Το διδακτορικό του είχε αντικείμενο την κατάσταση μεικτών υγρών υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας. Τώρα που οι θερμοκρασίες έχουν χτυπήσει κόκκινο σε σχέση με τις μίζες της Siemens προς δεκάδες πολιτικούς, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιχάλης Χριστοφοράκος μπορεί να βρει τις μελέτες της φοιτητικής του ζωής χρήσιμες. Για να αποφύγει την έκρηξη, ή ίσως για να προκαλέσει μερικές…
Το αγαπημένο του μέρος στο Μόναχο είναι η Ρromenade Ρlatz, όπου βρίσκονται μερικά από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία της βαυαρικής πρωτεύουσας. Το αγαπημένο του μέρος στην Τήνο είναι η όμορφη παραλία στα Χαλάκια, κοντά στο κτήμα του. Αυτές τις ημέρες, όμως, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος κοιτάζει τους τοίχους της φυλακής Σταντελχάιμ και πασχίζει να μην επιστρέψει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν χάνει την ψυχραιμία του, η οποία ίσως αποτελεί το πιο έντονο χαρακτηριστικό του, είναι όμως εμφανώς καταβεβλημένος. Δύο πράγματα διαθέτει σε αφθονία: ελεύθερο χρόνο και αποδείξεις. Το προσωπικό αρχείο του είναι συγκεντρωμένο σε πολλές κούτες και είχε την προνοητικότητα (ή τον φόβο) να κρατήσει αποδείξεις ακόμα και από μηδαμινές συναλλαγές. Με τους δικηγόρους του έχει επιδοθεί σε μια διαδικασία τακτικισμών και στρατηγικής, χωρίς όμως- ως καλός παίκτης σκακιού- να ξέρει πού θα τον οδηγήσει. Ο 56χρονος μίστερ Μίζας ήταν μαθητής στη Γερμανική Σχολή με την οποία κράτησε δεσμούς όλα τα χρόνια που ακολούθησαν την αποφοίτησή του. Δύο χρονιές πριν από εκείνον ήταν ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο Χρίστος Βερελής, έναν χρόνο ύστερα από αυτόν ο Γιάννης Παπαθανασίου, τρία χρόνια αργότερα ο Γιάννης Βαληνάκης, ενώ δύο χρονιές μετά θα αποφοιτούσε η Ντόρα Μπακογιάννη αν δεν διέκοπτε τις σπουδές της το 1968, όταν η οικογένεια Μητσοτάκη μετέβη στο Παρίσι. Οι δρόμοι του θα συναντώνται συχνά με πρώην συμμαθητές του όπως ο Θανάσης Λασκαρίδης, ο οποίος χρόνια αργότερα θα τον ορίσει εκπρόσωπο της εταιρείας του (ΛΑΜΨΑ) στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Ο «Μάκης» στην Καρλσρούη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, «Μάκης» για τους κοντινούς του ανθρώπους, φεύγει για τη Γερμανία για να σπουδάσει Φυσική στο Πολυτεχνείο της Καρλσρούης. Είναι καλός φοιτητής και κάνει διδακτορικό σε συνεργασία με τον Ε. Φρανκ, με θέμα την κατάσταση των μεικτών υγρών υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι η θερμοδυναμική εξίσωση Χριστοφοράκου- Φρανκ, η οποία δημοσιεύεται το 1987. Μετά το Πολυτεχνείο της Καρλσρούης ακολουθεί το Παρίσι, όπου ο φέρελπις επιστήμονας τίθεται επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο γνωστό πανεπιστήμιο ΙΝSΕΑD, ενώ ασχολείται και με την Πληροφορική. Αργότερα θα ενταχθεί στο δυναμικό της εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών και επικοινωνιών Νixdorff, η οποία το 1990 θα εξαγοραστεί από τον κολοσσό της Siemens.

