Γίνεται αυξητική στήθους με «φυσικό» τρόπο, χωρίς ενθέματα, χωρίς ξένα σώματα- σιλικόνες ή ορούς- μέσα στους μαστούς; Ναι, απαντούν Βρετανοί επιστήμονες και σύντομα σκοπεύουν να το δοκιμάσουν: αυξητική στήθους με βλαστοκύτταρα, τα οποία αφαιρούνται από το περίσσιο κοιλιακό λίπος ή των μηρών.


Ήδη, σύμφωνα με τους «Κυριακάτικους Τάιμς», δοκιμάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χρήση βλαστοκυττάρων για την αποκατάσταση του στήθους γυναικών που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση καρκινικών όγκων. Η νέα τεχνική, όμως, θα δοκιμαστεί από τον επόμενο Μάιο στο Λονδίνο και σε υγιείς γυναίκες, που θέλουν απλώς να αυξήσουν το μέγεθος και τον όγκο του στήθους τους.

Για «συναρπαστική πρόοδο στη χειρουργική των μαστών», κάνει λόγο ο Κέφα Μόκμπελ, χειρουργός μαστού στο Ινστιτούτο Μαστού του Νοσοκομείου Ρrincess Grace και επικεφαλής του project. «Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα είναι εν δυνάμει πολύ πιο ασφαλής από τα ενθέματα. Διότι τα ενθέματα είναι ξένο σώμα. Συσχετίζονται με μακροχρόνιες επιπλοκές και χρειάζονται αντικατάσταση, ενώ υπάρχει και κίνδυνος διαρροής ή ουλών. Επιπλέον, οι μαστοί στους οποίους γίνεται αυξητική με βλαστοκύτταρα θα μοιάζουν πολύ πιο φυσικοί στην αφή, διότι ο ιστός αυτός είναι εξίσου μαλακός με τον υπόλοιπο μαστό».

Δύο σε ένα

Η νέα τεχνική, που θα δοκιμαστεί αρχικά σε 10 γυναίκες, είναι αυτό που λέμε 2 σε 1: και αυξάνει το μέγεθος του στήθους και μειώνει το παραπανίσιο λίπος στην κοιλιακή χώρα ή τους μηρούς. Οι ειδικοί θα αφαιρούν το περίσσιο λίπος και θα απομονώνουν τα βλαστοκύτταρα· κατόπιν, τα συγκεντρωμένα βλαστοκύτταρα θα αναμειγνύονται με (άλλο) λιπώδη ιστό και θα εγχύονται στο στήθος.

Μέχρι σήμερα, όταν μετεμφύτευαν λιπώδη ιστό στον μαστό χωρίς επιπλέον βλαστοκύτταρα, οι χειρουργοί δυσκολεύονταν να διατηρήσουν την αιμάτωση του νέου ιστού. Οι Βρετανοί ειδικοί, ωστόσο, πιστεύουν πως η διπλή συγκέντρωση βλαστοκυττάρων, με τη νέα τεχνική, θα ενισχύει την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων, διασφαλίζοντας επαρκή αιμάτωση του νέου ιστού. Το πρώτο στάδιο

Ο δρ. Μόκμπελ επι σημαίνει πως θα χρειάζονται μήνες μέχρι να γίνεται ορατό το αποτέλεσμα. Τονίζει ότι σε πρώτο στάδιο η αύξηση δύσκολα θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ένα cup size, δηλαδή ένα νούμερο σουτιέν και πως η νέα τεχνική εξασφαλίζει μεν αύξηση του μεγέθους και του όγκου, δεν εξασφαλίζει όμως και ανόρθωση του στήθους. Ωστόσο, δηλώνει πεπεισμένος ότι είναι απολύτως ασφαλής.

Χρειάζονται μεγάλης κλίμακας δοκιμές


Η ΧΡΗΣΗ βλαστοκυττάρων σε υγιείς γυναίκες που θέλουν να αυξήσουν το μέγεθος του στήθους τους είναι αμφιλεγόμενη. Ιατρικά ινστιτούτα, επισημαίνουν οι «Κυριακάτικοι Τάιμς», έχουν προειδοποιήσει πως η τεχνική δεν πρέπει να διατεθεί στο ευρύ κοινό πριν αποδείξουν μεγάλης κλίμακας δοκιμές σε καρκινοπαθείς πως είναι και ασφαλής και αποτελεσματική. Η Έβα Γουάιλερ- Μίτχοφ, για παράδειγμα: είναι επικεφαλής του βρετανικού βραχίονα της ευρωπαϊκής, δοκιμαστικής χρήσης βλαστοκυττάρων σε γυναίκες που έχουν εμφανίσει παραμορφώσεις στο στήθος έπειτα από αφαίρεση καρκινικών όγκων. Μέχρι στιγμής, λέει, έχουν γίνει δοκιμές σε περισσότερες από 10 Βρετανίδες και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί την επέκταση της θεραπείας σε υγιείς γυναίκες. Οι ασθενείς που έχουν εμφανίσει καρκίνο στο στήθος, επισημαίνει η δρ. Γουάιλερ- Μίτχοφ, είναι συνεπέστατες στα μετεγχειρητικά τους ραντεβού με τον θεράποντα γιατρό· οι νέες γυναίκες που υποβάλλονται σε αισθητικές επεμβάσεις, όμως, έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι εξίσου συνεπείς. Μπορεί, λοιπόν, να μην εντοπιστούν έγκαιρα εν δυνάμει επικίνδυνες επιπλοκές.