Στην αρχιεπισκοπική εκλογή του 1998, μετά τον θάνατο του Σεραφείμ, ο μέσος όρος ηλικίας των 4 βασικών διεκδικητών του αρχιεπισκοπικού θρόνου ήταν τα 62,7 χρόνια. Ο Χριστόδουλος ήταν 59 ετών. Εκπροσωπούσε τους 50άρηδες της Ιεραρχίας. Ο Άνθιμος- Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως τότε- ήταν 64, ο Θηβών Ιερώνυμος 60 και ο Ιωαννίνων Θεόκλητος 68 ετών.
Την Πέμπτη ωστόσο, παρά τη συμμετοχή του 52χρονου Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου, η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου θα είναι μία αναμέτρηση των «γηραιών» της Εκκλησίας. Ο Θηβών Ιερώνυμος και ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος που θα συμμετάσχουν και πάλι στη μάχη της διαδοχής είναι πλέον κατά 10 χρόνια μεγαλύτεροι, ενώ ο Σπάρτης Ευστάθιος είναι 68 ετών. Μέσος όρος ηλικίας δηλαδή είναι τα 66 χρόνια.

Η μεθαυριανή εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου θα έχει όμως κι άλλες διαφορές, τονίζουν μιλώντας στα «ΝΕΑ» ιεράρχες καθώς και εκκλησιαστικές πηγές. «Το 1998 οι υποψήφιοι για τον θρόνο ήταν όλοι νέα πρόσωπα στον χώρο της Εκκλησίας. Μπορεί ο Χριστόδουλος, ο Άνθιμος και ο Ιερώνυμος να είχαν προβληθεί μία δεκαετία νωρίτερα με αφορμή την εκκλησιαστική περιουσία, στην πλειονότητά τους όμως οι υποψήφιοι ήταν νέα πρόσωπα. Αντιθέτως τώρα, δύο από τους υποψηφίους, ο Μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος είχαν διεκδικήσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και το ΄98», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας κ. Μάριος Μπέγζος. Διαφορετικός ήταν το 1998 ο αριθμός των πιθανών υποψηφίων για τον θρόνο μόλις μερικές ημέρες πριν από την εκλογή. Τότε είχαν προβληθεί ή είχαν ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους πέντε Μητροπολίτες: ο Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο Θηβών Ιερώνυμος, ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο Ιωαννίνων Θεόκλητος, ο Κερκύρας Τιμόθεος, καθώς και ο Επίσκοπος Πισιδίας Μεθόδιος. Τώρα οι υποψήφιοι είναι τέσσερις. Οι προσδοκίες
Διαφορετικές είναι και οι προσδοκίες που τρέφουν οι πιστοί και η Ιεραρχία από την εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου την Πέμπτη σε σύγκριση με εκείνες του Απριλίου του 1998. Τότε, έπειτα από περίπου 25 χρόνια αρχιεπισκοπείας του Σεραφείμ «τόσο ο κόσμος όσο και η Ιεραρχία έτρεφε ελπίδες, περίμενε αλλαγές: να έρθει κάτι καινούριο με τον νέο αρχιεπίσκοπο. Τώρα που υπάρχει κάποια κούραση από την έντονη παρουσία της Εκκλησίας όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρατηρείται ένα μούδιασμα- ένας φόβος μήπως έρθει κάτι χειρότερο», αναφέρει ο κ. Μπέγζος. Ακόμη ένα στοιχείο που κάνει ξεχωριστή την εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου στις 7 Φεβρουαρίου είναι ή άτυπη επετηρίδα που δημιουργείται για το μέλλον της Εκκλησίας. Εκτιμάται ότι τόσο η διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου από τον 52χρονο Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο όσο και η επιθυμία που είχε εκδηλώσει στο παρασκήνιο να είναι υποψήφιος ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος αποτελούν ένδειξη ότι η «νέα γενιά» της Εκκλησίας θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.

Λιγότερες είναι αυτήν τη φορά οι αντιπαραθέσεις ιεραρχών- με εξαίρεση τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Μεσσηνίαςκαι οι δηλώσεις, καθώς και ηπιότερο το κλίμα «προεκλογικής εκστρατείας» συγκριτικά με το 1998. Τότε, το χρονικό διάστημα από τον θάνατο του Σεραφείμ έως την εκλογή ήταν 18 ημέρες. Τώρα μεσολαβεί μόνο ένα 10ήμερο, γεγονός που εκ των πραγμάτων περιορίζει την όξυνση, εκτιμούν ιεράρχες.
Χαμηλώνουν τους τόνους τα φαβορί

ΜΑΚΡΙΑ από τις κάμερες- παρ΄ ότι τους ακολουθούν συνεχώςεπιλέγουν να μένουν τα τελευταία 24ωρα οι ιεράρχες φαβορί για τη διαδοχή, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, επιχειρώντας να χαμηλώσουν τους τόνους μετά τις καταγγελίες περί εκβιασμών του Μητροπολίτη Μεσσηνίας.