Στη Γερμανία παντρεύεται με την Τουρκάλα αγαπημένη του, η οποία ανήκει σε μια από τις ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες της γειτονικής χώρας και φέρεται να έχει συγγένεια με τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Απέκτησαν δίδυμα και χώρισαν μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, διότι εκείνη δεν μπορούσε να συνηθίσει τη ζωή στη χώρα μας και τη συνεχή απουσία του στο εξωτερικό. Εκείνος, κάτι σπάνιο για πατέρα, κέρδισε την κηδεμονία των παιδιών του και αυτά χρησιμοποίησε ως δικαιολογία στην τελευταία αίτησή του για παράταση από τον ανακριτή: δεν θα μπορούσε να τα φροντίσει καθώς φέτος έδιναν Πανελλαδικές. Λίγο αργότερα βέβαια, στα τέλη Μαΐου, εκείνος διέφευγε στη Γερμανία και η πρώην σύζυγός του ερχόταν εσπευσμένα στην Αθήνα για να τα αναλάβει.

Από το 1996 στη Ζίμενς. Διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ηellas ανέλαβε το 1996, ενώ ήδη η εταιρεία είχε υπογράψει συμβάσεις με το Δημόσιο. Λίγο καιρό μετά τον διορισμό του δήλωνε πως θεωρεί απαράδεκτο να διαθέτει η πολυεθνική, για τον εκάστοτε επικεφαλής της, βίλα στην οδό Χελιδονούς στην Κηφισιά. Γι΄ αυτό και πρότεινε την πώλησή της- κι ας λένε οι κακές γλώσσες ότι την αγόρασε άνθρωπος που είχε παλαιότερη σχέση με τη Siemens. Στα 11 χρόνια που παρέμεινε σε αυτή τη θέση κατόρθωσε να πενταπλασιάσει τον τζίρο της εταιρείας και να διπλασιάσει τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, γι΄ αυτό και θεωρείτο από τα «αγαπημένα παιδιά» της μητρικής επιχείρησης. Έξι μήνες πριν παραιτηθεί ο τότε υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης τον είχε τιμήσει με το βραβείο του ΕΒΕΑ για τη δραστηριότητα της εταιρείας του στον τομέα της έρευνας. Με τον πρώην συνεργάτη του Διονύση Δενδρινό, σύμφωνα με μαρτυρίες, μέσω offshore εταιρείας με έδρα τον Άγιο Βικέντιο είχαν επιδοθεί σε πλήθος κτηματομεσιτικών επενδύσεων και αγορές ακινήτων όχι μόνο στην Τήνο αλλά και στις Σπέτσες, την Αντίπαρο και την Αττική.

Αλλαγή στις συναναστροφές. Τους τελευταίους μήνες η αλλαγή στις συναναστροφές του «κυρίου 2%» ήταν έντονη. Εκεί που άλλοτε πολιτικοί και επιχειρηματίες διαγκωνίζονταν για να του σφίξουν το χέρι, πλέον τον απέφευγαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη «βαυαρική βραδιά» που είχε διοργανώσει η γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα πέρυσι με χορηγό τη Fujitsu Siemens, κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν εκεί έκαναν πως δεν τον έβλεπαν. Πριν από μερικούς μήνες, ένα βράδυ όταν εμφανίστηκε σε γνωστό εστιατόριο του Ψυχικού όλα τα μάτια στράφηκαν πάνω του. Κάθησε με την ολιγομελή παρέα του σε ακριανό τραπέζι και μπορούσες να ακούσεις το σούσουρο που γινόταν, καθώς ήταν προφανές ότι οι συζητήσεις γύρω τον αφορούσαν. Εκείνος έδειξε να παραμένει ψύχραιμος.

