Στο ηλεκτρονικό δόκανο της Εφορίας πιάστηκαν 62.265 επιχειρήσεις- οι περισσότερες από τις οποίες μικρομεσαίες- που με βάση τις σχετικές διασταυρώσεις εμφανίζονται να μην έχουν αποδώσει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Παράλληλα, για την αύξηση των φορολογικών εσόδων αρχίζει νέο κύμα διασταυρώσεων φορολογικών στοιχείων που αφορούν δαπάνες και εισοδήματα φορολογουμένων.

Ειδικότερα, με βάση διασταύρωση φορολογικών δεδομένων που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προέκυψαν τα εξής:

●6.626 επιχειρήσεις που είναι ενεργές και τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ενώ υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τη χρήση του 2007 ή έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιτηδεύματος το 2008, εντοπίσθηκαν να μην έχουν υποβάλει τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2009. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας (πρόκειται κυρίως για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις) υποχρεώνονται να υποβάλουν κάθε μήνα περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

●55.639 επιχειρήσεις που είναι ενεργές, οι οποίες τηρούν βιβλία Α΄ και Β΄ κατηγορίας (κυρίως μικρομεσαίες), ενώ υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας χρήσης 2007 ή έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιτηδεύματος το 2008, δεν έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Τα στοιχεία των παραπάνω επιχειρήσεων έχουν αρχίσει ήδη να αποστέλλονται από τη ΓΓΠΣ στις αρμόδιες Εφορίες για τη διενέργεια ελέγχων. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις θα κληθούν για την παροχή εξηγήσεων, ενώ θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα για μη υποβολή της δήλωσης, πρόσθετο φόρο και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου.

Νέες διασταυρώσεις

Η ΓΓΠΣ σχεδιάζει και νέες διασταυρώσεις με στόχο, όπως σημειώνει ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών. Ο ίδιος τονίζει ότι «η ΓΓΠΣ διαθέτει πλέον τα μέσα και τα δεδομένα για να πραγματοποιήσει διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων σε όλο το φάσμα του φορολογητέου εισοδήματος και της φορολογικής συμπεριφοράς των επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται η υλοποίηση νέας γενιάς διασταυρώσεων, οι οποίες θα έχουν ως βάση τον συνδυασμό πληροφοριών από διαφορετικές πηγές. Οι νέες διασταυρώσεις θα αξιοποιούν στοιχεία εισοδήματος, ΦΠΑ, περιουσιακών δικαιωμάτων, δαπανών και εσόδων επιχειρήσεων, ενδοκοινοτικών συναλλαγών και αμοιβών, ώστε οι φορολογικές αρχές να σχηματίζουν πλέον ολοκληρωμένη εικόνα του φορολογουμένου και των ενδεχόμενων παραβάσεών του. Ειδικότερα, θα επαληθεύεται αν ο φορολογούμενος δήλωσε την αγορά ακινήτου που πραγματοποίησε (για το πόθεν έσχες) και θα επαληθεύονται οι δαπάνες που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στη φορολογική τους δήλωση (ασφάλιστρα, τόκοι στεγαστικών δανείων, ιατρικές δαπάνες κ.λπ.).

ΥΠΕΕ: έλεγχοι χωρίς όρια

Στο μεταξύ, αλλάζει άρδην ο τρόπος διενέργειας φορολογικών ελέγχων από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ). Σε απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου ορίζεται ότι κάθε περιφερειακή διεύθυνση της ΥΠΕΕ μπορεί να πραγματοποιήσει ελέγχους και εκτός της χωρικής της αρμοδιότητας. Με άλλα λόγια, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αχαΐας θα μπορεί να προχωρά σε ελέγχους και στην περιοχή της Αττικής ή της Κρήτης, και αντίστροφα.

Η απόφαση αυτή υποστηρίζεται επισήμως από την ΥΠΕΕ ότι ελήφθη για τη διενέργεια περισσότερων και καλύτερων φορολογικών ελέγχων. Ένας από τους βασικούς λόγους, ωστόσο, είναι- όπως λένε στελέχη της ΥΠΕΕη καταπολέμηση της ελεγκτικής αδράνειας και των κρουσμάτων συναλλαγής που προκαλεί η εντοπιότητα των ελεγκτών.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ

διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων που αφορούν δαπάνες και εισοδήματα φορολογουμένων