Κατακραυγή έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της εν ψυχρώ δολοφονίας των πέντε Ελληνοκυπρίων στρατιωτών που είχαν συλληφθεί από τουρκικές δυνάμεις το 1974.


Ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση καλούν εκ νέου την Τουρκία να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να ανοίξει τα αρχεία για τους αγνοουμένους.

«Οι αποκαλύψεις αυτές καθώς και οι πληροφορίες για τη δολοφονία των Ελληνοκυπρίων στη Λάπηθο επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο», τόνισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, υποστηρίζοντας πως «επιτέλους, πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καλούν την Τουρκία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή». Αναλόγως και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου δήλωσε στο ΡΙΚ πως «η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού για το θέμα των αγνοουμένων», σχετικά με τους πέντε στρατιώτες που δολοφονήθηκαν στο χωριό Τζιάος καθώς και για την εκτέλεση της οικογένειας τα λείψανα της οποίας βρέθηκαν στη Λάπηθο.

Ειδικά για τους στρατιώτες που ήταν αιχμάλωτοι πολέμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, το οποίο αποδεικνύει τη σύλληψή τους. «Η ανεύρεση των λειψάνων τους μέσα σε πηγάδι μαρτυρεί ότι δολοφονήθηκαν», υπογράμμισε. Για την τετραμελή οικογένεια- γονείς και δύο παιδιά- στη Λάπηθο ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως η δολοφονία τους «δείχνει την αγριότητα που πηγάζει από την εισβολή και κατοχή».

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ωστόσο ο κ. Στεφάνου απέναντι στην πρόταση πολιτικών κομμάτων να γίνει προσφυγή κατά της Τουρκίας για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία για όλες τις πολιτικές ή νομικές κινήσεις που είναι δυνατόν να γίνουν» τόνισε, δίνοντας έμφαση στην υλοποίηση από πλευράς Τουρκίας της απόφασης για άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού.

«Έμειναν ατιμώρητοι»


ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του για την είδηση που «έχει συγκλονίσει» επανήλθε χθες και ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος. «Πρόκειται για βαρύτατα εγκλήματα πολέμου, των οποίων οι δράστες ουδέποτε τιμωρήθηκαν και των οποίων οι ηθικοί αυτουργοί προσπαθούν να κινηθούν με την παραλλαγή του Ευρωπαίου, μιλώντας μάλιστα για ενέργειές τους που απέρρεαν από την ιδιότητά τους ως εγγυητών της νομιμότητας» επισήμανε, ζητώντας από την Τουρκία να δεχθεί τα εγκλήματα που διέπραξε και να αποδεχθεί τις συνέπειες.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη μίλησε για επιβεβαίωση της όψης του Τούρκου εισβολέα, όψης την οποία-όπως είπε- «η Τουρκία όχι μόνο δεν θέλει να αφήσει στο παρελθόν, αλλά τη θεμελιώνει και για το μέλλον της».

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει πως «ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχνά ότι η εισβολή στην Κύπρο έγινε με την καθοδήγηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ότι η κατοχή συνεχίζεται με την ανοχή της Ε.Ε. και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που αδιαφόρησαν προκλητικά και για την τύχη των αγνοουμένων και για τα εγκλήματα που διέπραξε ο τουρκικός στρατός κατοχής».

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει τον φάκελο της Κύπρου και να επανατοποθετήσει το Κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής και όχι απλώς ως δικοινοτικό πρόβλημα.