Αθωώνει τώρα το χοιρινό κρέας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενώ ανακοινώνονται νέα εφιαλτικά σενάρια για την περίπτωση πανδημίας της νέας γρίπης. «Η κατανάλωση χοιρινού δεν ενέχει κίνδυνο να μεταδοθεί η νόσος» δήλωσε χθες ο δεύτερος στην ιεραρχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κέιτζι Φουκούντα.


Διευκρινιστική απάντηση αναρτήθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΟΥ μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του δρος Γιόργκεν Σλουντ, διευθυντή του Τμήματος Ασφάλειας των Τροφίμων, Ζωονόσων και Τροφιμογενών Νόσων, να μην καταναλώνεται κρέας απο άρρωστα ζώα.

Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε ότι έως και δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν από τη νέα γρίπη αν εξελιχθεί σε πανδημία. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Κέιτζι Φουκούντα, ο αριθμός αυτός εξάγεται ως συμπέρασμα με βάση την εμπειρία από τις πανδημίες γρίπης, κατά τις οποίες μολύνεται περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού- ο συνολικός πληθυσμός του πλανήτη κυμαίνεται τώρα στα 6 δισεκατομμύρια.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο ιοί της γρίπης είναι μεταδόσιμοι στους ανθρώπους μέσω της κατανάλωσης κρέατος. Το χοιρινό και τα προϊόντα αυτού δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης όταν ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής». Παρ΄ όλα αυτά, οι ειδικοί του ΠΟΥ επιμένουν ότι «οι αρμόδιοι φορείς και οι καταναλωτές οφείλουν να εξασφαλίζουν πως το κρέας προς κατανάλωση δεν προέρχεται από άρρωστο χοίρο ή χοίρους που βρέθηκαν νεκροί». Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, αυτή ήταν η αρχική θέση του ΠΟΥ, την οποία και είχε δημοσιοποιήσει στις 30 Απριλίου.

Στο μεταξύ, την πλάτη τους στο χοιρινό κρέας φαίνεται να γυρνούν οι Έλληνες καταναλωτές. Είναι ενδεικτικό πως σε διάστημα δύο εβδομάδων, από τότε δηλαδή που ήρθε στην επικαιρότητα η γρίπη των χοίρων, η ζήτηση μειώθηκε 50%.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης επιχείρησε χτες να κάνει μία τονωτική ένεση στην αγορά, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο αφού «τα χοιρινά κρέατα που καταναλίσκονται στην Ελλάδα είναι είτε ντόπιας παραγωγής (σχεδόν τα μισά 45%-50%) είτε ευρωπαϊκής παραγωγής, που δεν έχουν σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως άλλωστε πρόσθεσε ο ίδιος, μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα, μα κανένα, κρούσμα που αφορά τα χοιρινά κρέατα.

Καθησυχαστικές είναι και οι δηλώσεις της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από την κατανάλωση ελληνικού χοιρινού κρέατος, δεδομένου ότι αφενός πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι και αφετέρου πως ο νέος ιός της γρίπης δεν έχει βρεθεί σε εκτροφές χοίρων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

«Ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει από κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του, με την προϋπόθεση ότι αυτά υφίστανται σωστό χειρισμό και καλό μαγείρεμα. Ο Έλληνας καταναλωτής θα πρέπει να αναζητά ενημέρωση από αρμόδιους φορείς» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

ΓΥΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Σε διάστημα δύο εβδομάδων, από τότε που ήρθε στην επικαιρότητα η γρίπη των χοίρων, η ζήτηση μειώθηκε 50%

Τα πρώτα κρούσματα σε Αργεντινή- Βραζιλία


ΤΑ ΠΡΩΤΑκρούσματα στην Αργεντινή και τη Βραζιλία ανακοίνωσαν επίσημα οι αρχές των δύο χωρών. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής, ο ασθενής είχε επιστρέψει από το Μεξικό στις 25 Απριλίου. Δεν νοσηλεύεται σε νοσοκομείο και η κατάστασή του κρίνεται καλή. Στη Βραζιλία ο υπουργός Υγείας, Ζοσέ Γκόμες Τεμποράο, ανακοίνωσε τέσσερα κρούσματα της νόσου. Και τα τέσσερα άτομα έφτασαν στη χώρα από το εξωτερικό (τρία από το Μεξικό και ένα από τις ΗΠΑ) και η κατάστασή τους εξελίσσεται ομαλά.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον πλανήτη ανέρχεται σε 2.353, τα οποία έχουν σημειωθεί σε 24 χώρες (δεν συμπεριλαμβάνονται Αργεντινή- Βραζιλία). Στο Μεξικό πάντως, όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα εστιατόρια και τα μπαρ άνοιξαν χθες για πρώτη φορά ύστερα από δύο εβδομάδες, αφού οι υγειονομικές αρχές επιμένουν ότι η ασθένεια είναι σε ύφεση. Αλλά και η Κίνα άρχισε να αίρει την επταήμερη καραντίνα που είχε επιβάλει σε επιβάτες οι οποίοι έφτασαν στη χώρα αεροπορικώς από την Πόλη του Μεξικού.