Συμπλοκές ανάμεσα σε καταστηματάρχες και κουκουλοφόρους εκτυλίχθηκαν στην Πάτρα, την Κέρκυρα και τη Λάρισα, όπου για μία ακόμη ημέρα- όπως και σε άλλες μεγάλες πόλειςξέσπασαν σοβαρά επεισόδια.


Το κέντρο της Πάτρας βρισκόταν σε κατάσταση πολιορκίας από νωρίς χθες το απόγευμα. Μερικές εκατοντάδες νεαροί συγκεντρώθηκαν έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας «υποχρεώνοντας» τους αστυνομικούς να ταμπουρωθούν μέσα στο κτίριο, πετώντας τους πέτρες και μολότοφ. Παράλληλα, μικρότερες ομάδες άρχισαν να κινούνται σε κεντρικούς δρόμους όπως η Αγίου Νικολάου, η Ερμού, η Κορίνθου, προκαλώντας ζημιές αρχικά σε υποκαταστήματα τραπεζών και στη συνέχεια σε καταστήματα. Οι καταστηματάρχες που βρίσκονταν μέσα στα μαγαζιά τους, παρά τον φόβο, άρχισαν

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΑΡΟΙ

συγκεντρώθηκαν έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας «υποχρεώνοντας» τους αστυνομικούς να ταμπουρωθούν μέσα στο κτίριο

να αντιδρούν κυνηγώντας τους κουκουλοφόρους. Με τον ίδιο τρόπο είχαν αντιδράσει λίγες ώρες νωρίτερα συνάδελφοί τους στην Κέρκυρα, που απέτρεψαν καταστροφές στα μαγαζιά τους όταν είδαν να καταστρέφεται ένα κατάστημα. Παρ΄ όλα αυτά στην Πάτρα τέσσερα υποκαταστήματα τραπεζών και δεκάδες εμπορικά καταστήματα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Πνίγηκαν από τα δακρυγόνα

Δυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας που πνίγηκαν από τα δακρυγόνα. Πανικόβλητοι οι πολίτες προσπαθούσαν να προφυλαχθούν, αφού τα επεισόδια εξελίσσονταν σε ώρα που η αγορά λειτουργούσε κανονικά. Όμως, πολύ γρήγορα πίσω από τις διμοιρίες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν ακροδεξιοί και μέλη της Χρυσής Αυγής αναλαμβάνοντας ρόλο «οπισθοφυλακής» στις αστυνομικές δυνάμεις. Με καδρόνια και πέτρες άρχισαν να κυνηγούν και να συμπλέκονται με τους κουκουλοφόρους, που οχυρώθηκαν λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ στο παλιό παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών, στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Κολοκοτρώνη, στο κέντρο της πόλης. Οι συμπλοκές μεταξύ τους συνεχίζονταν έως τα ξημερώματα. Στη Θεσσαλονίκη, για τέταρτη ημέρα χθες επικράτησε σκηνικό έντασης και επεισοδίων- μικρότερης, όμως, έκτασης από τα προχθεσινά. Οι διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης αλλά και το αστυνομικό τμήμα Άνω Πόλης, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών. Μάλιστα, αστυνομικοί των ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα ανάμεσα στο πλήθος, τραυματίζοντας στο κεφάλι μια νεαρή κοπέλα στο ύψος του υπουργείου.

Σε άλλο σημείο της πορείας, διαδηλωτές ξυλοκόπησαν φοιτητή ο οποίος συμμετείχε στη διαδήλωση και θεωρήθηκε πως ήταν αστυνομικός. Το απόγευμα οι κουκουλοφόροι, έχοντας ως ορμητήριο την παλιά Φιλοσοφική, έβγαιναν κατά διαστήματα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και πετούσαν στους αστυνομικούς πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Καταστροφές στη Λάρισα

Σοβαρά επεισόδια όμως εκτυλίχθηκαν σε πολλές ακόμη πόλεις. Στη Λάρισα νέα επεισόδια ξέσπασαν αργά το βράδυ. Οι καταστηματάρχες πήγαν έξω από τα μαγαζιά τους δηλώνοντας αποφασισμένοι να τα υπερασπισθούν μόνοι τους εφόσον χρειαζόταν. Ο απολογισμός των καταστροφών στην πόλη έως αργά χθες ήταν ζημιές σε 36 υποκαταστήματα τραπεζών, 6 από τα οποία καταστράφηκαν πλήρως από εμπρησμούς, στα γραφεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στο Δημαρχείο, στη Λέσχη αξιωματικών, στο κεντρικό Ταχυδρομείο, στο Δικαστικό Μέγαρο (κάηκε μέρος του αρχείου του Πρωτοδικείου Λάρισας) και σε δύο εμπορικά καταστήματα. Συνελήφθησαν όμως 19 άτομα, στην πλειονότητά τους μαθητές, δύο Κύπριοι φοιτητές, δύο Αλβανοί υπήκοοι και δύο ανήλικοι δραπέτες του Αναμορφωτηρίου Βόλου. Από αυτούς ένας ανήλικος κατηγορείται για κλοπή αναψυκτικών από ψυγείο περιπτέρου που έσπασαν και ένας άλλος γιατί συνελήφθη να έχει στην κατοχή του υπολογιστή που ανήκε στην Εμπορική Τράπεζα. Οι συλληφθέντες ανήλικοι θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα, ενώ οι ενήλικοι θα οδηγηθούν αύριο.

