«Γκάζι» 12,3% πάτησαν οι πωλήσεις καινούργιων Ι.Χ. τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η μείωση έως και 50% στα τέλη ταξινόμησης (λήγει επισήμως αύριο) οδήγησε για ακόμη έναν μήνα σε σημαντική αύξηση των ταξινομήσεων, κυρίως σε αυτοκίνητα μεσαίου (1.600-1.800 κ.εκ.) και μεγάλου (2.000 κ.εκ. και άνω) κυβισμού.


Είναι ενδεικτικό ότι παρά τη βαθιά κρίση που διέρχεται φέτος η αγορά αυτοκινήτου, με τις πωλήσεις στους πρώτους επτά μήνες του 2009 να έχουν πραγματοποιήσει βουτιά 21,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, υπάρχουν μάρκες που κυριολεκτικά ξεπούλησαν! Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) αλλά και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Αρκετές εταιρείες ακριβών αυτοκινήτων με κυβισμό 1.600-1.800 κυβικών και άνω είδαν τις πωλήσεις τους να καταγράφουν αύξηση που ξεπέρασε ακόμη και το 210%. Είναι ενδεικτικό ότι οι ταξινομήσεις της Αlpha Romeo αυξήθηκαν τον Ιούλιο του 2009 κατά 214% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, καθώς η εταιρεία πούλησε 459 (από 146) αυτοκίνητα.

Η Αudi, από 611 αυτοκίνητα πέρυσι, τον προηγούμενο μήνα πούλησε 1.543 οχήματα καταγράφοντας αύξηση 152%, ενώ η Saab πούλησε 189 (από 88 πέρυσι) αυτοκίνητα παρουσιάζοντας αύξηση που αγγίζει το 115%.

Η Ρorsche είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 60% καθώς μόνο μέσα στον Ιούλιο πούλησε 56 αυτοκίνητα, από 35 πέρυσι. Οι πωλήσεις της ΒΜW παρουσίασαν αύξηση κατά 64% φτάνοντας τα 1.074 αυτοκίνητα, από 653 πέρυσι, και της Μercedes 14% με πωλήσεις 1.046 αυτοκίνητων μέσα σε έναν μήνα, από 914 πέρυσι τον Ιούλιο.

Μικρότερες αυξήσεις στις πωλήσεις τους είδαν οι αντιπροσωπείες με αυτοκίνητα μικρότερου κυβισμού. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αρκετές εισαγωγικές εταιρείες με αυτοκίνητα μικρού κυρίως κυβισμού είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται έως και 40%!

Ζητούν παράταση

Σε μια προσπάθεια να τονωθούν οι πωλήσεις, στελέχη της αγοράς καινούργιων αυτοκινήτων έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να δώσει παράταση στην προθεσμία που λήγει αύριο για εκτελωνισμό αυτοκινήτων με μείωση έως 50% στα τέλη ταξινόμησης. Ωστόσο, η κυβέρνηση με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου μέχρι τώρα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό.

Με βάση τα στοιχεία αυτά που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΑ, στο επτάμηνο του 2009 πουλήθηκαν συνολικά 146.584 αυτοκίνητα έναντι 187.592 στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο για τη μείωση έως 50% στα τέλη ταξινόμησης στα Ι.Χ. αυτοκίνητα τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Απρίλιο.

ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ακριβών Ι.Χ. με κυβισμό 1.600-1.800 κυβικών και άνω κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων που ξεπέρασε ακόμη και το 210%!

Άλμα στα 75 δολ. το πετρέλαιο


ΤΙΠΟΤΕ δεν σταματά το νέο ράλι στις τιμές του πετρελαίου, το οποίο χθες εκτοξεύτηκε στα 75 δολάρια το βαρέλι και δημιουργεί προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις στις τιμές της αμόλυβδης.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 10 δολάρια το βαρέλι μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, επειδή πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η ζήτηση θα εκτοξευθεί στα ύψη καθώς η οικονομία θα βγαίνει από την ύφεση.

Ένας από τους βασικούς λόγους της ανόδου των τιμών του πετρελαίου είναι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που λυμαίνονται τις αγορές «τζογάροντας» σε μαύρο χρυσό με μοναδικό κίνητρο το γρήγορο κέρδος. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ο αναλυτής Ν. Ρουμπίνι προέβλεψε πως οι τιμές των εμπορευμάτων (στα οποία περιλαμβάνεται και το πετρέλαιο) θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται όχι μόνο φέτος, αλλά και του χρόνου. Άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 προβλέπει και ο ΟΠΕΚ. Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες πιστεύουν πάντως ότι μια άνοδος των τιμών πάνω από τα 100 δολάρια εγκυμονεί κινδύνους για την παγκόσμια ανάκαμψη (αν και δεν φαίνεται να κάνουν τίποτε για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο). Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει για μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές το επόμενο διάστημα.