ΔΥΟ ΕΤΩΝ γίνεται αύριο ο Κνουτ, η πιο διάσημη πολική αρκούδα του κόσμου. Ο Ζωολογικός Κήπος Βερολίνου, ωστόσο, δεν θα γιορτάσει τα γενέθλιά του- αντί για πάρτι, μάλιστα, προετοιμάζει την εκδίωξή του.

Όπως όλα δείχνουν, ο Κνουτ είναι η πρώτη πολική αρκούδα που πέφτει θύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Για να τον κρατήσει, ο ζωολογικός κήπος πρέπει να συγκεντρώσει 9 εκατ. ευρώ ώστε να του φτιάξει πιο ευρύχωρα καταλύματα ικανά να χωρέσουν και αυτόν και το μελλοντικό του ταίρι.

Παρ΄ ότι ο Κνουτ έχει αποφέρει, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, 10 εκατ. ευρώ, οι εποχές είναι δύσκολες και ο Δήμος Βερολίνου δεν έχει χρήματα. «Ο Κνουτ πρέπει να βρει ένα καινούργιο σπίτι», δήλωσε ο επικεφαλής φροντιστής του, Χάινερ Κλος.

Οι υπογραφές

Περισσότεροι από 21.000

Βερολινέζοι έχουν ήδη συνυπογράψει αίτηση απαιτώντας να παραμείνει ο Κνουτ στην πόλη. Αλλά η απόφαση φαίνεται ότι είναι ειλημμένη: μέχρι τις αρχές του 2010, ο Κνουτ θα έχει μετακομίσει. Η πιθανότερη νέα κατοικία του θα είναι ο ζωολογικός κήπος του Γκέλσενκιρτσεν, όπου μένει η Λάρα, μία πολική αρκούδα τριών ετών. Το αν θα καταφέρει όμως ο Κνουτ- που μεγάλωσε με μπιμπερό, είχε μέχρι τώρα επαφή μόνο με ανθρώπους κι έχει αναπτύξει, σύμφωνα με ζωολόγους, ψυχοπαθητικές τάσεις- να ζευγαρώσει, είναι μια άλλη ιστορία.