Πολιτικό σεισμό έχει προκαλέσει στη Ρουμανία η δράση της ελληνικής μαφίας, η οποία φέρεται ότι έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε ακίνητα του ρουμανικού Δημοσίου, ενώ εκβίαζε στελέχη του ρουμανικού κράτους και επιχειρηματίες. Όλα αυτά έχοντας εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση από τη Δικαιοσύνη με την υποστήριξη της υπουργού Δικαιοσύνης και ανώτατων δικαστικών.


Επικεφαλής της ελληνικής μαφίας- σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές- είναι 53χρονος Έλληνας που ανήκει στον κύκλο των πιο εύρωστων οικονομικά επιχειρηματιών στη Ρουμανία αφού είναι ιδιοκτήτης μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας, αλυσίδας σούπερ μάρκετ, τουριστικών γραφείων και πολλών ακινήτων. Όπως προέκυψε ύστερα από αστυνομική έρευνα σχεδόν δύο ετών, η μαφία εκβίαζε κρατικούς λειτουργούς και επιχειρηματίες, ενώ όταν αυτοί δεν κάμπτονταν τους έστελναν στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένους ή ανατίναζαν τα αυτοκίνητά τους. Η μαφία

53ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

Ο επικεφαλής ήταν από τους πιο εύρωστους επιχειρηματίες και οι έρευνες για την εξάρθρωση της μαφίας κράτησαν σχεδόν δύο χρόνια

προσέφερε διακοπές πολυτελείας στην Κρήτη στην πρώην, πλέον, υπουργό Δικαιοσύνης της Ρουμανίας και σε ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς με αντάλλαγμα την ατιμωρησία.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μαφία, που σύμφωνα με τη ρουμανική Αστυνομία απέκτησε ακίνητη περιουσία που ξεπερνούσε τα 300 εκατ. ευρώ μόνο από το ρουμανικό Δημόσιο, άρχισε όταν ένα από τα θύματα των μαφιόζων, ο Έλληνας επιχειρηματίας Ιωάννης Νόνης, 45 χρόνων, κατήγγειλε τη δράση της στην Αστυνομία.

«Η ζωή μου είχε γίνει εφιάλτης. Έφτασα σε σημείο στο ψυγείο μου να έχω μόνο βούτυρο και δεν μπορούσα ούτε να αγοράσω δώρα στα παιδιά μου για τα Χριστούγεννα, στο σπίτι είχαν κόψει το γκάζι και το ρεύμα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νόνης, ιδιοκτήτης μεγάλης τουριστικής εταιρείας στη Ρουμανία.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Νόνης, τον Οκτώβριο του 2005 παρουσία του φερομένου ως αρχηγού και τριών Ελλήνων συνεργών του υποχρεώθηκε να μεταβιβάσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του στη μαφία έχοντας στον λαιμό του την απειλή σπαθιού σαμουράι.

Όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο επιχειρηματίας, ο οποίος βρίσκεται υπό συνεχή αστυνομική προστασία μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους, από το 2005 αναγκάστηκε να παραχωρήσει στην ελληνική μαφία κινητή και ακίνητη περιουσία που ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ.

«Μου πήραν τη βίλα που είχα σε πολυτελή περιοχή του Βουκουρεστίου, την οποία όμως ξανακέρδισα στα αστικά ρουμανικά δικαστήρια, με ανάγκασαν να υπογράψω ότι πήρα δάνειο συνολικού ποσού 675.000 ευρώ, τους μεταβίβασα το σπίτι μου στην Αθήνα και πήραν όλες τις εισπράξεις του γραφείου που έφταναν σε 1,2 εκατ. ευρώ».

Η γνωριμία

Ο κ. Νόνης είχε γνωριστεί με τον Έλληνα ιδιοκτήτη της γαλακτοβιομηχανίας από το 1997, όταν νοίκιασε ένα κατάστημα για την εταιρεία του στο κέντρο του Βουκουρεστίου. «Επειδή ήταν μεγάλο, διαχώρισα το μισό και το επινοικίασα με μεγαλύτερο ποσό. Όταν το έμαθε, με έβαλε να υπογράψω ότι μου δάνεισε 100.000 δολάρια τα οποία υποχρεώθηκα να εξοφλήσω», είπε.

Ο ιδιοκτήτης της τουριστικής εταιρείας περιέγραψε πως από τον Ιούνιο του 2006, όταν κατέθεσε τη μήνυση, παρακολουθούσαν και τον ίδιο οι ρουμανικές αρχές για να ερευνήσουν την υπόθεση. Η ρουμανική Αστυνομία αφού βεβαιώθηκε για τη σοβαρότητα των καταγγελιών άρχισε την παρακολούθηση του γαλακτοβιομήχανου και των συνεργατών του και ύστερα από έρευνες σχεδόν δύο ετών έφτασε στη σύλληψη του 53χρονου Έλληνα, την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο τρεις ημέρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας. Μαζί του συνελήφθη και ο φερόμενος ως πρωτοπαλίκαρό του που φέρεται ότι ομολόγησε τη δράση του κυκλώματος, ενώ επτά Ρουμάνοι επιχειρηματίες ύστερα από τις συλλήψεις κατήγγειλαν και αυτοί τους εκβιασμούς που είχαν υποστεί.

Διακοπές πολυτελείας στην Κρήτη


«ΛΕΡΩΘΗΚΕ με το γάλα», γράφει ο ρουμανικός Τύπος για την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Ροντίκα Στανόγιου. Όπως έχει αποκαλυφθεί από τις ρουμανικές αρχές, η Στανόγιου και 14 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί απολάμβαναν διακοπές πολυτελείας στην Κρήτη, πληρωμένες από τη μαφία. Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης που κατηγορείται πως εξαφάνισε φακέλους, υποστήριξε ότι το ταξίδι έγινε με έξοδα του ρουμανικού Δημοσίου.

Οι ρουμανικές αρχές ερευνούν την εμπλοκή των δικαστικών σε πολλές αθωωτικές αποφάσεις υπέρ του 53χρονου, ακόμη και όταν οι μηνυτές παρουσίαζαν ακλόνητα στοιχεία, όπως τα χαρακτηρίζει ο ρουμανικός Τύπος.

Η υπόθεση που έχει συγκλονίσει είναι αυτή της Μobitex, η οποία είναι η εταιρεία του ρουμανικού Δημοσίου για την ιδιωτικοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Ο πρόεδρος της εταιρείας, ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει τα ακίνητα που του ζητούσε η ελληνική μαφία, βρέθηκε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο για έξι μήνες, όταν «άγνωστοι» τον ξυλοκόπησαν.