Τα μεγάλα πετρελαϊκά κέρδη, η αδιαφορία της Δύσης και η καταστολή έχουν διαβρώσει το άλλοτε δυναμικό μεταρρυθμιστικό κίνημα στη Σαουδική Αραβία. Όμως ο Αμπντάλα αλ-Χαμίντ επιμένει στον αγώνα του.


O Χαμίντ, 55 χρόνων, είναι ένας από τους λίγους αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αρνείται να σιωπήσει και είναι πρόθυμος να πληρώσει το τίμημα.

Πρώην καθηγητής πανεπιστημίου, έχασε τη δουλειά του εξαιτίας της δράσης του και του έχει απαγορευθεί να φύγει στο εξωτερικό.

Έμεινε 17 μήνες στη φυλακή το 2004 και το 2005 και τώρα κινδυνεύει να φυλακιστεί και πάλι, καθώς καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση. «Τον καταστρέφουν, όμως αν σωπάσει, οι αρχές κερδίζουν», λέει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ένας οικείος του. «Έτσι αισθάνεται πως πρέπει να συνεχίσει, για χάρη των άλλων».

Η τελευταία μάχη του αφορά τα δικαιώματα των χιλιάδων κρατουμένων (3.000 σύμφωνα με τις αρχές, πάνω από 7.000 σύμφωνα με τους ακτιβιστές) που έχουν συλληφθεί εδώ και αρκετά χρόνια σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της αστυνομίας, όμως δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος τους. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να δικαστούν ή να αφεθούν ελεύθεροι, λέει ο Χαμίντ. Υποστηρίζει πως η Σαουδική Αραβία έχει ανάγκη από ένα σύνταγμα που να προσδιορίζει σαφώς τα δικαιώματα του πολίτη, πως οι ρίζες της τρομοκρατίας είναι πολιτικές και πως μόνον ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να θεραπεύσει το πρόβλημα.

Αυτό τον μήνα ο Χαμίντ κρίθηκε ένοχος ότι διέσπασε τον αστυνομικό κλοιό στη διάρκεια αστυνομικής έρευνας στην κατοικία της οικογένειας ενός κρατουμένου. Μία από τις γυναίκες που βρίσκονταν στην κατοικία αυτή είχε συμμετάσχει το καλοκαίρι σε καθιστική διαμαρτυρία που είχαν πραγματοποιήσει γυναίκες μπροστά από μια φυλακή, ζητώντας να δικαστούν επιτέλους οι κρατούμενοι και να σταματήσουν τα βασανιστήρια στις φυλακές (μολονότι η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική και οι γυναίκες κρατούσαν φωτογραφίες του βασιλιά Αμπντάλα για να δείξουν πως δεν εξεγείρονται κατά του καθεστώτος, κρατήθηκαν από την αστυνομία επί αρκετές ώρες). Η εν λόγω γυναίκα είναι συγγενής του Χαμίντ και του ζήτησε να την εκπροσωπήσει. Ο τελευταίος ουδέποτε διέσπασε τον αστυνομικό κλοιό, ενώ τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοικία πιθανότατα τοποθετήθηκαν εκεί από τους αστυνομικούς.

Οι Σαουδάραβες μεταρρυθμιστές έχουν τώρα σιωπήσει, καθώς κατηγορούνται πως υπονομεύουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Τον Φεβρουάριο, εννέα συνελήφθησαν ως ύποπτοι για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας- ο πραγματικός λόγος φαίνεται πως ήταν ότι κάποιοι ανάμεσά τους σχεδίαζαν να ιδρύσουν ένα πολιτικό κόμμα… Στη Σαουδική Αραβία, τη μεγάλη σύμμαχο της Δύσης στον αραβικό κόσμο, άνθρωποι υποβάλλονται σε βασανιστήρια και τους γίνεται πλύση εγκεφάλου, επισημαίνει ο Ματρούκ αλ-Φάλεχ, που εκπροσωπεί τον Χαμίντ. «Όμως δεν μπορείς να τραβήξεις το χαλί κάτω από τα πόδια της τρομοκρατίας χωρίς δικαιοσύνη και ειρηνική δράση», τονίζει.