Επιτέλους, να απενοχοποιηθούν λίγο οι υπέρβαροι: «Δεν μπορούμε να ρίχνουμε όλη την ευθύνη στο άτομο, ζητώντας του να κάνει “πιο υγιεινές επιλογές”, την ώρα που το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, όλες αυτές οι πόλεις που έχουν σχεδιαστεί γύρω από το αυτοκίνητο, είναι ο σημαντικότερος ενισχυτικός παράγοντας της παχυσαρκίας».


Μια «πολεοδομική επανάσταση», η οποία θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν λιγότερο το αυτοκίνητο και περισσότερο τα πόδια τους- και τα μέσα μαζικής μεταφοράς- ζήτησε ο πρόεδρος της Διεθνούς Δύναμης Κρούσης κατά της Παχυσαρκίας, καθηγητής

ΕΩΣ ΤΟ 2015

θα υπάρχουν 2,3 δισ. υπέρβαροι ενήλικοι στον κόσμο- περισσότεροι από 700 εκατ. θα είναι παχύσαρκοι

Φίλιπ Τζέιμς. Οι περισσότερες σύγχρονες πόλεις, εξήγησε, ενθαρρύνουν την αδράνεια, την ακινησία: όλοι οι δημόσιοι χώροι είναι σχεδιασμένοι γύρω από το αυτοκίνητο. Ενώ το Όσλο… καλώς ορίσατε στο υπόδειγμα πόλης που βοηθά τους κατοίκους της να είναι και να παραμείνουν λεπτοί! Διότι είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να αποτρέπει τη χρήση του αυτοκινήτου, και αντ΄ αυτής να προτρέπει τους κατοίκους στην πεζοπορία και την ποδηλασία.

Πανδημία

Η παχυσαρκία έχει εξελιχθεί σε πανδημία. Σχεδόν παντού στον κόσμο, οι άνθρωποι παχαίνουν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2015 θα υπάρχουν 2,3 δισεκατομμύρια υπέρβαροι ενήλικοι στον κόσμο – από αυτούς, περισσότεροι από 700 εκατομμύρια θα είναι παχύσαρκοι. Το 2005 υπήρχαν 1,6 δισεκατομμύρια υπέρβαροι, από αυτούς 400 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρο. Ακόμα και στην Κρήτη, το λίκνο της μεσογειακής διατροφής, καταγράφονται ποσοστά παχυσαρκίας υψηλότερα του 30% μεταξύ των παιδιών 7-11 ετών. Για τη Διεθνή Δύναμη Κρούσης κατά της Παχυσαρκίας, μια βρετανική δεξαμενή σκέψης που υπάγεται μαζί με 51 ακόμα οργανώσεις στη Διεθνή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, το πρόβλημα της παχυσαρκίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με τρόπο ανάλογο του φαινομένου του θερμοκηπίου: χρειάζεται διεθνής συντονισμός, ένα παγκόσμιο σύμφωνο, πιο αυστηροί κανόνες όσον αφορά τη σήμανση των τροφίμων- και επανασχεδιασμός των αστικών κέντρων.

«Δεν αρκεί μόνο το αποβουτυρωμένο γάλα»


«ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΛΕΣ να λέμε στους ανθρώπους ότι πρέπει απλώς να κάνουν κάποιες μικρές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειές τους ή τις καθημερινές δραστηριότητές τους και ξαφνικά, έτσι απλά, το πρόβλημα της παχυσαρκίας θα εξαφανιστεί. Η επιδημία της παχυσαρκίας δεν θα εξαφανιστεί μόνο και μόνο επειδή οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πίνουν αποβουτυρωμένο γάλα!» Για του λόγου το αληθές, πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Μπράουν, στο Ρόουντ Άιλαντ, απέδειξε πως είναι σχεδόν ουτοπικό να περιμένει ένας άνθρωπος ο οποίος έχει χάσει βάρος ότι θα συντηρήσει την απώλεια αυτή κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής του- για παράδειγμα, αντικαθιστώντας τον ανελκυστήρα με τις σκάλες. «Ζούμε σε ένα… “παχυσαρκογενές” περιβάλλον που στηρίζεται στο γρήγορο φαγητό, στο αυτοκίνητο και στο τηλεχειριστήριο- όλα αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν “τοξικά” για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Ρένα Γουίνγκ. Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 5.000 ανθρώπους οι οποίοι έχασαν περίπου 30 κιλά και κατάφεραν να διατηρήσουν το νέο τους βάρος για έξι χρόνια- και διεπίστωσαν πως πέραν της διατροφής με λίγες θερμίδες που ακολούθησαν, μείωσαν σημαντικά τις ώρες της τηλεόρασης και αύξησαν στο μέγιστο τη σωματική άσκηση, καίγοντας μέσω αυτής κάθε εβδομάδα περίπου 2.800 θερμίδες. «Για να κάψει κάποιος 2.800 θερμίδες με το περπάτημα, πρέπει να διανύσει 45 χιλιόμετρα»- όσο ένας Μαραθώνιος…