ΑΠΟ ΤΟΥΣ Τριακόσιους του Λεωνίδα μέχρι την Ελαφρά Ταξιαρχία στον Κριμαϊκό Πόλεμο, η ιστορία είναι γεμάτη με γενναίους άντρες που ήξεραν ότι ο θάνατος είναι εξίσου πιθανός με τη δόξα. Το θάρρος αυτών των ανδρών έχει αναγνωριστεί και εξυμνηθεί από πολλούς θεωρητικούς του πολέμου, όπως είναι ο Καρλ φον Κλαούζεβιτς. Οι βιολόγοι, όμως, είχαν πάντα ένα πρόβλημα: σύμφωνα με τη δική τους οπτική, ο ηρωισμός θα έπρεπε να έχει εκλείψει λόγω των κινδύνων που θέτει τόσο για τη ζωή όσο και για τη σωματική ακεραιότητα.

Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, δείχνει ότι η λύση σ΄ αυτό το εξελικτικό αίνιγμα ίσως να βρίσκεται στο σεξ. Το αντάλλαγμα για τη γενναιότητα δεν είναι μόνο περισσότερες κερδισμένες μάχες, αλλά και περισσότερες ερωτικές σύντροφοι.

Όπως δείχνει το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες, τα συνολικά πλεονεκτήματα μιας μάχης που κερδίζεται χάρις στη γενναιότητα των πολεμιστών υπερβαίνουν τους κινδύνους. Κάνοντας έρωτα με τις γυναίκες και τις κόρες των αντιπάλων τους οποίους κατατρόπωσαν, και κατακτώντας εδάφη όπου οι δικές τους γυναίκες μπορούν να καλλιεργούν ή να συλλέγουν περισσότερα τρόφιμα, οι γενναίοι και επιτυχημένοι πολεμιστές κάνουν περισσότερα παιδιά που μοιράζονται τα δικά τους γονίδια.

Μύθοι και Ιστορία

Πράγματι, οι γενναίοι άντρες είχαν πάντα τις καλύτερες γυναίκες. Ο Αχιλλέας είχε τη Βρισηίδα. Ο Έκτορας παντρεύτηκε την Ανδρομάχη. Ο Πάρις έκλεψε την Ελένη. Ο Τζένγκις Χαν δεν ήταν μόνο ισχυρός ηγέτης, αλλά και ισχυρός πατέρας. Οι ορδές του ερήμωσαν ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, από τη Μαύρη Θάλασσα ώς τον Ειρηνικό, αλλά οι γυναίκες του, οι ερωμένες του και τα παιδιά του συνέβαλαν στο να κατοικηθούν και πάλι αυτές οι περιοχές. Πάντως, και εκείνοι που δεν είναι γενναίοι δεν χρειάζεται να απελπίζονται. Ο Οδυσσέας μπορεί να μην ήταν γενναίος σαν τον Αχιλλέα, αλλά ήταν έξυπνος και γρήγορος, στοιχεία που τον έκαναν προφανώς ελκυστικό σε πολλές γυναίκες, από την Καλυψώ και την Κίρκη μέχρι την πιστή του Πηνελόπη. © Τhe Τimes, 2008