«Προεδρικό» καθαρά είναι το Πολιτικό Συντονιστικό Όργανο που συγκρότησε ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου ώς το Συνέδριο να διαχειρίζεται την καθημερινή πολιτική και κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Κινήματος.


Όλα τα πρόσωπα που ενέταξε ο κ. Παπανδρέου στο όργανο αυτό, 16 συνολικά, είχαν ταχθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπέρ του στην πρόσφατη εσωκομματική αναμέτρηση για το προεδρικό αξίωμα. Και είναι πρόσωπα που έχουν χαρακτηριστεί βαρόνοι του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου άφησε εκτός και τους δύο αντιπάλους του στην κούρσα για το προεδρικό αξίωμα. Παρ΄ ότι στη συνέντευξη που έδωσε χθες το πρωί (στον ραδιοσταθμό Real FΜ) δήλωσε ότι θα τους αξιοποιήσει και πως αυτό εξαρτάται από τη δική τους στάση και μάλιστα «σε μεγάλο βαθμό», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν συμπεριέλαβε ούτε τον Ε. Βενιζέλο, ούτε τον Κ. Σκανδαλίδη, προκαλώντας ποικίλα σχόλια. Δεδομένου μάλιστα ότι στην ίδια συνέντευξη, την πρώτη του μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είχε τονίσει ότι σκοπός του είναι η νέα ενότητα του Κινήματος

16 ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ

Συντονιστικού Οργάνου ● Εκτός οι αντίπαλοι Παπανδρέου για την προεδρία ● Εντός οι «βαρόνοι» που τον στήριξαν

και πως περιμένει να ανταποκριθούν και οι κ.κ. Βενιζέλος και Σκανδαλίδης, προκειμένου να επιδείξουν την ίδια ευθύνη απέναντι στην παράταξη. Τώρα, όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Συνέδριο και τα όργανα που θα προκύψουν από αυτό, για να φανεί η τύχη των δύο ανθυποψηφίων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Δεν εκλήθησαν

Από το περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου ουδείς σχολίασε τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου, όπως βεβαίως και τους αποκλεισμούς. Πάντως από τομ περιβάλλον του Κώστα Σκανδαλίδη διατυπώθηκε το σχόλιο: «Σεβαστές οι αποφάσεις του προέδρου». Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ονόματα που συμπεριέλαβε στο 16μελές όργανο ο κ. Παπανδρέου δεν περιλαμβάνονται ούτε οι κ.κ. Α. Λοβέρδος και Γ. Φλωρίδης, οι οποίοι σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντος του κ. Παπανδρέου φέρονταν όλες τις προηγούμενες ημέρες να καλούνται να μετάσχουν στο Πολιτικό Συντονιστικό Όργανο, ως μια κίνηση καλής θέλησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Η περίπτωση του κ. Λοβέρδου πάντως αξίζει να επισημανθεί ιδιαίτερα: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε μια επιτροπή αποκατάστασης… πυρόπληκτων περιοχών, στην οποία τον τοποθέτησε… επικεφαλής! Αργά το βράδυ, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι δεν ρωτήθηκε από κανένα για την τοποθέτηση αυτή και στην πρώτη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα αποσαφηνιστεί το ζήτημα. Ο κ. Παπανδρέου, όπως έλεγαν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, έκανε τις επιλογές του με βάση τις επιδιώξεις του στο Συνέδριο του επόμενου χρόνου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 21- 24 Φεβρουαρίου 2008. Αυτό που κυριάρχησε στην επιλογή των προσώπων αλλά και την κατανομή των ρόλων ήταν- λένε οι ίδιες πηγέςτα στελέχη που θα εντάσσονταν να μη δημιουργήσουν προβλήματα και κύκλους εσωστρέφειας με τις διαφοροποιήσεις τους.

Και νέες είσοδοι

Στη σύνθεση του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου που ανακοίνωσε χθες ο κ. Παπανδρέου έχουν συμπεριληφθεί πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Θ. Πάγκαλος, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Χρ. Παπουτσής, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, που πήγαν με την πλευρά του κ. Παπανδρέου προεκλογικά, στελέχη που αποτέλεσαν τη λεγόμενη προεδρική «φρουρά» στην εσωκομματική αντιπαράθεση για το προεδρικό αξίωμα όπως οι Ν. Αθανασάκης, Δ. Ρέππας, Φ. Πετσάλνικος, Χ. Καστανίδης, Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, Χρ. Πολυζωγόπουλος, Μ. Παπαϊωάννου, νεώτερα σε ηλικία «παπανδρεϊκά» στελέχη, όπως ο Ντ. Ρόβλιας, ο Γ. Ραγκούσης, ο Π. Μπεγλί της, αλλά και νέες «είσοδοι» στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, όπως η Λ. Κατσέλη και ο Σπ. Κουβέλης.

