Δέρμα, μύες, τένοντες και άλλοι μαλακοί ιστοί που συνήθως απολιθώνονται, εντοπίστηκαν σε μια «μούμια» δεινοσαύρου που ανακαλύφθηκε στη Βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ. Η ανακάλυψη είναι εντυπωσιακή και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα μας επιτρέψει να μάθουμε αρκετά από τα μυστικά των δεινοσαύρων.


Η «μούμια» ανήκει σε έναν δεινόσαυρο με ράμφος πάπιας και είναι σε τόσο καλή κατάσταση με το δέρμα σχεδόν άθικτο, ώστε ήδη

ΤΖΟΥΡΑΣΙΚ ΠΑΡΚ

Δεν υπάρχει πιθανότητα να έχουμε «ανάσταση»: η βιολογική ύλη είναι πολύ αλλοιωμένη για να επιτρέψει κλωνοποίηση

αμφισβητούνται επικρατούσες θεωρίες για τη μορφή, το μέγεθος και τον τρόπο που κινούνταν αυτά τα πλάσματα. Μολονότι αποκλήθηκε «μούμια» ο δεινόσαυρος, που ανήκει στην οικογένεια των χαδρόσαυρων, είναι στην πραγματικότητα απολιθωμένος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ξεθάφτηκε με το απολιθωμένο δέρμα, τις αρθρώσεις, τους τένοντες και- πιθανόν- με ορισμένα εσωτερικά όργανά του. Αυτά τα δείγματα μπορεί να επιτρέψουν στους επιστήμονες να μελετήσουν πρωτεΐνες των δεινοσαύρων, ακόμη και DΝΑ, και να μάθουν πολλά για τον κύκλο της ζωής και την ανάπτυξή τους. Δεν υπάρχει όμως πιθανότητα να έχουμε «ανάσταση» σε στυλ «Τζουράσικ Παρκ», αφού οποιαδήποτε βιολογική ύλη είναι πολύ αλλοιωμένη για να επιτρέψει κλωνοποίηση, ακόμη και αν ήταν δυνατό να βρεθεί κατάλληλη μητέρα.

Ο μουμιοποιημένος χαδρόσαυρος, ο οποίος ήταν φυτοφάγος και έζησε πριν από 67 εκατ. χρόνια, είναι εντυπωσιακός και εξαιτίας αυτού που φαίνεται ότι συνέβη αμέσως μετά τον θάνατό του. Το λείψανό του ανακαλύφθηκε ενωμένο με το λείψανο ενός άλλου προϊστορικού πλάσματος που μοιάζει με τον κροκόδειλο και ονομάζεται Βorealosuchus. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο Βorealosuchus μπορεί να πέθανε ενώ έτρωγε το κουφάρι του χαδρόσαυρου. Ήδη συγκεντρώνονται στοιχεία που μπορεί να επιβεβαιώσουν αν αυτή η μακάβρια θεωρία είναι αληθινή. Μια αξονική τομογραφία του κορμού και της ουράς του δεινοσαύρου- από τις μεγαλύτερες αξονικές τομογραφίες που έχουν γίνει ποτέ- θα αναλυθεί τις επόμενες εβδομάδες. Έγινε στον αξονικό τομογράφο της Βoeing, που χρησιμεύει συνήθως για τους κινητήρες των διαστημικών λεωφορείων και άλλα μεγάλα αντικείμενα.

Νεαρός ενήλικος


Ο ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ ανακαλύφθηκε από τον Τάιλερ Λάισον, που ήταν τότε 16 χρόνων, στο Χελ Κρικ της Βόρειας Ντακότας το 1999 και η ανασκαφή έγινε πέντε χρόνια αργότερα. Είναι νεαρός ενήλικος χαδρόσαυρος ενός σχετικά κοινού είδους που αποκαλείται εντμοντόσαυρος και επονομάστηκε Ντακότα. Ο Ντακότα περπατούσε σε δύο πόδια, είχε μήκος 7,5 – 9 μέτρα, ύψος μέχρι τους ώμους 1,8- 2,5 μέτρα και βάρος 3- 4 τόνους. Οι πλήρως ανεπτυγμένοι ενήλικες έφταναν τα 12 μέτρα μήκος και τους 6 τόνους. Ο Ντακότα μουμιοποιήθηκε πριν απολιθωθεί, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν όλο το δέρμα του και μερικοί συνδετικοί ιστοί, όπως τένοντες και σύνδεσμοι, έχουν διατηρηθεί μαζί με τα οστά του.

Το γεγονός αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν λεπτομερή «νεκροψία» στο ζώο. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν την Κυριακή στο ντοκιμαντέρ «Dino Αutopsy» (Νεκροψία δεινοσαύρου), που μεταδίδεται από το τηλεοπτικό κανάλι Νational Geographic.