Οι αρραβώνες του δευτερότοκου γιου του Νικολά Σαρκοζί, του Ζαν, με μια πλούσια Εβραία κληρονόμο είχαν… παράπλευρες απώλειες- την απόλυση ενός γελοιογράφου από το σατιρικό περιοδικό «Charlie Ηebdo» με την κατηγορία του αντισημιτισμού επειδή σατίρισε τον Ζαν γράφοντας πως «θα ασπαστεί τον Ιουδαϊσμό».


Μάχη δίνει τις τελευταίες ημέρες για λίγο χώρο στα γαλλικά πρωτοσέλιδα ο Νικολά Σαρκοζί. Πέρα από την Κάρλα, πέρα από τη Σεσιλιά, τώρα έχει να «ανταγωνιστεί» και το ίδιο του το αίμα- τον ψηλό, ξανθό και ταχύτατα ανερχόμενο γιο του, Ζαν.

Στα 21 του, ο «γρήγορος» Σαρκοζί ο νεώτερος έχει ήδη γίνει πολιτικό και μιντιακό φαινόμενο. Είναι ο δεύτερος γιος του προέδρου από τον πρώτο του γάμο, με την κορσικανικής καταγωγής ΜαρίΝτομινίκ Κιλιολί. Είναι δευτεροετής φοιτητής Νομικής στη Σορβόνη. Αλλά και ηγέτης της πολιτικής ομάδας που πλειοψηφεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του πλουσιότερου δήμου της Γαλλίας, του Ο-ντε-Σεν, δυτικά του Παρισιού. Εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος τον περασμένο Μάρτιο. Νωρίτερα, είχε προλάβει να εξεγερθεί εναντίον του πατρός του γυρίζοντας την πλάτη στον υποψήφιο που αυτός προωθούσε για νέο δήμαρχο

ΣΑΤΙΡΑ Ή ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ;

Ο σκιτσογράφος Sin που τόλμησε να σατιρίσει την Εβραία αρραβωνιαστικιά του Ζαν Σαρκοζί, γιου του Νικολά, βρέθηκε ξαφνικά απολυμένος

του Νεϊγί- τη θέση από όπου ξεκίνησε και ο ίδιος ο Νικολά την πολιτική του καριέρα, το 1983, σε ηλικία μόλις 28 ετών.

«Είναι ίδιος ο Νικολά στα 21 του», λέει για τον Ζαν ένας τοπικός αξιωματούχος. «Χρησιμοποιεί τις ίδιες εκφράσεις όπως “είναι πολύ απλό” ή “θα σας πω εγώ την αλήθεια”. Φτυστός ο πατέρας του, μόνο κατά 20 εκατοστά ψηλότερος»… «Αυτός θα μας καταπλήξει όλους», λέει από την πλευρά του ο Ζαν-Φρανσουά Προμπστ, βετεράνος αξιωματούχος στο Ο-ντε-Σεν. «Έχει κάτι από Βρούτο μέσα του. Ή Καλιγούλα. Έχει το επιτηδευμένο ύφος του πατέρα του και τη φωνή του αλλά είναι ψηλότερος και μοιάζει με άγγελο». Φιλόδοξος, χαρισματικός και αμφιλεγόμενος- όλα στα γονίδια γραμμένα. Αλλά ο υιός Σαρκοζί γράφει τη δική του ιστορία. Το τελευταίο πράγμα που κατάφερε, στα 21 του χρόνια, ήταν να προκαλέσει χάος σε ένα από τα προπύργια του ελεύθερου, σατιρικού, αναρχικού πνεύματος: την εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα «Charlie Ηebdo».