Εκπλήξεις

Έκπληξη αποτέλεσε ο αποκλεισμός της Β. Παπανδρέου, αλλά και της Μαρ. Δαμανάκη, παρ΄ ότι στήριξαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, αλλά και του Θαν. Τσούρα, που ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. Έκπληξη επίσης μπορεί να θεωρηθεί, από τους μη γνωρίζοντες την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τελευταία στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, ο αποκλεισμός του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου (τον φέρουν να έχει συγκρουστεί άσχημα με τον Χρ. Πολυζωγόπουλο και να διαφωνεί ανοιχτά με την αποκλειστική ανάθεση σ΄ αυτόν της οργάνωσης του Συνεδρίου). Την αυτονόητη σημασία του έχει επίσης ο αποκλεισμός από το όργανο του Πέτρου Ευθυμίου, ο οποίος μετείχε στον λεγόμενο «τρίτο πόλο» και έμεινε ώς το τέλος πιστός στη στάση της ουδετερότητας που είχε επιλέξει.

Από όσα ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου για το Πολιτικό Συντονιστικό Όργανο, που είναι ένα είδος σκιώδους κυβέρνησης, (καθώς αναθέτει βασικούς τομείς κυβερνητικής πολιτικής στους 16 που συμπεριέλαβε σ΄ αυτό), ενδιαφέρον παρουσιάζει η προαγωγή του Χρ. Παπουτσή, που από χθες είναι ο τρίτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος (μαζί με τους Χ. Καστανίδη και Θ. Πάγκαλο).

Προειδοποίηση Γιώργου στην εσωκομματική αντιπολίτευση


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΙ δεν θα ανεχτεί διαφοροποιήσεις στο μέλλον, απηύθυνε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Όταν ρωτήθηκε (στον ραδιοσταθμό Real FΜ) συγκεκριμένα πόσες φορές θα ανεχτεί ακόμη διαφοροποιήσεις του αντιπάλου του για το προεδρικό αξίωμα κ. Βενιζέλου, απάντησε: «Αυτό θα το δείτε στην πράξη». Παράλληλα, δήλωσε ότι θεωρεί τις διαγραφές στελεχών ύστατο όπλο, χωρίς ωστόσο να τις απορρίψει. Κατά τα λοιπά, επαγγέλθηκε τη «νέα ενότητα» και αυτό ήταν το στίγμα της ομιλίας του στα μέλη της γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ). Ο κ. Παπανδρέου, που νωρίτερα στην ίδια συνέντευξη είχε τονίσει ότι «σκοπός μας είναι μια νέα ενότητα με τον απαραίτητο σεβασμό», είχε καλέσει τον Ε. Βενιζέλο και τον Κ. Σκανδαλίδη να συμβάλουν σ΄ αυτήν την κατεύθυνση, δηλώνοντας: «Περιμένω από όλους αυτούς που συμμετείχαν σε αυτήν τη σύγκρουση να δείξουν την ίδια ευθύνη απέναντι στην παράταξη».

Δεσμεύτηκε ακόμη ότι θα αξιοποιήσει και τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Σκανδαλίδη, αν και όπως είπε «αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δική τους στάση». Τόνισε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί συνομοσπονδία αλλά ενιαίο πολιτικό σχηματισμό.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ανακοινώνοντας τη σύνθεση της πολυμελούς (169 μέλη συνολικά) γραμματείας της ΚΟΕΣ, διαπιστώθηκε ότι είχε συμπεριλάβει σ΄ αυτή μόνο 4 προσκείμενα στον Ε. Βενιζέλο στελέχη και άλλα 3 προσκείμενα στον Κ. Σκανδαλίδη, ενώ τα υπόλοιπα 162 στελέχη ανήκουν στην τάξη των υποστηρικτών του. Από τα προσκείμενα στους ηττημένους στελέχη, προφανώς το πιο γνωστό- και με την ανάλογη, βαρύνουσα, σημασία στο πλευρό του Ε. Βενιζέλου- είναι ο δήμαρχος Πειραιά Παν. Φασούλας. Τα άλλα στελέχη που βρέθηκαν κοντά στον κ. Βενιζέλο και συμπεριλήφθηκαν στη γραμματεία είναι ο βουλευτής Παν. Ρήγας (στον τομέα της οργάνωσης και του συντονισμού του Συνεδρίου, όπως και ο κ. Φασούλας), ο Γ. Νικολάου (στον τομέα πολιτικών θέσεων), και ο Γ. Ράπτης (στον τομέα Επιστημόνων). Οι τρεις από τους υποστηρικτές του κ. Σκανδαλίδη που εντάχθηκαν στο όργανο είναι ο Χρήστος Σμυρλής (στον τομέα της οργάνωσης και του συντονισμού του Συνεδρίου), ο Ν. Τζοβαράς (στον τομέα αγροτών) και ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος (στον τομέα των καταστατικών αλλαγών).