Στο έλεος της φωτιάς βρέθηκαν δεκάδες περιοχές σε όλη την Ελλάδα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ έως αργά χθες το βράδυ μαίνονταν ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στην Κάρυστο, τη Σκύρο, όπου ξέσπασαν με μικρή διαφορά η μία από την άλλη δύο μεγάλες φωτιές, τη Βοιωτία. Η φωτιά από τα Λεύκτρα Βοιωτίας έφθασε χθες το βράδυ στο Πόρτο Γερμενό και υπήρχε άμεσος κίνδυνος να κινηθεί προς τα Δερβενοχώρια και από εκεί προς την Πάρνηθα.


Για μία ακόμη φορά αυτό το καλοκάιρι τυλίχθηκε στις φλόγες η Ζάκυνθος, με το μέτωπο της φωτιάς να εκτείνεται στην περιοχή του δήμου Ελατείων. Συνολικά από το πρωί του Σαββάτου έως χθες το βράδυ είχαν εκδηλωθεί 83 δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη την επικράτεια. Όπως καταγγέλλουν οι τοπικοί φορείς, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν η έλλειψη πυροσβεστικών δυνάμεων- ιδιαίτερα εναέριων- καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν επικεντρωθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική.

Σε πλήρη εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χθες το απόγευμα μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις δέκα το πρωί του Σαββάτου στον οικισμό Πλατανιστού, στον Δήμο Καρύστου. Στην περιοχή επιχειρούσαν επτά οχήματα με 19 πυροσβέστες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καρύστου κ. Σπυρίδωνα Πλατυμέση, από τη φωτιά, που έκαιγε σε δύσβατη περιοχή κοντά στο χωριό, διέτρεξε μεγάλο κίνδυνο και ο οικισμός.

Καθυστέρηση 9 ωρών

Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αυλές σπιτιών και αποθήκες και έχει κάψει μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες, ελαιόδεντρα και βοσκοτόπια. Όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Καρύστου, το πρώτο ελικόπτερο εμφανίστηκε εννέα ώρες αργότερα «και μέχρι να κάνει ορισμένες ρίψεις, είχε βραδιάσει. Το ίδιο έγινε και σήμερα το πρωί- Κυριακή. Ήρθε ένα ελικόπτερο και έπειτα από λίγο είχε φύγει. Προφανώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ρίξει όλο το βάρος στη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής». Την απουσία εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων τονίζει και ο νομάρχης Ευβοίας κ. Θανάσης Μπουραντάς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη ΒΑ Αττική έχει υποβαθμιστεί η βοήθεια προς τις άλλες περιοχές.

Αλλά και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής σε αγροτοδασική έκταση κοντά στις Κοινότητες Άρλα και Ελαιοχώρι στη Δυτική Αχαΐα βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες το απόγευμα και χαρακτηριζόταν από την Πυροσβεστική μια από τις δυσκολότερες εκτός Αττικής. Στην περιοχή επιχειρούσαν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις- 21 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα- ενώ από αέρος έκαναν ρίψεις νερού δύο αεροπλάνα. Η πυρκαγιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές, όμως η πυκνή βλάστηση και τα πεύκα της περιοχής κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης. Μεγάλο πρόβλημα υπήρξε και λόγω της μετάβασης πυροσβεστικών οχημάτων και προσωπικού από την Αχαΐα στην Αττική, με αποτέλεσμα να κληθούν δυνάμεις από γειτονικούς νομούς για την αντιμετώπιση της φωτιάς. Ισχυροί άνεμοι

Στη Βοιωτία, εκτός από τη φωτιά στον Δήμο Πλαταιών, ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής και νέα εστία στο Ανθοχώρι του Δήμου Χαιρώνειας στη Λιβαδειά, ενώ το μέτωπο στα Λεύκτρα, που έχει φτάσει στην παραλία Λιβαδόστρατα, το Καλαμάκι και τον Άγιο Βασίλειο, δυνάμωσε. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση στη Βοιωτία ήταν εξαιρετικά δύσκολη νωρίς το απόγευμα λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή οι οποίοι δυσχέραιναν την κατάσβεση.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΠΑΡΝΗΘΑ

Στο μέτωπο της Βοιωτίας υπήρχε φόβος να κινηθεί προς τα Δερβενοχώρια και από εκεί προς την Πάρνηθα