«Όλες οι χρηματαγορές του κόσμου βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων. Εμείς πήγαμε και βάλαμε το Χρηματιστήριο δίπλα στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και τα αυθαίρετα κτίσματα των βιοτεχνιών του Βοτανικού.


Στη Σοφοκλέους ερχόμουν συχνά και παρακολουθούσα και τις συνεδριάσεις. Στην Καβάλας να πάω να κάνω τι; Να ενημερωθώ για τις καινούργιες νταλίκες ή μήπως για τα γεωργικά μηχανήματα που πωλούν παραδίπλα;», αναρωτιέται ο κ. Δημήτρης Γεωργάς, που υπήρξε για χρόνια τακτικός θαμώνας της Σοφοκλέους.

Η μετεγκατάσταση του Χρηματιστηρίου από το κέντρο της Αθήνας στη Λεωφόρο Αθηνών ήταν η έκτη στην ιστορία του- και η λιγότερο αποδεκτή από τους ενδιαφερομένους: «Στη Σοφοκλέους υπήρχε

ΕΞΙ ΦΟΡΕΣ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΕΓΗ

Από την «Ωραία Ελλάδα» μέχρι την Καβάλας το Χρηματιστήριο άλλαξε έξι φορές στέγη και πρώτη φορά είναι σε ιδιόκτητη

αίθουσα των μικροεπενδυτών, από όπου παρακολουθούσαμε τις συνεδριάσεις, τώρα όλα είναι απρόσωπα και επιπλέον απόμακρα», λέει ο κ. Κώστας Λεμπέσης, που συνηθίζει ακόμα να πηγαίνει στη Σοφοκλέους και να πίνει τον καφέ του διαβάζοντας οικονομικές εφημερίδες- σε ανάμνηση της εποχής που έφυγε ανεπιστρεπτί.

Λαμπερό, γυάλινο το ολοκαίνουργο ιδιόκτητο κτίριο του Χρηματιστηρίου στη Λεωφόρο Αθηνών 110 δεν θυμίζει σε τίποτα την παλιά χρηματιστηριακή αγορά. Δεν κυκλοφορεί κόσμος έξω από αυτό, δεν υπάρχουν κιόσκια με εφημερίδες, δεν λειτουργούν καφέ- στη Σοφοκλέους υπήρχαν τα τελευταία χρόνια καφέ… on line με τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Το νέο κτίριο καταλαμβάνει τη γωνία του οικοπέδου που βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Αθηνών με την οδό Πιπινέλη, που μετονομάστηκε σε Χρηματιστηρίου. «Υπάρχει άλλη νοοτροπία και πολλοί πιστεύουν ότι η μετεγκατάσταση του Χρηματιστηρίου θα αναβαθμίσει την περιοχή, την οποία αρκετοί έσπευσαν να ονομάσουν νέα Λεωφόρο Κηφισίας. Λίγα μέτρα πιο πέρα πρόκειται να κατασκευαστεί ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, ενώ σχεδόν όλες οι τράπεζες έχουν ανοίξει πλέον γύρω μας υποκαταστήματα», λέει η κ. Μπέττυ Κουλούρη, προϊσταμένη του τμήματος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Η ιστορία του Χρηματιστηρίου

Από το καφενείον «Η Ωραία Ελλάς» μέχρι την Καβάλας το Χρηματιστήριο άλλαξε έξι φορές στέγη. Όλα ξεκίνησαν το 1870 στη Λέσχη Εμπόρων Αθηνών, στη διασταύρωση των οδών Αιόλου και Ερμού, όπου οι κολλυβιστές, πρόδρομοι των Ελλήνων χρηματιστών, άρχισαν να ανταλλάσσουν νομίσματα Τα πρώτα χρεόγραφα που διαπραγματεύτηκαν ήταν δύο εθνικά δάνεια των 60.000.000 και των 28.000.000 δραχμών. Το 1873 στη λέσχη άρχισε πιο συστηματικά η διαπραγμάτευση αξιών και τα μέλη της την ονόμασαν «χρηματιστήριο». Η επίσημη όμως σύστασή του έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1876. Το 1880 έγιναν αρχαιρεσίες και άρχισε η κανονική λειτουργία του στο Μέγαρο Μελά, το μετέπειτα ταχυδρομείο, στην πλατεία Κοτζιά.

Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στην οικία Αργυροπούλου, όπου παρέμεινε έως το 1885. Τότε, το Χρηματιστήριο μετεγκαταστάθηκε σε κτίριο επί της οδού Σοφοκλέους 11, στο οποίο και παρέμεινε έως και τον Οκτώβριο του 1891.

Από την 1η Νοεμβρίου 1891 στεγάστηκε σε κτίριο στην οδό Πεσμαζόγλου 1, το γνωστό σήμερα ως «Παλαιό Χρηματιστήριο». Τον Νοέμβριο του 1934, η επιτροπή του Χρηματιστηρίου κλήθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος να παραλάβει το κτίριο της Σοφοκλέους 10. Στις 19 Δεκεμβρίου 1934 έγιναν με μεγάλη επισημότητα τα εγκαίνια του νέου κτιρίου, το οποίο ήταν η πέμπτη κατά σειρά στέγη του Χρηματιστηρίου από την ίδρυσή του. Η σημερινή στέγη του είναι και η μοναδική ιδιόκτητη στην ιστορία του.

«Άλλαξαν όλα»


«ΚΟΣΜΟΣ, ΦΑΣΑΡΙΑ και λεφτά υπήρχαν στη Σοφοκλέους τον… περασμένο αιώνα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Δημήτρης Ζιώκας που διατηρεί χρόνια το περίπτερο απέναντι από το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στον αριθμό 10 της Σοφοκλέους. «Μέχρι το 1999 κάθε πρωί χιλιάδες άνθρωποι αγόραζαν εφημερίδες από εδώ, έπιναν τον καφέ τους στα γύρω μαγαζιά και συζητούσαν μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι στο Χρηματιστήριο. Όλα άλλαξαν όταν καταργήθηκε το κάγκελο και οι συναλλαγές γίνονταν πια μόνο με υπολογιστές».

Γύρω από το πρώην κτίριο του Χρηματιστηρίου τίποτε δεν έμεινε ίδιο. Τα καφενεία που ήταν συνδεδεμένα με το Ρώυτερ έκλεισαν και άνοιξαν φαστφουντάδικα για τους περαστικούς.

«Τώρα πια μόνο διαβάτες είναι οι πελάτες μου στη Σοφοκλέους, άλλοτε ήταν χρηματιστές, μεγαλοεπενδυτές και στελέχη επιχειρήσεων ενώ δεν έλειπαν οι πολιτικοί που περνούσαν καθημερινά», συμπληρώνει με παράπονο ο κ. Ζιώκας.