Μοιράζουνε ψωμί ή λεφτά; Οι ουρές ατέλειωτες και η ταλαιπωρία ανάλογη. Μισή ώρα στην ουρά του ταμείου και όταν επιτέλους φθάνω ο υπάλληλος, απλώς, ανασηκώνει το δεξί του φρύδι με απαρέσκεια:- «Θέλετε να πληρώσετε, κυρία μου. Όχι στο Ταμείο, στην υπεύθυνη των πιστωτικών καρτών» φωνάζει και δείχνει χωρίς νόημα την έξοδο.

Άντε φτου και από την αρχή, να παίξουμε τον «γκρινιάρη» και μετά το «κορόιδο» μπροστά από μια άδεια καρέκλα που περίμενε την υπεύθυνη να αναλάβει δράση. Σε πέντε λεπτά είχε καθήσει και κοιτούσε με την ίδια χαρακτηριστική τραπεζική απορία το υπόλοιπο του λογαριασμού των 200 ευρώ για να ρωτήσει με τη σειρά της:- «Θέλετε να αποπληρώσετε, κυρία μου. Αυτό εννοείτε;».

Γνέφω καταφατικά με ελάχιστη, ομολογουμένως, ψυχραιμία. Ξαναδείχνω το υπόλοιπο του λογαριασμού της κάρτας που είχα πριν από έναν χρόνο δηλώσει ότι έχασα και για την οποία δήλωσα, επίσης, ρητώς και κατηγορηματικώς ότι δεν επιθυμούσα την επανέκδοσή της και μου επαναλαμβάνει να μην ανησυχώ για τους λογαριασμούς που συνεχίζουν να εκδίδονται ερήμην μου.

– «Με ένα τηλέφωνο θα είχε λυθεί το θέμα», μου ανακοινώνει, εν τέλει, περιχαρής. Έχω χάσει δύο γύρους και είναι η σειρά μου να ρίξω τα ζάρια. «Χαίρεται που γνωρίζει περισσότερα από μένα ή που με ξεφορτώνεται εύκολα»;

«Πήρα τηλέφωνο» της απαντώ, κοιτώντας «ασόδυο» στο πάτωμα. «Μου εξήγησαν ότι δεν δικαιούμαι phonebanking (τηλεφωνική τραπεζική εξυπηρέτηση)

παρ΄ όλο που περίμενα, με δική μου χρέωση, 20 λεπτά στη γραμμή για αυτήν την αποκαρδιωτική φράση». «Φυσικά» απαντά πάλι με ύφος που προδίδει εξάρες. «Υπάρχει ταμειακή διαφορά, μην ανησυχείτε.

Είναι άλλα 40 με 50 ευρώ. Θα πληρώσετε τώρα και δεν θα ξανάρθει ο λογαριασμός στο σπίτι σας». Ξαναγυρνάω στην ουρά του ταμείου, πληρώνω τη διαφορά και ξαναπάω στην υπεύθυνη καρτών για να εξασφαλίσω την ελευθερία μου. «Καλύτερα να το υποβάλλετε το αίτημά σας γραπτώς» λέει και συμπληρώνω σε χρόνο μηδέν την αίτηση ώστε να μη μου χρεώσουν και με το δευτερόλεπτο το μελάνι. Ο «γκρινιάρης» παίχτηκε τον Μάρτιο, τη Μεγάλη Εβδομάδα ήρθε το περιώνυμο χαρτί της αποπληρωμής και πριν από έναν μήνα νέος λογαριασμός με υπόλοιπο 1 ευρώ και 70 λεπτά!.