ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣθα μπορούν στο εγγύς μέλλον να καθυστερούν την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με ευρήματα κινεζικής έρευνας, που δείχνουν ότι είναι εφικτό να παρατείνουμε τη λειτουργία των ωοθηκών μετεμφυτεύοντας θηλυκά βλαστοκύτταρα που αναπτύσσονται σε ώριμα ωάρια. Τα συμπεράσματα της έρευνας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο θεραπείας κάποιων μορφών γυναικείας υπογονιμότητας, σε περιπτώσεις που οι ωοθήκες δεν παράγουν ωάρια. Εκφράζεται έτσι η ελπίδα κάποια στιγμή οι μετεμφυτεύσεις βλαστοκυττάρων να μπορούν να αναπληρώνουν την ποσότητα ωαρίων σε στείρες γυναίκες. Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν ότι όλα τα θηλυκά θηλαστικά γεννιούνται με έναν προκαθορισμένο αριθμό περίπου 2 εκατομμυρίων θυλακίων που παράγουν ωάρια. Στους ανθρώπους ο αριθμός μειώνεται σε περίπου 400.000 στην εφηβεία και στην εμμηνόπαυση έχουν μείνει πια ελάχιστα ωάρια που επιτρέπουν τη γονιμότητα. Όμως πριν από τέσσερα χρόνια Αμερικανοί επιστήμονες απέδειξαν ότι μπορούμε να πάρουμε βλαστοκύτταρα από τις ωοθήκες ενηλίκων γυναικών και να τα αναπτύξουμε σε ώριμα ωάρια.

Στις ωοθήκες

Τώρα Κινέζοι επιστήμονες απομόνωσαν βλαστοκύτταρα από ωοθήκες ποντικών, αποθήκευσαν τα κύτταρα στο εργαστήριο επί 15 μήνες και μετά τα μετεμφύτευσαν σε στείρα θηλυκά ποντίκια, τα οποία απέκτησαν υγιείς απογόνους.

Ο καθηγητής Αζίμ Σουράνι του Πανεπιστήμιου του Κέμπριτζ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα έχουν θετικά αποτελέσματα για τις γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας. Δεν αποκλείεται μάλιστα τέτοιου είδους βλαστοκύτταρα να λαμβάνονται από νεαρές γυναίκες και να συντηρούνται έτσι ώστε να αποκτήσουν παιδιά- εάν το επιθυμούν- αργότερα, δηλαδή ακόμα και όταν περάσουν την ηλικία που σήμερα θεωρείται αναπαραγωγική.