Ανησυχία προκαλεί στην Ευρώπη η απόφαση της Μόσχας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.


Στο επίκεντρο της διαμάχης ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκεται η αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους προς τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, ύψους άνω των 2 δισ. δολαρίων, καθώς και η υπογραφή νέου συμβολαίου για τις τιμές του 2009, στους όρους του οποίου οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν.

Ο σταθμός άντλησης φυσικού αερίου της Gazprom, η οποία έχει και το μονοπώλιο, διέκοψε χθες το πρωί τη ροή προς την Ουκρανία, ωστόσο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να παρέχει φυσικό αέριο στους πελάτες της στην Ε.Ε. «Οι παραδόσεις μας για τις εξαγωγές αυξήθηκαν στα 326 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σεργκέι Κουπριγιάνοφ, εκπρόσωπος της Gazprom. Οι αγωγοί που διασχίζουν την Ουκρανία μεταφέρουν στην Ε.Ε. φυσικό αέριο που καλύπτει το 20% των αναγκών της.

Η αμφισβήτηση

Η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας Νaftogaz επιβεβαίωσε ότι οι προμήθειες από τη Ρωσία μειώθηκαν και ότι θα αρχίσει να αντλεί πλέον από τα αποθέματά της, τα οποία επαρκούν, όπως ανακοίνωσε, για να καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων μηνών. Το Κίεβο επιμένει ότι πλήρωσε το χρέος του στην Gazprom- χωρίς τα πρόστιμα που του επιβλήθηκανωστόσο η εταιρεία το αμφισβητεί. «Η Gazprom δεν έχει δει χρήματα στους λογαριασμούς της», απάντησε ο πρόεδρός της, Αλεξέι Μίλερ. Στο άλλο σημείο τριβής, σε ό,τι αφορά τις τιμές του 2009 για το φυσικό αέριο, η Μόσχα δίνει τα 1.000 κυβικά μέτρα προς 250 δολάρια (το 2008 η τιμή ήταν 179,50 δολάρια) ενώ το Κίεβο απαντά ότι μπορεί να καταβάλει μέχρι 201 δολάρια.

Η Ε.Ε. απηύθυνε έκκληση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, όπως και οι ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επαναληφθεί αυτό που είχε συμβεί τον Ιανουάριο του 2006, όταν είχε διακοπεί η τροφοδοσία της Ουκρανίας προκαλώντας ελλείψεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αργά χθες πάντως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούσενκο, δήλωσε πως η χώρα του βρίσκεται πολύ κοντά στον συμβιβασμό με τη Ρωσία για τη διευθέτηση της διαμάχης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.