ΝΕΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ φοροελέγχων στην αγορά εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα στον προϋπολογισμό.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους το δημόσιο ταμείο παρουσιάζει μαύρη τρύπα άνω των 6 δισ. ευρώ η οποία καταπίνει λόγω μεγέθους και τα όποια έσοδα θα έρθουν στο Δημόσιο από τους φόρους που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση σε καύσιμα ποτά και τσιγάρα.

Η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί να αντιμετωπίσει τον πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό με αστυνομικά μέτρα στην αγορά από τη μια και με νέους φόρους από την άλλη. Ωστόσο, πρόκειται για μεθόδους που είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Και θα αποτύχουν με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης.

Στους φορολογουμένους, λόγω των κυβερνητικών πεπραγμένων των τελευταίων ετών (βλέπε σκάνδαλα ομολόγων, Βατοπεδίου, κυβερνητικών στελεχών με offshore κ.λπ.) έχει παγιωθεί η αίσθηση, η οποία σημειωτέον δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, ότι τα χρήματά τους κατασπαταλώνται, δεν αποτελούν αντικείμενο σεβασμού για τους κυβερνώντες και κυρίως ότι όποιος είναι νομοταγής είναι «το μεγάλο κορόιδο». Το κλήμα ήταν στραβό, το έφαγε και η οικονομική κρίση που πιέζει τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί σημαντικά οι φόροι που αποδίδουν στο Δημόσιο και συνδέονται με την κατανάλωση (ΦΠΑ, φόρος κερδών). Το ατύχημα για την κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να αντιστρέψει αυτήν την κατάσταση. Το μόνο που μπορεί να κάνει για το δημοσιονομικό μέτωπο είναι να επιβάλλει φόρους, να αρχίζει φοροελεγκτικές επιδρομές στην αγορά και να μετρά τον χρόνο μέχρι οι φορολογούμενοι να τη βαθμολογήσουν- με εξαιρετικά χαμηλό βαθμό όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- στις ερχόμενες εθνικές εκλογές.