Έξι χαράτσια περιλαμβάνει ο φορολογαριασμός του φθινοπώρου για εκατομμύρια νοικοκυριά. Συνολικά θα ταχυδρομηθούν πάνω από 9 εκατ. ραβασάκια, από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.


Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για δύο έτη, τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ., ειδικός φόρος επί των Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, δύο δόσεις της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα, η εισφορά για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και τα αυξημένα τέλη κινητής τηλεφωνίας είναι οι λογαριασμοί για την εξόφληση των οποίων οι φορολογούμενοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ειδικότερα, στον λογαριασμό της Εφορίας για το φθινόπωρο περιλαμβάνονται:

● Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων το οποίο θα πληρωθεί δύο φορές, μία για το 2008 και μία για το 2009. Για το 2008 πρόκειται να ταχυδρομηθούν τους επόμενους δύο μήνες περίπου 1 εκατ. εκκαθαριστικά τα οποία θα προέλθουν από τη διόρθωση των δηλώσεων Ε9 που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μετά τη λήψη σχετικών ειδοποιητηρίων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ έχουν ήδη ταχυδρομηθεί περίπου 2,5 εκατ. εκκαθαριστικά. Στη συνέχεια θα αρχίσει η ταχυδρόμηση των εκκαθαριστικών του 2009 τα οποία υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 3,5 εκατ. Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των ιδιοκτητών θα καταβάλει ΕΤΑΚ έως 200 ευρώ ανά έτος.

● Δύο δόσεις για την εξόφληση της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στους φορολογουμένους που το 2007 είχαν δηλωθέν ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ. Η εισφορά κυμαίνεται από 1.000 έως και 25.000 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του φορολογουμένου και εξοφλείται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη εξοφλήθηκε τον Ιούλιο, η δεύτερη πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι με την έκτακτη εισφορά επιβαρύνονται περίπου 128.000 φορολογούμενοι οι οποίοι θα καταβάλουν συνολικά περίπου 320 εκατ. ευρώ.

● Ο ειδικός ετήσιος φόρος επί των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης κυβισμού άνω των 1.929 εκατοστών. Ο φόρος που κυμαίνεται από 150 έως 650 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου θα επιβληθεί στους ιδιοκτήτες περίπου 360.000 οχημάτων. Ο ειδικός φόρος θα καταβληθεί μαζί με τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου και το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει περίπου 80 εκατ. ευρώ.

● Τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ., που για την πλειονότητα των φορολογουμένων θα είναι αυξημένα από 50 έως και 150 ευρώ. Η αύξηση είναι αποτέλεσμα του νέου τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, καθώς εκτός από τον κυβισμό θα λαμβάνονται υπόψη οι αντιρρυπαντικές προδιαγραφές που πληροί ο κινητήρας του οχήματος και το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στη διεθνή αγορά. Για παράδειγμα, ενώ ένα Ι.Χ. 1.600 κυβικών εκατοστών του 2004 πέρυσι επιβαρύνθηκε με τέλη 202 ευρώ, φέτος θα επιβαρυνθεί με 50 ευρώ καθώς του αντιστοιχούν τέλη 252 ευρώ. Για τα οχήματα ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών (πρωτοκυκλοφόρησαν μετά τις 31/12/2005) τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται κατά 18 ευρώ. Συνολικά αναμένεται να ταχυδρομηθούν περισσότερα από 5 εκατ. ειδοποιητήρια πληρωμής των τελών.

● Η ρύθμιση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Το τέλος για την τακτοποίηση υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί της αντικειμενικής τιμής του ημιυπαίθριου χώρου (τιμή ζώνης επί των τετραγωνικών της επιφάνειας). Υπολογίζεται ότι τέλος θα καταβάλουν περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες και το Δημόσιο ευελπιστεί να εισπράξει περίπου 1,15 δισ. ευρώ. Το ειδικό τέλος μπορεί να καταβληθεί σε τρεις δόσεις.

ΓΙΑ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ

Τέλος τακτοποίησης θα καταβάλουν περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες και το Δημόσιο ευελπιστεί να εισπράξει περίπου 1,15 δισ. ευρώ

Χαράτσι και στα κινητά


ΤΑ ΝΕΑ αυξημένα τέλη κινητής τηλεφωνίας. Τα τέλη ισχύουν από την 1η Αυγούστου και θα φανούν στους λογαριασμούς που θα κληθούν να εξοφλήσουν οι συνδρομητές τον Σεπτέμβριο. Τα νέα τέλη επιβάλλονται κλιμακωτά με βάση το ύψος του λογαριασμού και κυμαίνονται από 12% έως 20%, ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού. Επίσης επιβάλλεται τέλος 12% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας που προαγοράζει ο συνδρομητής.