Στον χορό των εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων, μετά τους δασκάλους, τους καθηγητές και τους πανεπιστημιακούς, μπαίνουν δυναμικά πλέον και τα ΤΕΙ, τα οποία μέχρι τώρα ήταν τα μόνα ιδρύματα που δεν μετείχαν συχνά στις απεργίες.


Oι καθηγητές των ΤΕΙ αποφάσισαν χθες διά του συνδικαλιστικού τους οργάνου ΟΣΕΠ- ΤΕΙ να αναστείλουν τη λειτουργία των ΤΕΙ όλης της χώρας στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, ενώ προειδοποιούν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους οι κινητοποιήσεις θα επαναλαμβάνονται κυκλικά κάθε εβδομάδα- δηλαδή τα ΤΕΙ θα λειτουργούν μόνο 3 μέρες την εβδομάδα!

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των καθηγητών ΤΕΙ κ. Γιάννης Τσάκνης, οι καθηγητές των ΤΕΙ απεργούν διεκδικώντας εξομοίωση των αποδοχών τους με τους καθηγητές

ΖΗΤΟΥΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ

Οι καθηγητές ΤΕΙ ζητούν να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για το μισθολογικό τους και τα επαγγελματικά δικαιώματα

των πανεπιστημίων (σε πρώτη φάση διεκδικούν την εξίσωση των επιδομάτων, υπόσχεση που είχαν πάρει και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας). Επίσης ζητούν να ολοκληρωθεί η έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΤΕΙ στις ειδικότητες που εκκρεμούν, ενώ επισημαίνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν τα ιδρύματα λόγω της επικείμενης εφαρμογής της οδηγίας 36/05, η οποία αφορά την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Οι κινητοποιήσεις των καθηγητών ΤΕΙ, εφόσον συνεχιστούν με τη μορφή των κυλιόμενων 48ωρων απεργιών, θα επιφέρουν σοβαρό βραχυκύκλωμα στη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Εξάλλου, χθες, ο υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ όπου συναποφάσισαν να συνεργαστούν σε κοινή έρευνα μαζί και με εκπροσώπους εργοδοτών για τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας τα επόμενα είκοσι χρόνια στην Ελλάδα. «Αυτή η έρευνα- υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης- μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διδασκαλία και του σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού στα παιδιά και βεβαίως να επιτρέψει τους γονείς και τους μαθητές να επιλέγουν το σωστό επάγγελμα εγκαίρως, ώστε παίρνοντας το απολυτήριό τους από το αντίστοιχο λύκειο ή ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή στη μη τυπική εκπαίδευση να μπορούν ευκολότερα να βρουν την προοπτική τους στην αγορά εργασίας».

Μαθητές και φοιτητές παίρνουν τη σκυτάλη από τους εκπαιδευτικούς


ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, με τη συμπαράσταση φοιτητών και μαθητών, πραγματοποίησαν χθες συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Αθήνα (φωτογραφία αριστερά) στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, ενώ δεν δέχονται καμία συμμετοχή σε διάλογο που διαπραγματεύεται τα ασφαλιστικά δικαιώματα του κλάδου τους. Ακόμη, εξέφρασαν για άλλη μία φορά την αντίθεσή τους στη λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων ενώ ζητούν και την απόσυρση του νόμου-πλαισίου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή. Παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από το Κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα, μεταξύ των οποίων και σατιρικά, όπως «οι μαθητές θα λένε τον δάσκαλο παππού, αυτή είναι η ουσία του Ασφαλιστικού».

Στο μεταξύ, φοιτητές, μαθητές και σπουδαστές προγραμματίζουν νέο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο μεθαύριο Πέμπτη για το θέμα του νέου νόμου-πλαισίου, της χρηματοδότησης της Παιδείας και της αναγνώρισης των κολεγίων. Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν και εκπαιδευτικοί.