ΑΡΑΓΕ αν ήσασταν γονιός ενός μικρού αγοριού και σας έλεγαν πως μια μικρή επέμβαση θα μπορούσε να το προστατεύσει από τρεις ασθένειες (τουλάχιστον) που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, θα δείχνατε ενδιαφέρον; Μάλλον θα δείχνατε. Όταν όμως θα ανακαλύπτατε πως η επίμαχη επέμβαση είναι η περιτομή, ο ενθουσιασμός σας θα παρέμενε αναλλοίωτος; Μάλλον όχι. Η περιτομή είναι η πλέον συνήθης χειρουργική επέμβαση στον κόσμο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 30% των ανδρών παγκοσμίως υποβάλλεται σε αυτή. Είναι όμως και μία από τις πιο «ευαίσθητες» επεμβάσειςπολιτικά, πολιτισμικά και εθνοτικά. Ακόμα και εντός της επιστημονικής κοινότητας είναι δύσκολο να γίνει μια ορθολογική συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά.

Νέα στοιχεία, ωστόσο, επιβάλλουν αυτήν τη συζήτηση.

Οι δοκιμές

Το γεγονός ότι η περιτομή μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού του ΑΙDS κατά 50%-60% είναι γνωστό και τεκμηριωμένο: τρεις δοκιμές που έγιναν μεταξύ 2005 και 2007 στη Νότια Αφρική, την Κένυα και την Ουγκάντα το επιβεβαίωσαν. Νέες έρευνες, όμως, καταδεικνύουν πως η περιτομή μπορεί να μειώσει κατά 35% τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (ΗΡV), της κύριας αιτίας πρόκλησης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες· μπορεί επίσης να μειώσει κατά 25% τον κίνδυνο μετάδοσης του έρπη – αμφότερα παγκόσμια προβλήματα υγείας που ξεπερνούν κατά πολύ σε συχνότητα το ΑΙDS. Επιπλέον, η περιτομή φαίνεται να μειώνει δραστικά τον κίνδυνο μετάδοσης της σύφιλης.

Η εν λόγω έρευνα, ωστόσο, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Νew Εngland Journal of Μedicine», πραγματοποιήθηκε σε υπερβολικά μικρό δείγμα ανθρώπων για να θεωρηθεί υπεράνω αμφισβήτησης.