Ακραίες θέσεις υιοθετεί η βρετανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κατάχρησης οινοπνευματωδών μεταξύ των νέων συνιστώντας να μην πίνουν ούτε σταγόνα ώς τα 15 τους. Από την άλλη, υπάρχει το παράδειγμα χωρών όπως η Γαλλία- αλλά και η χώρα μας- όπου γονείς αφήνουν τα παιδιά να δοκιμάζουν από μικρά το κρασί ώστε να τους φύγει η περιέργεια και να μην το παρακάνουν όταν μεγαλώσουν.

Oι γονείς, ανακοίνωσε χθες ο Βρετανός αρχίατρος σερ Λάιαμ Ρίτσαρντσον, οφείλουν να φροντίζουν ώστε η παιδική ηλικία όλων των παιδιών να είναι πλήρως απαλλαγμένη από το αλκοόλ και να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να πιουν οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ώς τα 15 τους- ούτε καν παρουσία τους μέσα στο σπίτι. Μετά τα 15 και ώς τα 17, οι έφηβοι δεν πρέπει να πίνουν οινοπνευματώδη περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα και πάντα υπό την επίβλεψη του γονέα ή του κηδεμόνα τους. «Οι γονείς και οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποτό, ακόμη και από την ηλικία των 15 ετών, μπορεί να είναι βλαβερό για την υγεία και ότι η αποχή από τα οινοπνευματώδη είναι η πιο υγιής επιλογή για τους νέους ανθρώπους», τονίζει ο αρχίατρος στη νέα οδηγία που εξέδωσε.

Βinge drinking

Ο Ντόναλντσον κλήθηκε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς προέκυψαν στοιχεία ότι, μολονότι η αναλογία των παιδιών που πίνουν οινοπνευματώδη μειώνεται, η πρακτική του να πίνει κανείς μέχρι να μεθύσει (binge drinking) αυξάνεται και όσοι αρχίζουν να πίνουν πιο μικροί, καταναλώνουν περισσότερο. Ο Βρετα νός αρχίατρος δήλωσε πως το ένα τρίτο του ενός εκατομμυρίου Βρετανών ηλικίας 11-15 ετών μεθούν κάθε εβδομάδα.

«Είναι πολύ μεγάλος αριθμός και είναι ανάγκη να κάνουμε κάτι», δήλωσε στον ραδιοσταθμό του ΒΒC. «Προκύπτουν τώρα ιατρικά στοιχεία που δείχνουν ότι η έκθεση στο αλκοόλ σ΄ αυτές τις ηλικίες προκαλεί βλάβες στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου». Η βρετανική νομοθεσία αφήνει τον έλεγχο του ποτού στο σπίτι στη διακριτική ευχέρεια των γονιών, απαγορεύοντας μόνο την κατανάλωση αλκοόλ από παιδιά κάτω των 5 ετών.

Η Βρετανία έχει από τις υψηλότερες αναλογίες στην Ε.Ε. νοσηλείας 15χρονων και 16χρονων λόγω κατάχρησης αλκοόλ. «Περισσότερα από 10.000 παιδιά καταλήγουν κάθε χρόνο στο νοσοκομείο εξαιτίας του αλκοόλ και η έρευνα μάς λέει ότι 15% των νέων πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό να μεθούν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα», πρόσθεσε ο Ντόναλντσον.

Άλλοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι η Βρετανία θα έπρεπε να υιοθετήσει την πολιτική μερικών ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες επιτρέπεται στα παιδιά να πίνουν νερωμένο κρασί ή μικρές ποσότητες αλκοόλ για να απομυθοποιήσουν τη γοητεία του. Όπως λέει στον βρετανικό «Ιντιπέντεντ» η Μάργκαρετ Μόρισεϊ, εκπρόσωπος της οργάνωσης γονέων Ρarents Οutloud, «το δίλημμα είναι ότι αν δεν εισαγάγεις τα παιδιά σιγά σιγά στο ποτό, όταν αρχίζουν, στα 15 ή στα 16 τους, βγαίνουν εκτός εαυτού.

Ίσως πρέπει λοιπόν να ειπωθεί κάτι για το τι συμβαίνει στη Γαλλία, όπου υπάρχει νερωμένο κρασί για τους νέους. Ωστόσο, αν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα σοβαρά, θα πρέπει να απαγορεύσει το αλκοόλ από τα σούπερ μάρκετ ώστε να διατίθεται μόνον από καταστήματα με ειδική άδεια που μπορεί να ελέγχονται ευκολότερα».

Πόσο είναι το πολύ;

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΟΡΙΑ. Οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από δύο ποτήρια κρασί. Για τους άνδρες, το όριο είναι δυόμισι ποτήρια.

ΧΑΝΓΚΟΒΕΡ. Ένα 48ωρο χωρίς αλκοόλ συνιστάται σε όσους ήπιαν πολύ, ώστε ο οργανισμός να ανακάμψει.

ΛΗΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. Δεν πρέπει να ανακατεύουμε οινοπνευματώδη με οποιουδήποτε είδους φάρμακο ή ναρκωτικό.

ΟΔΗΓΗΣΗ. Το επιτρεπτό όριο στην Ελλάδα είναι 0,5 γρ. οινοπνεύματος σ΄ ένα λίτρο αίματος. Εν γένει αντιστοιχεί σε ενάμισι ποτήρι μπίρα, δύο ποτήρια κρασί ή ένα ποτήρι ουίσκι.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ. Οι έγκυοι δεν πρέπει να πίνουν καθόλου αλκοόλ, ειδικά στους πρώτους τρεις μήνες της κύησης.