Από το υπουργείο Παιδείας εξεδόθη το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

«Στο πλαίσιο της κατάργησης και συγχώνευσης φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που αποφάσισε η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας προχωρεί στη γνωστική και χωροταξική αναδιάταξη του εκπαιδευτικού ιστού της χώρας. Στόχος είναι ο περιορισμός του φαινομένου του κατακερματισμού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των πολλαπλών επικαλύψεων.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

1) Καταργείται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) και τα 5 οικονομικά τμήματά του συγχωνεύονται με τα αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου Πειραιώς (πρώην Βιομηχανικής). Τα υπόλοιπα 3 τμήματα (Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Στατιστικής) διαλύονται και το διδακτικό προσωπικό τους εντάσσεται στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Πληροφορικής “Αφροδίτη” (του οποίου σύντομα θα θεμελιωθούν τα απαιτούμενα κτίρια).

2) Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διαλύονται η Φιλοσοφική, η Θεολογική και η Νομική Σχολή και τα τμήματά τους εντάσσονται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κατ΄ εξαίρεση, το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής δεν ακολουθεί τα υπόλοιπα αλλά διαλύεται και το διδακτικό του προσωπικό εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

3) Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διαλύεται η Σχολή Χημικών Μηχανικών και οι τομείς Φυσικής, Μαθηματικών, Ρομποτικής, Πληροφορικής, Ηλεκτρονικής & Συστημάτων Πληροφορικής. Το διδακτικό προσωπικό των καταργούμενων μονάδων εντάσσεται αναλόγως είτε στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, είτε στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Πληροφορικής “Αφροδίτη” (του οποίου σημειωτέον ότι θα επεκταθούν αναλόγως τα μέλλοντα να θεμελιωθούν κτίρια).

Ως αποτέλεσμα της αναδιάταξης αυτής στην Αττική θα υπάρχουν, πλέον, τα εξής μονοθεματικά, ως προς το γνωστικό τους αντικείμενο, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα:

1. Το Νέο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιώς. 2. Το Νέο (πρώην Εθνικό και Καποδιστριακό) Πανεπιστήμιο Θετικών Επιστημών.

3. Το Νέο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών, Νομικών, Θρησκευτικοφιλοσοφικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.

4. Το Νέο (πρώην Εθνικό Μετσόβιο) Πολυτεχνείο Μηχανικών Επιστημών.

5. Το Νέο Πανεπιστήμιο Πληροφορικής “Αφροδίτη”».

Ερωτηθείς ο κ. υπουργός Παιδείας ποιες εκτιμάται ότι θα είναι οι οικονομικές συνέπειες αυτών των αλλαγών, απάντησε: «Θα ήταν παρακινδυνευμένο να δώσει κανείς έναν πολύ συγκεκριμένο αριθμό, ακριβώς λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος. Συγκεκριμένα νούμερα δεν μπορούν να υπάρξουν αυτή τη στιγμή».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν προηγήθηκε κάποια επιστημονική μελέτη, τόνισε: «Δεν χρειάζεται. Προχωρήσαμε με βάση τις αρχές της κοινής λογικής. Για ποιον λόγο να έχουμε δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα στην πρωτεύουσα, τα οποία ασχολούνται με το ίδιο θέμα;». Ερωτηθείς γιατί τότε προωθεί τη μονοθεματικότητα στην Αθήνα και την πολυθεματικότητα στην υπόλοιπη Ελλάδα, απάντησε: «Άλλη ερώτηση». Σε ερώτηση με βάση ποια κριτήρια αποφάσισε ποια τμήματα θα καταργηθούν και ποια θα αναπτυχθούν, επανέλαβε: «Άλλη ερώτηση, παρακαλώ!».

Ερωτηθείς μήπως, προτού εξαγγελθούν τέτοιας έκτασης αλλαγές, θα έπρεπε ίσως να προηγηθεί κάποια διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα, σχολίασε «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει». Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις ομόφωνες αντιδράσεις των πανεπιστημιακών φορέων, απάντησε με νόημα: «Το μόνο τους πρόβλημα είναι ότι, αντί να παρκάρουν στην Πατησίων, θα πρέπει τώρα να παρκάρουν στη Συγγρού».

Για την αντιγραφή: Λεωνίδας Καλλιβρετάκης ΥΓ: Σπεύδω να καθησυχάσω τους συναδέλφους πανεπιστημιακούς: το προαναφερόμενο δελτίο Τύπου ουδέποτε εξεδόθη (για την ώρα τουλάχιστον) και τα «καυστικά» σχόλια ουδέποτε διετυπώθησαν από τον κ. υπουργό Παιδείας. Πρόκειται για αποκύημα της φαντασίας του υπογράφοντος. Άλλος υπουργός άλλου υπουργείου διένειμε δελτίο Τύπου με ανάλογο περιεχόμενο, υποστηρίζοντάς το με ανάλογη «υψηλού επιπέδου» επιχειρηματολογία. Δεδομένου όμως ότι τα ερευνητικά ιδρύματα δεν είναι ευρέως γνωστά, θέλησα (χάριν κατανόησης) να μεταφέρω το παράδειγμα στον περισσότερο οικείο χώρο της εκπαίδευσης. Με εξαίρεση, ωστόσο, τα ονόματα των ΑΕΙ, το υπόλοιπο περιεχόμενο του δελτίου Τύπου καθώς και η ποιότητα των συνοδευτικών επιχειρημάτων ανταποκρίνονται απολύτως στα πραγματικά περιστατικά.