ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ πάει φέτος ο ελληνικός τουρισμός. Και παρά τις αρχικά αισιόδοξες κυβερνητικές εκτιμήσεις, όλα δείχνουν ότι η μείωση της κίνησης σε σύγκριση με πέρυσι θα έχει διψήφιο αριθμό!.. Οι «ένδοξες εποχές», κυρίως στα ελληνικά νησιά, αποτελούν πλέον παρελθόν, χωρίς καμιά απολύτως προοπτική να ξαναδεί ο τουρισμός μαςτουλάχιστον για τα επόμενα χρόνιακαλύτερες μέρες, αφού είναι πια δεδομένο ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός για το μέλλον.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, σε όλα τα μεγάλα παραθεριστικά κέντρα υπάρχουν κενά δωμάτια στα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών. Και αυτό δείχνει ότι ο τουρισμός βρίσκεται σε κρίση, που κανένας δεν ξέρει πού θα καταλήξει.

Φυσικά, δεν μπορεί να φταίει μόνο η παγκόσμια οικονομική κρίση. Φταίνε και πολλά άλλα πράγματα και ειδικά η έλλειψη κυβερνητικής πολιτικής όπως εκφράζεται από το αρμόδιο υπουργείο, ο επικεφαλής του οποίου- οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τουδεν έχει επισκεφθεί τα μεγάλα τουριστικά θέρετρα (π.χ. τη Ρόδο) για να συζητήσει με τους τοπικούς παράγοντες για τα προβλήματα του τουρισμού που τα ξέρουν καλύτερα από έναν χειρουργό!..

Από τις πιο δύσκολες η φετινή χρονιά στον ελληνικό τουρισμό και κανένας δεν μπορεί να ξέρει πώς μπορεί να εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες με τη μορφή που έχει πάρει ο ιός της γρίπης. Αλλά πριν από τη γρίπη, ο τουρισμός μας έχει χτυπηθεί από τον ιό της ακρίβειας που έχει κάνει τις διακοπές απαγορευτικές. Πανάκριβοι οι ναύλοι, πανάκριβες οι τιμές σε ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ. για τους Έλληνες, ενώ οι ξένοι τα βρίσκουν όλα σχεδόν μισοτιμής.

Και σε όλα αυτά, έχουν και τον τουρισμό με τα «βραχιολάκια», όπου οι πελάτες πληρώνουν από το εξωτερικό ένα συγκεκριμένο ποσό και έχουν στο ξενοδοχείο τα πάντα. Το σύστημα «all inclusive» έχει προκαλέσει το κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων γύρω από τα ξενοδοχεία. Ακόμη μια πληγή για τον ελληνικό τουρισμό που συνεχώς μεγαλώνει και που η κυβέρνηση δεν φροντίζει να τη γιατρέψει. Στο τέλος θα καταντήσει γάγγραινα…