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Ζαν αρραβωνιάστηκε πρόσφατα με μία από τις πλουσιότερες δεσποινίδες της Γαλλίας, τη Ζεσικά Σεμπούν-Νταρτί, κληρονόμο της οικογένειας Νταρτί, ιδιοκτήτριας μεγάλης αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών. Η Ζεσικά είναι Εβραία. Σύντομα λοιπόν άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι ο Ζαν σχεδίαζε να ασπαστεί τον ιουδαϊσμό. Περνούσαν οι ημέρες, ενισχύονταν οι φήμες. Παράλληλα, να σημειωθεί πως ο Σαρκοζί τζούνιορ αντιμετώπισε την κατηγορία ότι έπεσε με το σκούτερ του στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου και έφυγε χωρίς να δώσει στοιχεία: το δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί επ΄ αυτού, ακόμα και η ενάγουσα αρχή ωστόσο ζήτησε απαλλαγή ελλείψει επαρκών αποδείξεων. «Ο Ζαν Σαρκοζί», έγραψε λοιπόν μια μέρα στο «Charlie Ηebdo» ο 79χρονος γελοιογράφος Σινέ, από τα μεγαλύτερα ονόματα της Γαλλίας στο σατιρικό σκίτσο, «άξιος γιος του πατρός του και ήδη δημοτικός σύμβουλος του (κυβερνώντος κόμματος) UΜΡ, σχεδόν χειροκροτήθηκε επειδή δεν σταμάτησε μετά το ατύχημα. Μη ξεχνάτε πως ο ενάγων είναι Άραβας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Μόλις δήλωσε πως θέλει να ασπαστεί τον ιουδαϊσμό προτού παντρευτεί την αρραβωνιαστικιά του, που είναι Εβραία, και κληρονόμος των ιδρυτών του Darty. Θα φτάσει ψηλά αυτό το παιδί!».

Οι κατηγορίες

Πριν καν στεγνώσει η μελάνη του Σινέ, οι οικογένειες Σαρκοζί και Νταρτί απείλησαν το «Charlie Ηebdo» (λένε οι πληροφορίες) με μήνυση, για αντισημιτισμό. Ο διευθυντής της εφημερίδας, Φιλίπ Βαλ, κάλεσε τον σκιτσογράφο να ανακαλέσει (στο μεταξύ, οι φήμες περί προσηλυτισμού του Ζαν είχαν διαψευστεί κατηγορηματικά). Εκείνος του απάντησε σε άψογα γαλλικά πως «θα προτιμούσε να κόψει τα αρχ… του». Ο Βαλ τον απέλυσε. Και ο Σινέ απάντησε μηνύοντας το «Charlie Ηebdo», «και όποιον άλλον αφήνει να εννοηθεί πως είμαι οπαδός του αντισημιτισμού» με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Εντός και εκτός του «Charlie Ηebdo» έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ εκείνων που στηρίζουν το απόλυτο δικαίωμα στη σάτιρα, και όσων βλέπουν πίσω από τα σκίτσα του Σινέ έναν αντισημιτισμό ενδεδυμένο τον μανδύα του αντι-σαρκοζισμού… Ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί, πάντως, φέρεται να παρακολουθεί την (ταχύτατη) ανέλιξη του γιου του λίγο με θαυμασμό και λίγο με ενόχληση.

«Όχι σημαίνει όχι»


ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ οργισμένοι διαδηλωτές υποδέχθηκαν χθες στο Δουβλίνο τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ταξίδεψε στην ιρλανδική πρωτεύουσα με την ιδιότητα του προεδρεύοντος στην Ε.Ε.. Στόχος της επίσκεψής του ήταν «να ακούσει και να καταλάβει» γιατί το 53% των Ιρλανδών απέρριψε τον Ιούνιο σε δημοψήφισμα τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβώνας. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως οι Ιρλανδοί θα πρέπει να ξαναψηφίσουν, προκαλώντας ενόχληση ακόμα και στη φιλοευρωπαϊκή ιρλανδική ηγεσία, που έχει ζητήσει χρόνο προτού αποφασίσει το επόμενο βήμα της. «Όχι σημαίνει όχι», φώναζαν χθες οι διαδηλωτές. «Ο πρόεδρος Σαρκοζί θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος», απάντησε το γραφείο του Γάλλου προέδρου, επιχειρώντας να κατευνάσει τα πνεύματα.