Λιγότερες είναι από χθες και οι δηλώσεις των υποστηρικτών των δύο επικρατέστερων υποψηφίων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Άλλωστε οι περισσότεροι μητροπολίτες είναι καθ΄ οδόν προς την Αθήνα, προκειμένου να παραστούν την Πέμπτη στη Μητρόπολη για την εκλογή.

Οι επαφές
Οι τηλεφωνικές επαφές μεταξύ των μητροπολιτών, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται όπως και οι συναντήσεις σε σπίτια. Ειδικά οι υποστηρικτές των βασικών διεκδικητών του αρχιεπισκοπικού θρόνου κάνουν την τελευταία προσπάθεια να επηρεάσουν και να πάρουν με το μέρος τους τους αναποφάσιστους ιεράρχες. Πάντως, οι συσχετισμοί των δυνάμεων δεν έχουν αλλάξει. Ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος και ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Ιερώνυμος συγκεντρώνουν από περίπου 25-28 ιεράρχες ο καθένας.

Από 10-15 μητροπολίτες έχουν κοντά τους οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Όσον αφορά τους εκβιασμούς που κατήγγειλε ότι δέχεται ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος από υποστηρικτές του κ. Ευστάθιου, χθες η εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική έρευνα. Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας βρίσκεται στην Αθήνα και αναμένεται να καταθέσει μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου. Το ΠΑΣΟΚ
Στο μεταξύ χθες το ΠΑΣΟΚ μέσω του Γιάννη Ραγκούση, εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος, ζήτησε από την κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει στην αρχιεπισκοπική εκλογή. Όπως είπε, «σε ό,τι αφορά την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου, θέλουμε να δηλώσουμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει τις παρεμβάσεις που επιχειρεί καθημερινώς. Θα πρέπει να σεβαστεί την αυτονομία της Εκκλησίας».

Και συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή η αυτονομία της Εκκλησίας, η ανεξαρτησία του χώρου και όλων των διαδικασιών που διεξάγονται για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου. Ο κ. Στυλιανίδης
Αναφερόμενος στην εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος εκτός απροόπτου θα είναι παρών στη διαδικασία, είπε χθες ότι «θα προσέξουμε ώστε να τηρηθούν όλες οι διατάξεις του νόμου». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο ΣΥΝ είχε προτείνει στην κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας να προβούν σε μια πράξη συμβολικού χαρακτήρα, δηλαδή να μην παραστεί ο κ. Στυλιανίδης στη διαδικασία της εκλογής του νέου αρχιεπισκόπου, «ως στοιχειώδη ένδειξη της πολιτικής βούλησης για τη μη ανάμειξη στα τεκταινόμενα στην Εκκλησία και ως ένδειξη απαρχής μιας πορείας διαχωρισμού ΚράτουςΕκκλησίας».


Διαφορετική εικόνα και στις δημοσκοπήσεις

ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ είναι η εικόνα που προκύπτει από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τη διαδοχή σε σύγκριση με αυτές που είχαν διενεργηθεί πριν από την εκλογή του ΄98. Σημειώνεται πάντως ότι και στις δύο περιπτώσεις απαντούν πολίτες και όχι οι μητροπολίτες που αποτελούν τους εκλέκτορες. Το 1996, σε δημοσκόπηση της VΡRC, πρώτος στην προτίμηση του κόσμου για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο ήταν ο Χριστόδουλος που τελικά εξελέγη. Το 21,3% των ερωτώμενων έλεγαν ότι ήταν ο καταλληλότερος. Αντιθέτως τώρα, σε δύο δημοσκοπήσεις της VΡRC και της Rass, πρώτος στην προτίμηση του κόσμου είναι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος όμως σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα δεν φαίνεται να έχει ελπίδες για να ανέβει στον θρόνο. Μάλιστα, οι επικρατέστεροι για τη διαδοχή, ο Ιερώνυμος και ο Ευστάθιος, είναι λιγότερο αναγνωρίσιμοι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από