Επεισόδια σε άλλες πόλεις

Ένταση όμως και επεισόδια σημειώθηκαν στην Κομοτηνή, όπου αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν στη Νομική Σχολή, στη Μυτιλήνη, στο Ηράκλειο, στα Χανιά- όπου έγιναν 6 συλλήψεις για κλοπές από κατεστραμμένα καταστήματα- και στα Τρίκαλα. Το βράδυ σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στον Βόλο, όπου διαδηλωτές πολιόρκησαν το αστυνομικό τμήμα της πόλης και επιδόθηκαν σε καταστροφές, με την Αστυνομία να απαντά με βροχή δακρυγόνων.

● Ελαφρά τραυματίστηκαν από ρίψη αντικειμένων δύο αστυνομικοί που βρισκόταν στο ΟΑΚΑ στα πλαίσια μέτρων αστυνόμευσης για τον αγώνα ΠΑΟ-Ανόρθωση.

Νυχτερινές οδομαχίες σε Πατησίων, Αλεξάνδρας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ Χρήστος Μανωλάς


ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ μία νύχτα, χθες, πολεμικό σκηνικό με δακρυγόνα, καταστροφές, πέτρες και μολότοφ στήθηκε στην Πατησίων και στις αρχές της Αλεξάνδρας. Οργανωμένες ομάδες νεαρών κουκουλοφορων με πέτρες, ξύλα, καδρόνια και μολότοφ μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης την Πατησίων και οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με καταιγισμό δακρυγόνων.

Οι οδομαχίες στην Πατησίων άρχισαν νωρίς το βράδυ από τη διασταύρωση της Πατησίων με την Αλεξάνδρας και επεκτάθηκαν κατά μήκος της Πατησίων. Το σκηνικό μάχης επαναλήφθηκε και στο ύψος του Πολυτεχνείου και έξω από την ΑΣΟΕΕ. Στην αρχή των συγκρούσεων, στην Πατησίων ήταν συγκεντρωμένοι τουλάχιστον 400 νεαροί που έστησαν οδοφράγματα και ξήλωσαν πεζοδρόμια μαζεύοντας πέτρες. Τις ομάδες των κουκουλοφορων ενίσχυαν νεαροί που κατέβαιναν από τα Εξάρχεια. Στο πέρασμά τους έσπαγαν περίπτερα και κατέστρεφαν ό,τι είχε απομείνει από τα λεηλατημένα καταστήματα.

Στις οκτώ το βράδυ η κατάσταση οξύνθηκε και η περιοχή πνίγηκε στα δακρυγόνα. Στο ύψος της ΑΣΟΕΕ, έπεσαν βροχή οι μολότοφ και από την πλευρά των δυνάμεων των ΜΑΤ έπεφταν συνεχώς δακρυγόνα.

Επιτέθηκαν με καραμπίνες στο Α.Τ. Ζεφυρίου


ΕΠΙΘΕΣΗ με καραμπίνες δέχθηκαν αργά χθες το βράδυ οι αστυνομικοί του Τμήματος Ζεφυρίου.

Κάτοικοι της περιοχής, Τσιγγάνοι στην πλειονότητά τους έκαψαν έξω απότο αστυνομικό τμήμα ένα φορτηγό. Στη συνέχεια πυροβόλησαν με καραμπίνες πολλές φορές στοχεύοντας στο αστυνομικό τμήμα.

Πανικός στο Μετρό


ΠΑΝΙΚΟΣ και σκηνές χάους προκλήθηκαν λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα. Την ώρα εκείνη και ενώ ήταν σε εξέλιξη επεισόδια στη πλατεία, ομάδα κουκουλοφόρων προσπάθησε να εισέλθει στον σταθμό. Άνδρες των ΜΑΤ εμπόδισαν την είσοδο στους κουκουλοφόρους και έδωσαν εντολή στους υπαλλήλους του Μετρό να κατεβάσουν τα ρολά. Όσοι μόλις είχαν αποβιβαστεί, οι υπάλληλοι και λίγοι περαστικοί που αναζήτησαν καταφύγιο στο Μετρό εγκλωβίστηκαν, ενώ απ΄ έξω οι νεαροί διαδηλωτές προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να σπάσουν τα ρολά και να εισέλθουν. Οι εγκλωβισμένοι κατευθύνονταν προς τις πλατφόρμες σπρώχνοντας ο ένας τον άλλο και προκαλώντας συνωστισμό. Έτσι στους συρμούς μόνο επιβιβάζονταν προκειμένου να απομακρυνθούν οι εγκλωβισμένοι. Ωστόσο οι περισσότεροι προσπάθησαν να μπουν στους πρώτους συρμούς που έφθασαν στον σταθμό, με αποτέλεσμα στα τρένα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, για διάστημα 15 λεπτών.