Η αρχαιότερη ελληνίστρια της Ρωσίας Μαρίνα Ρίτοβα πέθανε σε ηλικία 85 ετών, αφού ταλαιπωρήθηκε από πολύχρονη ασθένεια. Η ακαδημαϊκός και επίτιμη πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας «Ρωσία- Ελλάδα» γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 1924 στη Μόσχα και συμμετείχε στην άμυνα της ρωσικής πρωτεύουσας κατά των Γερμανών εισβολέων το 1941.

Λίγο πριν από το τέλος του πολέμου άρχισε τις σπουδές της στα ελληνικά και τα αγγλικά στη Σχολή Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως διερμηνέας κατά τις συναντήσεις Σοβιετικών ηγετών με προσωπικότητες από την πολιτική, κοινωνική και επιχειρηματική ζωή της Ελλάδας και της Κύπρου, μεταξύ των οποίων οι Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Μακάριος , Αριστοτέλης Ωνάσης.

Στα συνολικά 48 χρόνια σταδιοδρομίας της δίδαξε ελληνικά σε διάφορα πανεπιστήμια και ινστιτούτα της Σοβιετικής Ένωσης, εξέδωσε περισσότερα από 20 σχολικά και πανεπιστημιακά εγχειρίδια εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και ήταν επί δεκαετίες επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικών στο περίφημο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας .

Η Ρίτοβα ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, είχε ανακηρυχθεί επίτιμη καθηγήτρια των Πανεπιστημίων Λειψίας και Πάτρας και είχε τιμηθεί ως βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα το 2005. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο τότε Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν της είχε απονείμει το παράσημο της Φιλίας για την προσφορά της στην ελληνορωσική συνεργασία.

Με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ, από το 1980 η Ρίτοβα ηγήθηκε προσπάθειας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους ελληνικούς πληθυσμούς της ΕΣΣΔ, με έμφαση στη Γεωργία, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι ομογενείς του Πόντου.