Με πολλά προβλήματα και εμπόδια πραγματοποιούνται οι επιχειρήσειςανθρωπιστικής βοήθειας στις απομακρυσμένες νοτιοδυτικές, ορεινές περιοχές του Πακιστάν, οι οποίες επλήγησαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό.

Ο σεισμός μεγέθους 6.4 Ρίχτερ σημειώθηκε την Τετάρτη το Μπαλουχιστάν, τη μεγαλύτερη και φτωχότερη επαρχία του Πακιστάν, και, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχειστοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 300 άτομα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και κοιμήθηκαν τα περασμένα βράδια στην ύπαιθρο, μέσα στην παγωνιά, ενώ σε πολλά απομακρυσμένα χωριά δεν έχει γίνει ακόμα καταμέτρηση θυμάτων και ζημιών, καθώς η πρόσβαση είναι αδύνατη, αφού πολλοί δρόμοι έχουν καταστραφεί.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκανστην περιοχή Ζιαράτ, ένας από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής. Ο κυβερνήτης της περιοχής Ντιλαουάρ Χαν δήλωσε ότι περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι στη Ζιαράτ έχουν πληγεί από το σεισμό αλλά βοήθεια έχουν λάβει ελάχιστοι από αυτούς.

«Τα στρατεύματα προσπαθούν να μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες, αλλά μόλις το 5% από αυτούς έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να λάβουν τη βοήθεια», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters. «Το 95% δεν έχουν λάβειβοήθειαΜόνο 1.500 σκηνές έχουν διανεμηθεί και αν η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φθάσει εγκαίρως, μπορεί να υπάρξουν κι άλλα ανθρώπινα θύματα», είπε ο Χαν.

Με τη θερμοκρασία το βράδυ να κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι χρειάζονται επειγόντως σκηνές και κουβέρτες. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία εκταμίευσε 100 εκατομμύρια δολάρια για τις ανάγκες των πληγέντων.

Ο σεισμός κατέστρεψε περίπου 1.500 πλινθόκτιστα σπίτια,αφήνοντας άστεγους περίπου 20.000 ανθρώπους. Προκάλεσε κατολισθήσεις, κάνοντας πολλούς δρόμους απροσπέλαστους και δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες εντοπισμού τυχόν επιζώντων και την πρόσβαση των πληγέντων στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα δεσμεύτηκαν ότι θα εκταμιεύσουν ένα εκατομμύριο δολάρια η καθεμία για τις εργασίες αποκατάστασης, ενώ η Ιαπωνία και πολλές άλλες χώρες έχουν δηλώσει ότι θα συνδράμουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει φάρμακα και άλλες προμήθειες. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 700 τόνους ξηράς τροφής, σε μερίδες.

Το Μπαλουχιστάν έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στο Πακιστάν, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφές στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.