Όπως ψύχραιμος ήταν και τα ξημερώματα της 25ης Ιουνίου, όταν οι 8 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων Ασφαλείας μπήκαν στη βίλα στο Ροζενχάιμ, κωμόπολη 70 χλμ. νοτιοανατολικά του Μονάχου, όπου διέμενε, για να τον συλλάβουν και τον βρήκαν με τις πιτζάμες να πίνει καφέ στην κουζίνα. «Ήταν ατάραχος σαν να μας περίμενε», αφηγήθηκε ένας από αυτούς. Από ό,τι φαίνεται τώρα, στις φυλακές Σταντελχάιμ η μεγάλη αγωνία του είναι να μην εκδοθεί στην Ελλάδα.

Οι «12 υπουργοί και 153 βουλευτές» που ισχυρίζεται ότι έχει στο χέρι- ή, καλύτερα, στα 2 CD του- είναι το υπέρτατο διαπραγματευτικό χαρτί του. Οι εξισώσεις όμως που έχει στο μυαλό του μπορεί να μην του βγουν… Αυτός, ως διαπρεπής φυσικός, πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά ότι πάντα υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες. Τόσο στην επιστήμη όσο και στην πολιτική.

Η μεγάλη αγωνία του είναι να μην εκδοθεί στην Ελλάδα. Οι «12 υπουργοί και 153 βουλευτές» που ισχυρίζεται ότι έχει στο χέρι- ή, καλύτερα, στα 2 CD του- είναι το υπέρτατο διαπραγματευτικό χαρτί του

Πάντα με παρέα στο γήπεδο


Άνθρωποι που έχουν δουλέψει κοντά του περιγράφουν πως παρότι δεν την διατυμπάνιζε, δεν έκρυβε την πεποίθησή του πως οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να είναι γαλαντόμες απέναντι στους πολιτικούς προκειμένου να εξασφαλίζουν κερδοφόρες συμβάσεις και μιλούσε συχνά για τα απαραίτητα «δωράκια». Εκτός από πλυντήριαστεγνωτήρια, τηλεφωνικά κέντρα και τοστιέρες που έχει κατατεθεί ότι έδινε σε πολιτικούς και συγγενείς τους, φιλοξενούσε συχνά την παρέα του όχι μόνο στη σουίτα της Siemens στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» αλλά και για ταξίδια στο εξωτερικό σε αθλητικά γεγονότα όπως αγώνες Φόρμουλα 1, το Εuro 2004, το Confederations Cup στη Γερμανία το 2005 και το πρόσφατο Final Four του μπάσκετ στο Βερολίνο.

Ο καρατέκα που «προίκισε» τα παιδιά του με ακίνητα αξίας 2,5 εκατ. ευρώ


O Μιχάλης Χριστοφοράκος έχει και άλλη μεγάλη αγάπη: το καράτε. Όλα αυτά τα χρόνια δεν σταμάτησε να προπονείται, έχει μαύρη ζώνη- γεγονός που ίσως του επιτρέπει να γνωρίζει πώς να καταφέρει καίρια πλήγματα ακόμα και κάτω από τη ζώνη- και κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο τιμόνι της Siemens Ηellas επιχορηγούσε αδρά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραδοσιακού Καράτε, στην οποία έκανε μαθήματα και συμμετείχε σε αγώνες η κόρη του Λάρα.

Στις 30 Ιανουαρίου, σχεδόν ταυτόχρονα με την υποβολή της αγωγής της Siemens εναντίον του ο Χριστοφοράκος μεταβίβασε στα δύο ανήλικα παιδιά του την ψιλή κυριότητα δύο σπιτιών στον Τριαντάρο της Τήνου, 85 τ.μ. το καθένα, ενός διαμερίσματος 143 τ.μ. στην Παλλήνη και του σπιτιού των 340 τ.μ. στην Εκάλη. Η αντικειμενική αξία όλων αυτών υπολογίζεται περίπου σε 850.000 ευρώ, αλλά η πραγματική αξία τους θεωρείται ότι ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Το «Θαλασσάκι» στην Τήνο και τα πηγαινέλα με το ελικόπτερο


