Εμφύλιος έχει ξεσπάσει μεταξύ των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούσαν στην Κρήτη και εκείνων που μετέβησαν στο νησί προκειμένου να συντονίσουν τις έρευνες στα Ζωνιανά.


«Oι αστυνομικοί που ήρθαν από την Αθήνα προσπαθούν να μας καπελώσουν», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Κρήτης Μανόλης Τριγώνης, που, όπως λέει, οι αστυνομικοί από την Αθήνα προσπαθούν να περιορίσουν μέχρι και να εξαφανίσουν τον ρόλο των αστυνομικών που υπηρετούν στην Κρήτη όσον αφορά την πορεία των ερευνών. Μάλιστα, οι Κρητικοί αστυνομικοί κάνουν λόγο ακόμη και για φιάσκο σε επιχειρήσεις που οργανώθηκαν από τους Αθηναίους.

Την ίδια ώρα, όμως, οι έρευνες τόσο στα Ζωνιανά όσο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης έχουν κολλήσει. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν γκρίνιες από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με αποδέκτες τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Στέλιο Σύρο αλλά και τον ταξίαρχο Γιάννη Ραχωβίτσα που έχουν αναλάβει επικεφαλής της έρευνας. Στους δύο χρεώνονται οι διαρροές την προηγούμενη εβδομάδα γύρω από την επικείμενη έκδοση ενταλμάτων για 6 κατοίκους των Ζωνιανών με την κατηγορία της συμμετοχής στην αιματηρή ενέδρα. «Έφοδος» εισαγγελέων

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς έδωσε εντολή στον αντεισαγγελέα Κυριάκο Καρούτσο να μεταβεί άμεσα στο Εφετείο Κρήτης, προκειμένου να αναλάβει το έργο του συντονισμού των ερευνών. Για να τον συνδράμουν, αποσπάσθηκε από το Ρέθυμνο στα Χανιά ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Πατεράκης και από τον Πειραιά στο Ρέθυμνο η εισαγγελέας Εφετών Ροδάμη Θεοδωρίδου. Τα Ζωνιανά επισκέφθηκε χθες και ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να καταδικάσει μια ολόκληρη κοινωνία και δεν μπορεί να τη χρησιμοποιεί ως εξιλαστήριο θύμα.

Για το χασίς στο Πανεπιστήμιο

Την άμεση πρόσληψη οκτώ φυλάκων για τους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο, ζητά ο πρύτανης, καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης. Σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν επί έξι χρόνια να δίνονται υποσχέσεις και τελικά να μην τηρούνται. Αντίθετα, επισημαίνει, το πανεπιστήμιο διασύρεται, αφού σε χώρους του βρέθηκαν καλλιέργειες χασίς. «Δεν είναι δυνατόν το περίφημο ελληνικό κράτος να μην μπορεί να προσλάβει 8-10 φύλακες, για να αποφύγει η πανεπιστημιακή περιουσία να γίνει αγρός εναλλακτικών “καλλιεργειών” και κυρίως διακινήσεως “ευγενών προϊόντων” και παραοικονομίας», σημειώνει.