Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα το πρωίέξω από το πανεπιστήμιο της Ναβάρα, στη βόρεια ισπανική πόλη Παμπλόνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 17 άνθρωποι, ενώ πολλάπαρακείμενα αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Το πανεπιστήμιο της Ναβάρα βρίσκεται κοντά στη Χώρα των Βάσκων, όπου συνεχίζεται η βίαιη δράση της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Η έκρηξη του παγιδευμένου οχήματος στο χώρο στάθμευσης του πανεπιστημίου της Ναβάρα είναι η τρίτη κατά σειρά βομβιστική επίθεση που σημειώνεται στη Χώρα των Βάσκων, την τελευταία εβδομάδα. Οι δύο προηγούμενες σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο καιαποδίδονται στην ΕΤΑ. Επίσης δύο ημέρες νωρίτερα, οι ισπανικές αρχές είχαν συλλάβει, στη Ναβάρα και τη Βαλένθια (ανατολική Ισπανία), τέσσερα άτομα τα οποία κατηγορούνταιως μέλη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Στην κατοχή τους βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά και σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, «οι καταδρομείς ήταν έτοιμοι να διαπράξουν επίθεση, πιθανώς στη Ναβάρα».

Σε ότι αφορά την πιο πρόσφατη επίθεση και όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός La Ser, σε αντίθεση με την πρακτική της ΕΤΑ, δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα πριν από την έκρηξη. Μετά την έκρηξη εκκενώθηκε το πανεπιστήμιο, το οποίο έχει βρεθεί στο παρελθόν στο στόχαστρο των Βάσκων αυτονομιστών, αναφέρει στον δικτυακό της τόπο η ισπανική εφημερίδαEl Pais.

Το πανεπιστήμιο της Ναβάρας που ιδρύθηκε το 1952 είναι ένα μορφωτικό ίδρυμα της οργάνωσης Opus Dei, της Καθολικής Εκκλησίας της Ισπανίας και ιδρύθηκε απόΧοσέ Μαρία Εσκριμπά ντε Μπαλαγκέρ, ιδρυτή επίσης της Opus Dei. Είναι η έκτη επίθεση που σημειώνεται με στόχο το πανεπιστήμιο αυτό. Η τελευταία ήταν τον Μάιο του 2002, όταν έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου είχε προκαλέσει τον ελαφρύ τραυματισμό τριών ανθρώπων.

Η ΕΤΑ περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις καιθεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο 824 ανθρώπων στα 40 χρόνια της δράσης της που έχει ως στόχο την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων. Η οργάνωση επανήλθε στην ένοπλη δράση μετά την επίσημη διακοπή της τελευταίας εκεχειρίας τον Ιούνιο του 2007.