Οι τρισδιάστατες τηλεοράσεις είναι το επόμενο μεγάλο βήμα για τις εταιρείες που ήδη έχουν δελεάσει τα νοικοκυριά με τις συσκευές υψηλής ευκρίνειας. Οι εταιρείες έχουν ήδη μπει στο παιχνίδι της κατασκευής τους δημιουργώντας τηλεοράσεις οι οποίες δεν συνοδεύονται από τα ειδικά γυαλιά που μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητα για τη δημιουργία της τρισδιάστατης αίσθησης.
Όταν η μύτη του Πινόκιο μεγαλώνει στην τηλεόραση, δημιουργείται η αίσθηση στον τηλεθεατή πως λίγο ακόμη και θα τον ακουμπήσει. Κι αν ο ίδιος τηλεθεατής τύχει να παρακολουθεί έναν αγώνα μποξ, τότε σίγουρα το θέαμα είναι πιο σκληρό, τον κάνει να αισθάνεται πως βρίσκεται μέσα στο ρινγκ. Η εικόνα αποκτά βάθος, γίνεται πιο ζωντανή και εντείνει στο κοινό την αίσθηση του ρεαλισμού. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της τρισδιάστατης (3-D) τηλεόρασης, η οποία μάλιστα δεν απαιτεί τη χρήση ειδικών γυαλιών.

Η LG Τrue 3-D, όπως και η 56 ιντσών Quad Full-ΗD της Ρhilips, είναι δύο από τις τηλεοράσεις της νέας γενιάς που ήδη έχουν παρουσιαστεί στο κοινό, σε εκθέσεις, χωρίς όμως να διατίθενται ακόμη ευρέως στην αγορά, σημειώνουν οι «Κυριακάτικοι Τάιμς». Για την πρώτη, οι κατασκευαστές της υποστηρίζουν πως μπορεί να δημιουργεί και σε συμβατικά μεγέθη τηλεοράσεων την τρισδιάστατη εικόνα με μεγάλη καθαρότητα, και για τη Ρhilips πως διαθέτει ανάλυση τέσσερις φορές πιο υψηλή σε σύγκριση με τις συμβατικές τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας.

Οι… ζαλάδες

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αν εξαιρέσει κανείς ένα σοβαρό μειονέκτημα: η παρακολούθηση των τηλεοράσεων αυτών μπορεί να ζαλίσει τον τηλεθεατή. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί εδώ και πολύ καιρό, εξηγεί ο ειδικός στις τρισδιάστατες οθόνες Νιλ Ντόγκσον: «Οι παραγωγοί του κινηματογράφου είχαν την τάση να υπερβάλλουν στη χρήση του τρισδιάστατου φαινομένου και αυτό για να επιδείξουν εντυπωσιακά τη νέα τεχνολογία. Όμως, αν οι δύο ομάδες μυών στα μάτια (της εστίασης και του προσανατολισμού) κουραστούν, ο εγκέφαλος λαμβάνει συγκεχυμένα σήματα και αρχίζεις να νιώθεις άρρωστος. Πρέπει να είσαι επιδέξιος παραγωγός για να μην προκαλέσεις ναυτία στο κοινό σου».

Τα πεδία των εφαρμογών της νέας τεχνολογίας είναι ποικίλα, ωστόσο και οι εταιρείες συμφωνούν πως το διαθέσιμο περιεχόμενο σε 3-D δεν είναι πλούσιο. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν πάντως οι τομείς των videogames, των αθλητικών γεγονότων αλλά και των κλασικών ταινιών. «Θα ήταν πρόκληση να δημιουργηθεί για παράδειγμα η ταινία “Καζαμπλάνκα” σε 3-D. Και η τεχνολογία μετατροπής ενισχύεται συνέχεια με την πάροδο του χρόνου», επισημαίνει ο Μπεν Νίκολς, διευθυντής της ΡΡC, εταιρείας παραγωγής στο Λονδίνο. Η νέα Ρhilips 56 ιντσών αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά στα μέσα του 2009 και υπολογίζεται ότι θα κοστίζει περισσότερα από 11.000 ευρώ.

Η νέα τεχνολογία με μια ματιά


Πώς βλέπουμε τις τρισδιάστατες απεικονίσεις;

Τα αντικείμενα εμφανίζονται τρισδιάστατα με μικρή διαφορά στο κάθε μάτι. Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις δύο εικόνες (αυτές που έχουμε στο κάθε μάτι), βρίσκει τη διαφορά ανάμεσά τους και μεταφράζει αυτήν την πληροφορία σε τρισδιάστατη απεικόνιση.

Με τι μοιάζει η τρισδιάστατη τηλεόραση;

Με τις κοινές τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη, όμως στέλνει όχι μία αλλά πολλές απεικονίσεις. Τo αποτέλεσμα συνδέεται με τη θέση στην οποία θα καθήσει ο τηλεθεατής. Υπάρχουν τα αποκαλούμενα «αγαπημένα σημεία» ή ζώνες για το 3-D φαινόμενο, που σημαίνει ότι ο τηλεθεατής θα πρέπει να βρίσκεται εντός αυτών των ζωνών για το επιθυμητό 3-D αποτέλεσμα.

Πώς επιτυγχάνεται το τρισδιάστατο φαινόμενο;

Με βάση τη νέα τεχνολογία και την αποστολή διαφορετικής εικόνας στο δεξί και το αριστερό μάτι: το φαινόμενο 3-D. Αυτό γίνεται εφικτό με την ενσωμάτωση μικροσκοπικών φακών σε κάθε μία από τις ψηφίδες του LCD πάνελ, αλλά και με τη χρήση ειδικού επεξεργαστή που παράγει μεγάλο αριθμό παρόμοιων απεικονίσεων.

Οι πρωτοπόροι σκηνοθέτες


● Ο ΤΙΜ ΜΠΑΡΤΟΝ είναι από τους σκηνοθέτες που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόκληση της τρισδιάστατης απεικόνισης. Τώρα δημιουργεί μια εκδοχή της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» σε 3-D, με πρωταγωνιστές τον Τζόνι Ντεπ και την Έλενα Μπόναμ Κάρτερ.

● Ο ΤΖΕΪΜΣ ΚΑΜΕΡΟΝ, ο σκηνοθέτης του «Τιτανικού» και του «Εξολοθρευτή», σχεδιάζει σε 3-D τη νέα κινηματογραφική του ταινία «Αvatar». Υπάρχουν ακόμη σχέδια να συνοδεύεται η ταινία και από ένα τρισδιάστατο παιχνίδι. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, «η τρισδιάστατη απεικόνιση αποτελεί “φυσική προέκταση της κινηματογραφικής τέχνης”».