Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ της Σάντα Κρους, η πιο πλούσια της Βολιβίας, ψήφισε την Κυριακή σε δημοψήφισμα υπέρ της αυτονόμησής της από τις άλλες, φτωχότερες επαρχίες της χώρας.

Ήταν ένα χαστούκι για τον σοσιαλιστή πρόεδρο Έβο Μοράλες, ο οποίος είχε όμως καλέσει τους οπαδούς του να απόσχουν από το «παράνομο», όπως το χαρακτήρισε, δημοψήφισμα, το οποίο στιγματίσθηκε από επεισόδια που προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον 20 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τα έξιτ-πολ, οι ψηφοφόροι ενέκριναν σε ποσοστό σχεδόν 86% την αυτονομία της ανατολικής περιφέρειας, που είναι ο οικονομικός πνεύμονας της χώρας, καθώς σ΄ αυτήν υπάρχουν τα σημαντικότερα αποθέματα φυσικού αερίου. «Οχυρό» της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, η πλούσια Σάντα Κρους αμφισβητεί το νέο Σύνταγμα που υποστηρίζει ο Μοράλες, ο πρώτος Ινδιάνος πρόεδρος της Βολιβίας, και το οποίο προωθεί μια αναδιανομή του πλούτου υπέρ των φτωχών πληθυσμών των Άνδεων.

Βαθύ ρήγμα

Στη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του, ο Μοράλες επέκρινε αυτή την «αποσχιστική πρωτοβουλία» και επέμεινε στο υψηλό ποσοστό της αποχής (25%). «Αυτό το παράνομο και αντισυνταγματικό δημοψήφισμα δεν είχε την επιτυχία που ήλπιζαν ορισμένες οικογένειες», δήλωσε αναφερόμενος στους επιχειρηματίες και τους μεγάλους γαιοκτήμονες της περιοχής.

Η πολιτική κρίση βαθαίνει το εθνικό ρήγμα ανάμεσα στους αυτόχθονες των οροπεδίων και τον πληθυσμό των πεδιάδων, ευρωπαϊκής καταγωγής ή μιγάδες. Άλλες τρεις πλούσιες επαρχίες, οι Πάντο, Μπένι και Ταρίχα, σχεδιάζουν να οργανώσουν παρόμοια δημοψηφίσματα τον ερχόμενο Ιούνιο.