Η επί πέντε χρόνια συνεχής λήψη ορμονών για την εμμηνόπαυση διπλασιάζει τους κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας η οποία δείχνει ξεκάθαρα ότι για τις περισσότερες γυναίκες οι κίνδυνοι από την ορμονική θεραπεία σε αυτήν την κρίσιμη ηλικία είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη.


Ακόμη και οι γυναίκες που πήραν χάπια οιστρογόνου και προγεστίνης για δυο χρόνια βρέθηκε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Όταν σταμάτησαν τη λήψη, οι πιθανότητες καρκίνου περιορίστηκαν γρήγορα και έφτασαν σε κανονικά επίπεδα σχεδόν δύο χρόνια αργότερα.

«Είναι ένα υπέροχο μήνυμα για τις γυναίκες: μπορείτε να εξαλείψετε τους κινδύνους, σταματώντας τα χάπια, ακόμη κι αν τα παίρνατε για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισήμανε η δρ. Κλοντίν Ισαάκ, από το Georgetown University. «Δεν είναι σαν το τσιγάρο, το οποίο, αν το κόψεις, θα πρέπει να περιμένεις 10-15 χρόνια για να δεις τους κινδύνους να περιορίζονται».

«Η ισορροπία ανατρέπεται», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Ρόουαν Κλεμπόφσκι, από το ιατρικό κέντρο Ηarbor-UCLΑ. «Είναι σαφές ότι τα ποσοστά καρκίνου του μαστού μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια γιατί εκατομμύρια γυναίκες σταμάτησαν την ορμονοθεραπεία και λιγότερες εμμηνοπαυσιακές την άρχισαν». Ωστόσο, οι γυναίκες που χρειάζονται τα χάπια δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται, λένε οι ερευνητές. Η συμβουλή θα πρέπει να είναι η εξής: η χρήση των ορμονών θα πρέπει να γίνεται στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (π.χ. οι εξάψεις) είναι έντονα. Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, η δόση θα πρέπει να είναι η χαμηλότερη δυνατή και η διάρκεια της λήψης όσο γίνεται μικρότερη χρονικά.

«Οι περισσότερες γυναίκες θα πρέπει να σταματούν τις ορμόνες σε 3-4 χρόνια ή τουλάχιστον να μειώνουν τη δόση τους», επισήμανε η δρ. Τζόαν Μάνσον, επικεφαλής προληπτικής ιατρικής στο νοσοκομείο Βrigham και Women΄s Ηarvard της Βοστώνης, αναφερόμενη στις γυναίκες για τις οποίες η λήψη κρίνεται απαραίτητη.

Καρκίνος του μαστού: Τρόποι πρόληψης


● ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΕΙΞΕ ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αντί της πρόσληψης βιταμινών από συμπληρώματα συμβάλλει στην πρόληψη.

● ΕΝΤΟΝΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (δουλειές στο σπίτι και στον κήπο, τρέξιμο, τένις, αεροβική)

μειώνει στις νέες γυναίκες τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

● ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ μαστών ή ψηλάφηση από γιατρό.

● ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ συνιστούν σε κάθε γυναίκα μετά τα 50 και σε γυναίκες υψηλού κινδύνου (κληρονομικότητα)

να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε μαστογραφία.

Μελέτη σε δύο στάδια


Η ΕΡΕΥΝΑ έγινε σε δύο στάδια. Κατά το πρώτο, με τη συμμετοχή 16.608 γυναικών, οι επιστήμονες ερεύνησαν τις επιπτώσεις από τη λήψη οιστρογόνου και προγεστίνης, ορμόνες που προλαμβάνουν καρδιακές νόσους, απώλεια οστικής μάζας και άλλα προβλήματα που παρουσιάζονται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Το στάδιο αυτό σταμάτησε το 2002 όταν οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι κίνδυνοι ανάπτυξης καρδιακών προβλημάτων και καρκίνου του μαστού αυξήθηκαν στις γυναίκες που έκαναν χρήση ορμονοθεραπείας επί περίπου πεντέμισι χρόνια.

Στο δεύτερο στάδιο συμμετείχαν 15.387 γυναίκες που είχαν πάρει μέρος και στο πρώτο μέρος της έρευνας. Τις παρακολουθούσαν μέχρι τον Ιούλιο του 2005 και η τάση που κατέγραψαν δεν άφησε περιθώρια αμφιβολίας: ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξήθηκε κατά την έναρξη της χρήσης των ορμονών, στη συνέχεια κορυφώθηκε και περιορίστηκε ξανά, όταν οι γυναίκες σταμάτησαν να τις παίρνουν. Όταν όμως είχε κορυφωθεί, οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού διπλασιάστη- καν.