Τουλάχιστον 38 μέλη της φυλής Ουαράο της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων αρκετών παιδιών, έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις νυχτερίδων-βαμπίρ. Πιθανότατα η αιτία των θανάτων είναι η λύσσα που έχει προσβάλει τις νυχτερίδες, οι οποίες φαίνεται πως ενοχλήθηκαν από μεταλλευτικές δραστηριότητες που γίνονταν στην περιοχή και αναγκάστηκαν να αναζητήσουν νέα λεία.

Οι νυχτερίδες-βαμπίρ κυνηγούν μόνο στο απόλυτο σκοτάδι και μπορούν να επιζήσουν μόνο με υγρή τροφή. Η ακοή τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στους ήχους ζώων που κοιμούνται, τα οποία συνήθως πλησιάζουν περπατώντας και τους ρουφούν το αίμα. Το σάλιο τους περιέχει μια ουσία που λέγεται δρακουλίνη και εμποδίζει το αίμα των θυμάτων τους να πήξει.

Τα περιστατικά. Οι 38 θάνατοι σημειώθηκαν από τον Ιούνιο του 2007, με 16 μόνο το τελευταίο δίμηνο. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ που ταξίδεψαν στο δέλτα του ποταμού Ορινόκο για να ερευνήσουν το θέμα διαπίστωσαν ότι πολλά χωριά της περιοχής έχουν πλέον γάτες. «Μας είπαν ότι τις πήραν επειδή τελευταία έχουν δεχθεί πολλές επιθέσεις από νυχτερίδες, οι οποίες δαγκώνουν κυρίως τα παιδιά», λέει η δρ Κλάρα Μαντίνι-Μπριγκς.

Η εκδήλωση λύσσας από επίθεση νυχτερίδων δεν είναι ασυνήθιστη σε πολλές τροπικές περιοχές της Νότιας Αμερικής. «Οι νυχτερίδεςβαμπίρ είναι ευπροσάρμοστα ζώα», λέει ο Τσαρλς Ρούπρεχτ από το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών της Ατλάντας. «Ο Ηomo Sapiens αποτελεί εύκολο γεύμα».