Περισσότεροι από 18,5 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ομπάμα βρέθηκε στην εκπομπή του Στήβ Κροφτ, «60 Minutes», στο δίκτυο CBS, την πρώτη μισή ώρα μόνος του και τη δεύτερη μισή ώρα δίπλα στη σύζυγό του Μισέλ.

Ήταν μια σε βάθος αλλά χαλαρή συζήτηση, με τον οικοδεσπότη SteveKroft να θέτει καίρια ερωτήματα και τον Μπαράκ Ομπάμα να μιλά για τα προβλήματα στις αυτοκινητοβιομηχανίες, την οικονομική κατάσταση, το μέλλον του Γκουαντάναμο, την εξωτερική πολιτική.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το διογκούμενο έλλειμμα, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα είναι η μάχη κατά της ύφεσης.

«Δεν έχουμε δώσει όση προσοχή θα έπρεπε στους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις υποθήκες τους», είπε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τις πρώτες αλλαγές στις οποίες θα προβεί όταν αναλάβει καθήκοντα. «Θα πρέπει να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειστές, ώστε οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Αυτό θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία μας συνολικά».

Σχετικά με το σχέδιο Πόλσον και τον τρόπο με τον οποίο διατίθενται τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη στήριξή του στον υπουργό Οικονομικών Χένρι Πόλσον για την ακούραστη προσπάθειά του να «θεραπεύσει» μια «πρωτοφανή κρίση», που η χώρα έχει να δει από την εποχή της μεγάλης ύφεσης.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος σημείωσε ότι είναι άμεσα αναγκαίο ένα νομοσχέδιο για τις ρυθμιστικές αρχές, όχι εις βάρος του τολμηρού επιχειρηματικού πνεύματος του αμερικανικού καπιταλισμού, αλλά προκειμένου να «αποκατασταθεί η αίσθηση της ισορροπίας» στο σύστημα. Πρόσθεσε ότι ειδικευμένο στέλεχος της ομάδας του έχει αναλάβει καθημερινή συνεργασία με τον Χανκ Πόλσον, συγκεντρώνοντας πληροφορίες και προτείνοντας λύσεις για το πώς πρέπει να γίνει ο χειρισμός του θέματος. –«Ακούνε τις προτάσεις σας», ρώτησε ο δημοσιογράφος. –«Αυτό θα το ανακαλύψουμε».

-«Υπάρχουν στιγμές που λέτε στον εαυτό σας: ‘Πού πήγα και έμπλεξα’», ήταν μια από της ερωτήσεις τουΣτηβ Κροφτπρος τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. –«Θα έλεγα ότι οι προκλήσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι είναι τεράστιες. Υπάρχουν στιγμές μέσα στη μέρα πού μπορεί να αναρωτηθείς ‘από πού να αρχίσω ώστε να μπορέσω να κινήσω τις καταστάσεις προς τα εμπρός’; Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κυρίως για να τεθούν ξεκάθαρα οι προτεραιότητες, να καταλάβουμε ότι δεν είναι δυνατόν να τα κάνουμε όλα αμέσως, να βεβαιωθούμε ότι η ομάδα μας είναι έτοιμη και να κινηθούμε προς τα εμπρός με πολύ συγκεκριμένους στόχους, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους αμερικανούς πολίτες ότι τους σκεφτόμαστε και ότι έχουμε στο νου μας το τι περνάνε».

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως από την ημέρα της εκλογής του μελετά σχέδιο για την σταθεροποίηση της οικονομίας, τη βελτίωση της καταναλωτικής πίστης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και την προώθηση στο Κογκρέσο νομοθεσίας για ένα καλύτερο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και ρυθμίσεων για την ενεργειακή πολιτική.

Όσον αφορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε πως θα συνεργαστεί με το στρατιωτικό επιτελείο της χώρας, προκειμένου να μειώσει τις δυνάμεις στο Ιράκ, να στηρίξει τις δυνάμεις στο Αφγανιστάν και να «συνθλίψει μια και διαπαντώς την Αλ Κάιντα».

Το δεύτερο μισό της εκπομπής ήταν μια φιλική, οικογενειακή συνάντηση, με τη Μισέλ Ομπάμα να κάθεται δίπλα στον σύζυγό της και την εικόνα των δύο να προσγειώνεται από εκείνη των υπέρ-ηρώων της 4ης Νοεμβρίου, σε μια πιο …ανθρώπινη διάσταση. Ήταν πολλά τα πειράγματα, με τη Μισέλ Ομπάμα να σχολιάζει το διαμέρισμα και το ετοιμόρροπο αυτοκίνητο που είχε ο σύζυγός της όταν τον γνώρισε και τον Μπαράκ Ομπάμα να αστειεύεται για την προσοχή με την οποία επιλέγει την κάθε του κουβέντα όταν μιλάει στην πεθερά του.