Η Τήνος είναι το καταφύγιο του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Εκεί έχει εγκατασταθεί και ένας πολύ αγαπημένος του άνθρωπος, ο εξάδελφός του, ο οποίος είναι από τους γιατρούς του νησιού. Σύχναζε για ψάρια στο «Θαλασσάκι» στα Υστέρνια ή στον «Ταρσανά» στη Χώρα, ταβέρνες με μίνιμαλ διακόσμηση, καλό φαγητό και το αγαπημένο του κρασί Σαντορίνη του Σιγάλα. Ο κολπίσκος στα Χαλάκια τον φιλοξενούσε συχνά για βουτιέςεκεί κοντά είναι και το οικόπεδο, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το αγροτεμάχιο της πρώην συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Οι ντόπιοι που έχουν συνηθίσει τις θορυβώδεις αφίξεις πολλών και διασήμων που διατηρούν εξοχικά στο νησί, λένε πως δεν τον έχουν δει να φθάνει με ελικόπτερο τόσο συχνά όσο τους υπόλοιπους. Τις πιο πολλές φορές, τον έβλεπαν να καταφθάνει με το πλοίο της γραμμής και συνήθως να τον περιμένει ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του. Το dress code στο νησί ήταν συνήθως μαγιό, πουκάμισο και ψάθινο καπέλο και η παρουσία του διακριτική. «Έδινε πάντα την εντύπωση ανθρώπου ευφυούς, παρατηρητικού αλλά χαμηλών τόνων», λέει άνθρωπος που τον έχει ζήσει σε διακοπές. Απέφευγε τις κοσμικές εκδηλώσεις και μια παρέα που έκανε μαζί του ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα είχε να το λέει, πόσο ο Χριστοφοράκος δεν συμμετείχε στις συζητήσεις και την εορταστική ατμόσφαιρα. «Ήταν σε μια γωνιά και σχεδόν δεν άνοιξε το στόμα του όλο το βράδυ», λέει χαρακτηριστικά ένας συνδαιτυμόνας.

Βέβαια, το ελικόπτερο δεν το απέφευγε εντελώς. Η άφιξή του με αυτό στο Καρπενήσι από την Τήνο και η επιστροφή του στο νησί, το καλοκαίρι του 2006 για τον γάμο του Κώστα Μπακογιάννη- διαδρομή που στοίχισε 9.900 ευρώ, σύμφωνα με τη γραμματέα του Κ. Τσακάλουσυζητήθηκε ιδιαίτερα.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στο προσωπικό αρχείο του, το γνωστό και ως «παραλογιστήριο της Siemens» όπου διατηρούσε όλες τις αποδείξεις για τις συναλλαγές του, νόμιμες και μη, είχε κρατήσει ακόμα και την πρόσκληση για τον γάμο. Αυτό, λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του, δείχνει πόσο μεθοδικός είναι. Μάλλον όμως δείχνει και ότι ήθελε να κρατά αποδείξεις για τα πάντα. Με προφανείς ή λιγότερο προφανείς σκοπούς… Συχνά διέμενε σε ξενοδοχεία που διακρίνονται για τη διακριτική πολυτέλειά τους και ποτέ κανείς από τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόταν δεν τον είχε σχολιάσει για επίδειξη πλούτου. Εκτός από το σπίτι του στην Εκάλη, είχε στη διάθεσή του σχεδόν σε μόνιμη βάση σουίτα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» ώστε να αποφεύγει τις περιττές μετακινήσεις, ενώ οι λογαριασμοί του στο Εκάλη Κλαμπ συχνά ξεπερνούσαν τα 5.500 ευρώ.

Είχε στη διάθεσή του σχεδόν σε μόνιμη βάση σουίτα στη «Μεγάλη Βρετανία» ώστε να αποφεύγει τις περιττές μετακινήσεις