Για τους Βρετανούς είναι «τα 4Χ4 του σαλονιού»: όπως τα τζιπ μεγάλου κυβισμού, έτσι και οι τεράστιες τηλεοράσεις plasma βαρύνονται ιδιαίτερα για τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Γι΄ αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση Μπράουν σκοπεύει να απαγορεύσει τη διάθεσή τους στην αγορά.


Η οθόνη τους είναι 50 ιντσών και καταλαμβάνει σχεδόν έναν ολόκληρο τοίχο. Εξίσου μεγάλη είναι η ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνουν: τέσσερις φορές περισσότερο από μία παραδοσιακή τηλεόραση και το διπλάσιο από μία συσκευή υγρών κρυστάλλων. Δεδομένης, λοιπόν, της επιβάρυνσης που προκαλούν στο περιβάλλον, η εργατική κυβέρνηση στη Βρετανία προτίθεται να απαγορεύσει τη διάθεσή τους στην αγορά. Η Βρετανία δεν κινείται μόνη της σε αυτό το ζήτημα: την άνοιξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να θέσει τα όρια που θα επιτρέπεται να καταναλώνουν οι τηλεοπτικές συσκευές. Οι πιο ενεργοβόρες συσκευές θα τεθούν «εκτός νόμου», ενώ στις υπόλοιπες θα αναγράφεται υποχρεωτικά η ενέργεια που καταναλώνουν, ώστε να ενημερώνονται σαφώς οι καταναλωτές. Αυτό το μέτρο ισχύει εδώ και μία δεκαετία για άλλες οικιακές συσκευές, οι οποίες φέρουν την ειδική ετικέτα Ενεργειακής Σήμανσης Ηλεκτρικών Οικιακών Συσκευών, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί αξιοσημείωτη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τα νοικοκυριά το διάστημα αυτό.

Οι οικιακές συσκευές

Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει και οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει σχεδόν τριπλασιαστεί ο αριθμός των οικιακών συσκευών σε ένα μέσο σπίτι. Στο ψυγείο, το σίδερο και την ηλεκτρική σκούπα της δεκαετίας του 1970 προστέθηκαν, εκτός από την τηλεόραση, πλήθος συσκευών- από συστήματα συναγερμού και ηλεκτρονικούς υπολογιστές έως σκάνερ, εκτυπωτές, παιχνιδομηχανές και μηχανές του εσπρέσο. Η ενέργεια που καταναλώνει το μέσο νοικοκυριό έχει διπλασιαστεί, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν επιπλέον αύξηση της τάξης του 12% τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, υπάρχουν σήμερα 26,3 εκατομμύρια τηλεοράσεις- περίπου μία συσκευή για κάθε δύο κατοίκους της χώρας. Παράλληλα, αυξήθηκε και το μέγεθος της οθόνης τους. «Τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρήθηκε ότι η οθόνη της βασικής τηλεόρασης του σπιτιού μεγάλωσε από τις 24 στις 32 ίντσες. Ο μέσος όρος σήμερα είναι ανάμεσα στις 32 και τις 42 ίντσες. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας», σημειώνει στέλεχος της βρετανικής υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Σβήστε με τον διακόπτη, όχι με το τηλεκοντρόλ


Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ σχεδιάζει να αρχίσει παράλληλα εκστρατεία με σκοπό να πειστούν οι καταναλωτές να σβήνουν τις ηλεκτρονικές συσκευές από τον διακόπτη της συσκευής και όχι με το τηλεκοντρόλ. Ανάλογες εκστρατείες ενημέρωσης έχουν προγραμματιστεί στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα 275 εκατομμύρια συσκευές τηλεόρασης που υπάρχουν στις ΗΠΑ καταναλώνουν την ενέργεια που παράγεται από δέκα ηλεκτρικούς σταθμούς, οι οποίοι λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα. Κάποια βήματα έχουν κάνει και οι μεγάλες εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρικά είδη: για παράδειγμα, οι νέες τηλεοράσεις πλάσμα καταναλώνουν κατά ένα τρίτο λιγότερη ενέργεια από τον μέσο όρο, ενώ ανάλογες βελτιώσεις έχουν γίνει και στις τηλεοράσεις τεχνολογίας LΕD.