ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΠΕΡ των μεταναστών έκανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, δηλώνοντας ενώπιον του Αλβανού ομολόγου του Μπαμίρ Τόπι ότι πληγώνεται με την άδικη, ξενοφοβική συμπεριφορά.

«Υπήρξα κι εγώ ο ίδιος μετανάστης. Και όπως πληγώνομαι όταν βλέπω άδικη ξενοφοβική συμπεριφορά απέναντι σε Έλληνες στο εξωτερικό, έτσι πληγώνομαι αν συμβεί και λησμονιέται στην Ελλάδα ότι οι πατέρες μας μετανάστες έχουν υπάρξει θύματα ξενοφοβίας ή μεροληπτικής συμπεριφοράς», είπε ο κ. Κάρολος Παπούλιας κατά την προσφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε στον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει υπάρξει χώρα μεταναστών και κατανοεί από ιδία πείρα τα προβλήματα και τις δυσκολίες των μεταναστών, αλλά και τη μεγάλη σημασία τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας που τους φιλοξενεί.

Ικανοποίηση
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική μνεία για τους Αλβανούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, οι οποίοι, όπως είπε, «συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των σχέσεων των δύο χωρών και στην καλύτερη γνωριμία των λαών μας» και δήλωσε ικανοποιημένος που η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία έχει γίνει με ομαλό τρόπο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κ. Παπούλιας παρεμβαίνει δημόσια υπέρ των μεταναστών, καθώς και στο μήνυμά του στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τον περασμένο Ιούλιο είχε υπογραμμίσει ότι η βελτίωση της διαβίωσης των μεταναστών είναι χρέος όλων. Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η είσοδός της στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Τόνισε, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά περιμένει να γίνουν και άλλα βήματα για την επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής μειονότητας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στα μειονοτικά σχολεία, την άσκηση των περιουσιακών δικαιωμάτων τους και τη συμμετοχή τους στη δημόσια διοίκηση.

Για το Σκοπιανό
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας κατόπιν διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. «Αυτό, άλλωστε- σημείωσε- είναι και η υποχρέωση των δύο χωρών με βάση την ενδιάμεση συμφωνία. Τα Σκόπια πρέπει να γνωρίζουν ότι ο δρόμος προς την Ενωμένη Ευρώπη και το ΝΑΤΟ επιβάλλει την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από