Εδώ και χρόνια οι ειδικοί προσπαθούν να απαντήσουν στο γιατί συμβαίνουν οι κοινές κράμπες. Οι απαντήσεις είναι πολλές και οι απόψεις διίστανται. Τελικά, το μόνο βέβαιο είναι πως οι κράμπες παραμένουν ένα άλυτο ιατρικό μυστήριο.


Είναι βασανιστικό. Απροειδοποίητα και χωρίς προφανή λόγο, οι μύες συσπώνται προκαλώντας επίμονους πόνους, κυρίως στα κάτω άκρα, σαν να τους χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο ιγνυακός τένοντας στο πόδι, πίσω από την άρθρωση του γόνατος, είναι από τις περιοχές που παθαίνουν πολύ συχνά κράμπες. Όσο διαρκεί η κράμπα, ο κολυμβητής, αν βρίσκεται στην πισίνα, υποφέρει τόσο πολύ που φοβάται ότι θα πνιγεί,

ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Προτείνεται ελαφρύ μασάζ για να χαλαρώσουν οι μύες. Βοηθά ο πάγος, όπως και ένα ζεστό μπάνιο, λίγες ώρες μετά

οι ποδηλάτες ότι θα πέσουν από το ποδήλατο, ενώ όσοι συμμετέχουν σε αγώνες αντοχής σωριάζονται στο έδαφος. Έρευνες έδειξαν πως οι κράμπες μπορεί να συμβούν στη διάρκεια μιας άσκησης, αμέσως μετά ή και ύστερα από έξι ώρες. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε όσους αθλούνται συστηματικά. Ακόμη και οι μη αθλητές είχαν την εμπειρία της κράμπας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Όσο συνηθισμένο φαινόμενο κι αν είναι όμως, φαίνεται πως δεν έχει κατανοηθεί πλήρως.

«Θα έλεγα αρχικά πως δεν υπάρχει κάποια πειστική βιολογική εξήγηση για τις κράμπες των μυών», επισημαίνει ο δρ Άντριου Μαρκς, ερευνητής σε θέματα μυών και πρόεδρος του Τμήματος Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Τα περισσότερα ιατρικά βιβλία, προσθέτει, παραλείπουν το θέμα, αποφεύγοντας οποιαδήποτε εξήγηση, ενώ ελάχιστοι ειδικοί το έχουν πραγματικά μελετήσει. Όπως όμως μπορούν να καταθέσουν οι περισσότεροι που υποφέρουν από κράμπες και ζήτη σαν τη γνώμη κάποιου γιατρού, οι συμβουλές που δίνονται για το πώς μπορούν να αποφευχθούν οι επώδυνοι μυϊκοί σπασμοί δεν είναι λίγες. Προπονητές, γιατροί, φίλοι αντιδρούν πολλές φορές σαν να έχουν την απάντηση στο «γιατί»: «Πάρτε μια πολυβιταμίνη για να ενισχύσετε το μαγνήσιο του οργανισμού σας». «Κάντε μασάζ στους μυς». «Πιείτε πολύ νερό». «Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετούς ηλεκτρολύτες όπως νάτριο και κάλιο». «Κάντε διατάσεις πριν αρχίσετε την άσκηση». «Όχι, κάντε διατάσεις μόλις τελειώσετε». «Δείτε κάποιον διατροφολόγο για να διορθώσει τυχόν προβλήματα». «Δείτε κάποιον προπονητή για να σας πει αν κάνετε σωστά τις ασκήσεις».

Οι τρεις συμβουλές


«ΣΥΝΗΘΩΣ οι κράμπες συμβαίνουν σε υγιείς ανθρώπους», τονίζει ο δρ Μαρκς. Και υπενθυμίζει πως υπάρχουν τρεις βασικές συμβουλές για όσους θέλουν να προλάβουν το πρόβλημα.


1 Πρώτον, μπορεί να είναι ένδειξη ότι χρειάζεστε περισσότερα υγρά. Όμως ο δρ Μάρτιν Σουέλνους από το Κέιπ Τάουν διαφωνεί. Στις έρευνες που έκανε παρατήρησε πως οι αθλητές που έπαθαν κράμπες δεν είχαν αφυδατωθεί περισσότερο από εκείνους που δεν είχαν πάθει.

2 Αυτό που πραγματικά χρειάζεται το σώμα είναι νάτριο και κάλιο για να μην παθαίνει κράμπες. Όμως ο Μάικλ Μπεργκερόν, ο οποίος διευθύνει το εργαστήριο φυσιολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο της Τζόρτζιας, επισημαίνει πως μόνο σε περιπτώσεις υπερβολικής εφίδρωσης μπορούν να συνδεθούν οι κράμπες με τους ηλεκτρολύτες. Η λύση, για τον ίδιο, είναι η κατανάλωση υγρών πλούσιων σε αλάτι, όπως το Gatorade (το παράγει εταιρεία που χρηματοδοτεί την έρευνά του), γιατί αποδείχτηκε πως εμποδίζουν τις κράμπες σε παίκτες του τένις. Όταν όμως ρωτήθηκε αν υπάρχουν λεπτομερείς έρευνες που επιβεβαιώνουν την εκτίμησή του, απάντησε αρνητικά.

3 Μια τρίτη λύση είναι η άσκηση να είναι λιγότερο έντονη, να κρατά λιγότερο, και ο αθλητής να κάνει διατάσεις στην περιοχή των μυών που επηρεάζονται από κράμπες. Αυτές οι συστάσεις περιλαμβάνονται στην τελευταία μελέτη του δρος Σουέλνους για τους αθλητές του τριάθλου. Αν και υπεραμύνεται όμως των πρακτικών αυτών, επισημαίνει πως δεν είναι βέβαιος πως βρήκε τη λύση.

Τότε, τι προκαλεί τις κράμπες; «Θα έλεγα ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν έχει δοθεί ακόμη», απαντά ο δρ Μαρκς. «Ελπίζω κάποια μέρα, κάποιος να είναι σε θέση να μας πει».