«Με το πρόσχημα είτε των λαθρομεταναστών είτε των εμπόρων ναρκωτικών καταστρέφουν το λιγοστό πράσινο που έμεινε στα Πατήσια» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Βαγγέλης Πετρόπουλος, ένας από τους δεκάδες κατοίκους που μένουν στην περιοχή γύρω από την πρώην βίλα Δρακόπουλου και ξύπνησαν χθες το πρωί από τους ήχους της κατεδάφισης των παλιών κτισμάτων του ομώνυμου κτήματος.


«Πέρσι τον Σεπτέμβριο είχε πάρει φωτιά το απέναντι κτίριο. Φέτος επέλεξαν να λείπουν οι περισσότεροι σε διακοπές για να μην έχουν αντιδράσεις ανάλογες με αυτές του περασμένου Ιανουαρίου στην Πλατεία Αμερικής, στην πρώην βίλα Καλλιφρονά».

«Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι ο “κοινωφελής” Ερυθρός Σταυρός επεδίωξε- και πέτυχε με την αγαστή συνεργασία του Δήμου Αθηναίων- την κατεδάφιση των υπαρχόντων κτισμάτων στον χώρο όπου σκοπεύει να χτίσει ένα θηριώδες συγκρότημα εμπορικών χρήσεων, παίρνοντας την άδεια κατεδάφισης μόλις χθες (11/8) και υλοποιώντας την αμέσως» τόνισε ο κ. Χάρης Κωνσταντάτος, μέλος της συντονιστικής γραμματείας της δημοτικής κίνησης Ανοιχτή Πόλη (ΣΥΡΙΖΑ). «Είναι φανερό ότι φοβούνται την παρουσία των πολιτών, φοβούνται τον δημοκρατικό έλεγχο και προβαίνουν σε κινήσεις αυγουστιάτικα για να δημιουργήσουν τετελεσμένα, όμως οι πολίτες του 5ου Διαμερίσματος της Αθήνας, που για χρόνια έχουν αγωνιστεί για πολλούς ελεύθερους χώρους στα Πατήσια, θα δώσουν την απάντησή τους».

Είναι… μυστικό

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Αθήνας πάντως, τα οφέλη θα είναι σημαντικά από την ανοικοδόμηση του κτιρίου- το οποίο όμως ουδείς γνωρίζει πως θα διαμορφωθεί, αφού δεν έχει κατατεθεί ακόμη φάκελος για την παροχή άδειας ανέγερσης στην Πολεοδομία. Άγνωστος είναι και ο χρόνος έναρξης άλλων εργασιών, καθώς βάσει του ιδιότυπου νομικού καθεστώτος του Ερυθρού Σταυρού, η εκτέλεσή τους, σύμφωνα με τον κατά τα λοιπά κοινωφελή οργανισμό δημόσιου χαρακτήρα, αποτελεί ιδιωτικό και όχι δημόσιο έργο.

Συμφωνία κυρίων

Ουσιαστικά πρόκειται για συμφωνία κυρίων. Υπάρχει μόνον η εξαγγελία του δημάρχου κ. Νικήτα Κακλαμάνη, που έγινε μετά την κοινή υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τον πρόεδρο του ΕΕΣ κ. Ανδρέα Μαρτίνη. Σε αυτήν τονίζεται ότι ο δήμος θα αποκτήσει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση σύγχρονο θέατρο 300 θέσεων υπό την αιγίδα του, καθώς και το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του χώρου για 99 χρόνια- μαζί και 30 θέσεις στάθμευσης. Στο ίδιο μνημόνιο αναφέρεται ότι θα περιέλθουν στην κυριότητα του δήμου, από τον Ερυθρό Σταυρό, 6 στρέμματα στα Πατήσια και 3 στρέμματα μελλοντικού πρασίνου στον Προμπονά, σε αντάλλαγμα ανάλογου κοινόχρηστου χώρου και πάλι στα Πατήσια. «Χάνεται το πράσινο»

«Οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου είναι ελάχιστοι και ανεπαρκείς» λέει ο κάτοικος της περιοχής κ. Ν. Μελισσηνός. «Αν δοθεί κι άλλος ελεύθερος και κοινόχρηστος χώρος μπορεί να ξεφυτρώσει ένα ακόμη τσιμεντένιο τερατούργημα, αφού οι χρήσεις στην περιοχή είναι κυρίως εμπορικές, γραφείων και κατοικιών. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και η δόμηση είναι, όπως όλοι βλέπουν, χρόνια ανεξέλεγκτη».

Σύμφωνα πάντα με το μνημόνιο, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα αξιοποιήσει το διώροφο διατηρητέο κτίριο, εμβαδού 320 τ.μ., καθώς και τη μικρή βίλα Δρακόπουλου, εμβαδού 155 τ.μ., για πολιτιστικές και προνοιακές χρήσεις του Ιδρύματος, ενώ προτίθεται να παραχωρήσει σε κοινή χρήση τα έξι στρέμματα πρασίνου στον Δήμο Αθηναίων για να δημιουργηθεί το Δρακοπούλειο Πάρκο. «Σύμφωνα με τον νόμο»

«Έκανα τη μελέτη για την κατεδάφιση, ουσιαστικά έβγαλα την άδεια κατεδάφισης» δήλωσε η επιβλέπουσα μηχανικός κ. Ξ. Γιαννοπούλου. «Όλα έγιναν σύμφωνα με τον νόμο και ήρθε υδροφόρα για να μην σηκώνεται σκόνη, που θα μπορούσε να ενοχλήσει τους δημότες της περιοχής. Όλες οι εργασίες αφορούν τον Ερυθρό Σταυρό και δεν γνωρίζω ούτε ποιος ανέλαβε την κατασκευή, ούτε πώς πρόκειται να διαμορφωθεί το οικόπεδο».

Η έκταση των 9 στρεμμάτων στην οδό Πατησίων 356-358, όπου βρίσκεται το Κτήμα Δρακόπουλου αποτελεί ιδιοκτησία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η βίλα, η οποία θα παραμείνει απέναντι από το κτίριο, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα και το πράσινο που την περιβάλλει αποτελεί σημαντικό πνεύμονα για την περιοχή, όπου οι χώροι πρασίνου είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

«Φοβούνται την παρουσία των πολιτών και κινούνται αυγουστιάτικα για να δημιουργήσουν τετελεσμένα», λένε οι κάτοικοι