Δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με το αντιιικό Τamiflu τα παιδιά, στην πλειονότητά τους, καθώς αυτό κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες. Ζητούν μάλιστα από το βρετανικό υπουργείο Υγείας να επανασχεδιάσει τη στρατηγική του και να μη χορηγούνται αδιακρίτως αυτά τα φάρμακα μαζικά στα παιδιά.


O περιορισμός των συμπτωμάτων της γρίπης κατά μία ημέρα, όπως συμβαίνει με τη χορήγηση του Τamiflu, δεν αξίζει τον κόπο, προειδοποιούν οι Βρετανοί επιστήμονες και ζητούν από την κυβέρνηση να εξετάσει εκ νέου την πολιτική που εφαρμόζεται εν μέσω πανδημίας της νέας γρίπης.

Για «ακατάλληλη στρατηγική» έκανε λόγο ο δρ Καρλ Χένεγκαν, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αναφερόμενος στη χορήγηση του Τamiflu σε ήπιες μορφές γρίπης τόνισε: «Τα προβλήματα που προκαλούνται ουσιαστικά εξουδετερώνουν τα όποια οφέλη, δηλαδή τον περιορισμό κατά μία ημέρα των συμπτωμάτων της γρίπης». Εξάλλου, πρόσθεσε, η γενικευμένη χρήση Τamiflu μπορεί να καταστήσει τον ιό περισσότερο ανθεκτικό στο φάρμακο.

Τα συμπεράσματα

Σύμφωνα με τον Χένεγκαν και τον συνάδελφό του δρ Μάθιου Τόμπσον, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στους κινδύνους περιλαμβάνεται ο εμετός. Όπως λένε χαρακτηριστικά, μόνο στα παιδιά που έχουν και άλλα προβλήματα υγείαςεκτός από γρίπη- θα πρέπει να χορηγείται η αντιιική θεραπεία. Πριν προχωρήσουν σε αυτές τις συστάσεις, οι επιστήμονες ανέλυσαν επτά έρευνες για την εποχική γρίπη στις οποίες συμμετείχαν παιδιά ηλικίας από 1 ως 12 ετών, υποστηρίζουν όμως ότι τα συμπεράσματά τους ισχύουν και στις σημερινές συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται λόγω της νέας γρίπης. Όπως διαπίστωσαν, λοιπόν, το Τamiflu προκάλεσε εμετό στο 5% των παιδιών- κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και άλλες επιπλοκές- ενώ δεν περιορίστηκαν, ή περιορίστηκαν στο ελάχιστο, οι κρίσεις άσθματος και οι λοιμώξεις στα αυτιά.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, άλλη έρευνα είχε δείξει ότι τα παιδιά στα οποία χορηγήθηκε το Τamiflu προληπτικά ανέφεραν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται ναυτία και εφιάλτες. Οι ειδικοί είχαν αναλύσει τέσσερις μελέτες στις οποίες συμμετείχαν παιδιά ηλικίας έως 12 ετών που έλαβαν Τamiflu και Relenza. Τα παιδιά αντιμετώπιζαν κοινή, εποχική γρίπη αλλά, και σε αυτήν την περίπτωση, οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι τα συμπεράσματά τους ανταποκρίνονται στις ανάγκες που δημιουργούνται από τη νέα γρίπη.

Συμβουλές

«Η νέα γρίπη που έχουμε τώρα είναι μια ήπιας μορφής γρίπη… δεν φαίνεται τόσο διαφορετική από την παρούσα κοινή γρίπη», επεσήμανε ο Τόμπσον. Απευθυνόμενος μάλιστα στους γονείς, τόνισε πως τα παιδιά που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως αν είχαν μια άλλη ήπια γρίπη, θα πρέπει δηλαδή να τους δίνουν ροφήματα τα οποία δροσίζουν και μειώνουν την υψηλή θερμοκρασία και να φροντίζουν ούτως ώστε να ξεκουράζονται. Θα πρέπει όμως παράλληλα να επαγρυπνούν για το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν επιπλοκές και σημάδια ότι η κατάσταση του παιδιού επιδεινώνεται.

Η μελέτη των Βρετανών επιστημόνων δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Βritish Μedical Journal». «Στηρίζονται σε στοιχεία για την εποχική γρίπη, όχι για τη νέα γρίπη… Γνωρίζουμε ήδη ότι η νέα γρίπη συμπεριφέρεται διαφορετικά από την εποχική και στο παρελθόν οι πανδημίες χτύπησαν πιο σκληρά τους νέους», απάντησε εκπρόσωπος του Βρετανικού υπουργείου Υγείας.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Η εκτεταμένη χρήση του φαρμάκου μπορεί να καταστήσει τον ιό πιο ανθεκτικό

Αποφασίζουν αύριο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr


ΤΟ ΠΡΩΤΟ κύμα γρίπης που αναμένεται από τους επιδημιολόγους τον Σεπτέμβριο ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης που είχαν οι γενικοί γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων με την Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν ο συντονισμός υπαλλήλων του δημόσιου τομέα σε περίπτωση απουσιών λόγω ασθένειας από τη νέα γρίπη, προκειμένου να μην καταρρεύσει ο δημόσιος τομέας. Αυτό που συζητήθηκε και αναμένεται να εκτιμηθεί και να προσδιοριστεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης, είναι εκτός από τους επαγγελματίες υγείας, να εμβολιαστούν και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έρχονται σε άμεση επαφή με κόσμο.

Έτσι, αναμένεται εκτός από γιατρούς και νοσηλευτές, να λάβουν προτεραιότητα και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες όπως αστυνομικά τμήματα, ΚΕΠ, πολεοδομίες, διευθύνσεις συγκοινωνιών, εφορίες, τελωνειακοί υπάλληλοι που είναι τοποθετημένοι σε τελωνεία, εργαζόμενοι στον κλάδο ασφάλισης, οδηγοί και εργαζόμενοι σε μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά. Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί και ο νέος αριθμός των κρουσμάτων της γρίπης, ενώ θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα καθυστερήσει η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, ως μέτρο περιορισμού της μετάδοσης της νέας γρίπης.

Μάλιστα, ιατρικοί κύκλοι αναφέρουν πως το σημαντικότερο μέτρο για να αποφευχθεί η δημιουργία εστίας τόπο όπου θα μολυνθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, είναι το άνοιγμα το σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που κάνει τους Έλληνες ειδικούς να σκέπτονται το άνοιγμα το σχολείων τον Σεπτέμβριο είναι η υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, την ίδια στιγμή όμως προκαλεί ανησυχία το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί «κοινότητα νέας γρίπης».

Αισιόδοξα είναι τα νέα για τη 16χρονη Βρετανίδα η οποία νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης με νέα γρίπη. Η νεαρή ασθενής αποσωληνώθηκε, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταφερθεί εκτός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Το ΠΑΣΟΚ

Την προμήθεια αντιιικών φαρμάκων σε υγρή μορφή για βρέφη, παιδιά αλλά και ενηλίκους που έχουν πρόβλημα με την κατάποση κάψουλας επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μάρκος Μπολάρης. Ο ίδιος ζητά απαντήσεις από τον κ. Αβραμόπουλο για «τις άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί και πότε θα υλοποιηθούν, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη προμήθεια υγρών αντιιικών για τη θωράκιση του πληθυσμού».