Το Θεώρημα του Παζολίνι


«Το ποδόσφαιρο είναι η τελευταία ιερή παράσταση των καιρών μας. Κατά βάθος πρόκειται για ιεροτελεστία, αν και είναι μια απόδραση», έγραφε ο λάτρης του ποδοσφαίρου Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Το Τσάμπιονς Λιγκ συγκεντρώνει με τον ιδανικότερο τρόπο τα στοιχεία που μπορούν να συνθέσουν αυτή την ιερή παράσταση, όπως τη φανταζόταν ο Ιταλός ποιητής, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Αυτή η διοργάνωση, πνευματικό παιδί του Σουηδού Λέναρτ Γιόχανσον, μυθοποιεί το ποδόσφαιρο σε μια εποχή απομυθοποιήσεων. Καταφέρνει να πλάθει, από μια στιγμιαία πηγή έμπνευσης, ήρωες που τόσο έχουμε ανάγκη στην αποστειρωμένη από τέτοιες μορφές κοινωνία μας.

Το σθένος, η αυταπάρνηση, η μαχητικότητα, ο υπερβάλλων ζήλος, η υπερβολή της προσπάθειας ήταν στοιχεία εποχής πολέμων, φτώχειας και κοινωνικών ανακατατάξεων.

Οι αλλοτινοί ήρωες των ιδανικών, οι Δον Κιχώτες του παρελθόντος αντικαταστάθηκαν από νεαρούς που φορούν κοντά παντελονάκια και τρέχουν κυνηγώντας το δικό τους όνειρο. Και πίσω απ΄ αυτούς τρέχουν χιλιάδες, εκατομμύρια άλλοι που αναζητούν την ψυχική τους ανάταση στα φάλτσα της στρογγυλής θεάς.

Ο πρόεδρος της UΕFΑ Μισέλ Πλατινί που ψάχνει απεγνωσμένα να ξεφύγει από τη σκιά του προκατόχου του, διαπίστωσε πως υπάρχουν πολλοί απόκληροι του ποδοσφαίρου που δεν έχουν πρόσβαση σ΄ αυτή την ιερή παράσταση. Και σύντομα θα τους δώσει την ευκαιρία να ανέβουν κι αυτοί στο σανίδι και να διεκδικήσουν μερίδιο δόξας από έναν Ολυμπιακό, από μία Ρόζενμποργκ και από μία Φενερμπαχτσέ γιατί, όπως λέει και ο Παζολίνι, «το ποδόσφαιρο είναι το θέαμα που αντικατέστησε το θέατρο. Το μόνο από τις ιερές παραστάσεις που δεν βρίσκεται σε παρακμή». Και το Τσάμπιονς Λιγκ τον δικαιώνει συνεχώς…