Είναι επιθετικός περιοχής; Κρυφός επιθετικός; Ή μήπως είναι χαφ (δεξί περισσότερο) που διακρίνεται για κάποια επιθετικά χαρίσματά του; Όσο περνάει ο καιρός και οι αγωνιστικές πέφτουν στο τραπέζι του πρωταθλήματος σαν τα τραπουλόχαρτα, το ερώτημα που είχε τεθεί το καλοκαίρι, μετά την απόκτηση του Νταμέ Εν Ντόι, συνεχίζει να πλανάται: ο Σενεγαλέζος σε 8 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας και ύστερα από 339 λεπτά συμμετοχής έχει μείνει στο 0 σε ό,τι αφορά τα γκολ. Και επιθετικός χωρίς γκολ μοιάζει με φαγητό χωρίς αλάτι… Ο 22χρονος ποδοσφαιριστής παίζοντας με την Ακαντέμικα Ντε Κοΐμπρα στο πορτογαλικό πρωτάθλημα την περίοδο 2006-07, πριν πάρει μεταγραφή στον ΠΑΟ, είχε πετύχει 4 γκολ, σε 24 συμμετοχές, κάτι φυσιολογικό με δεδομένο ότι ο Σενεγαλέζος δεν έπαιζε στην επίθεση.

Αλώνιζε στα χαφ κάνοντας χιλιόμετρα στο χώρο του κέντρου, πραγματοποιούσε κούρσες με τον μεγάλο διασκελισμό του, αλλά ώς εκεί. Στον Παναθηναϊκό ο Πεσέιρο τον «βάφτισε» επιθετικό με τις επιθυμίες του Εν Ντόι, βλέποντας πιο μακριά και προφανώς ότι έχει να κάνει με φύσει επιθετικό παίκτη αφού έχει δυνατό σουτ.

Τι δεν έχει όμως, που μέχρι τώρα αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παραγωγικότητά του; Καλό τελείωμα!

Ηγέτης

Στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ο Εν Ντόι έχει πρωτοστατήσει σε δύο σπουδαίες εκτός έδρας νίκες επί της Αρτμένια (1-2) και της Κοπεγχάγης (0-1), στο Κύπελλο πέτυχε 1 γκολ στην επίσης εκτός έδρας νίκη (1-3) στην Καισαριανή επί του Εθνικού Αστέρα, όμως στο πρωτάθλημα το ρόδι δεν έχει σπάσει. Η προσφορά

Στο πορτογαλικό πρωτάθλημα ο Εν Ντόι «αλώνιζε» στα χαφ. Στον Παναθηναϊκό, ο Πεσέιρο τον «βάφτισε» επιθετικό χωρίς όμως να αποδίδει τα αναμενόμενα

του ύστερα από 8 αγωνιστικές είναι μικρή (σε 3 ματς έχει παίξει βασικός και σε 5 αλλαγή), δεν βρίσκεται σε καμιά λίστα των στατιστικών, παρά μόνο στην κατηγορία των χαμένων ευκαιριών (μοιράζεται την 10η θέση με τον Σαλπιγγίδη), καθώς έχει 0/3 από αυτές που λέμε κλασικές. Ακόμη και στις κεφαλιές, που έχει καλό άλμα, δεν υπάρχει σε περίοπτη θέση στη λίστα, με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, που είναι ο πιο κοντός ποδοσφαιριστής των πρασίνων να υπερέχει (5ος στη συνολική λίστα και 1ος από τον ΠΑΟ)!

Ο Πεσέιρο

Σε μια- δυο έκτακτες περιστάσεις (π.χ. στην Τρίπολη) ο Πορτογάλος τον χρησιμοποίησε και στα χαφ, αλλά αποτέλεσε παρένθεση.

Ο Ζο ζέ Πεσέιρο έχει καταλάβει φυσικά ότι ο Εν Ντόι δεν έχει τα τελειώματα που πρέπει και οι κινήσεις του μέσα στην περιοχή χρειάζονται δουλειά και γι΄ αυτόν τον λόγο δουλεύει μαζί του στις προπονήσεις στους τομείς αυτούς.

Παράλληλα, προσπαθεί να τον βοηθήσει να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα στο μυαλό του, αφού χάνει πολλές δυνάμεις άσκοπα. Από την άλλη τον έχει βολέψει μέχρι τώρα ότι ο Εν Ντόι κάνει και άλλες δουλειές στο γήπεδο, μοιάζοντας με «πολυθεσίτη», όμως τη βασική δουλειά του στο σκοράρισμα την κάνουν, με μια- δυο εξαιρέσεις, άλλοι μέχρι τώρα: οι Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Δημήτρης Παπαδόπουλος κυρίως και τελευταία ο Βαγγέλης Μάντζιος που ήταν το πρόσωπο του ντέρμπι με την ΑΕΚ. Το πρόβλημα δεν έχει φανεί ιδιαίτερα, επειδή σκοράρουν οι υπόλοιποι και ο Σενεγαλέζος «μίλησε» στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στο τελευταίο φιλικό με τον Ηλυσιακό ο Θανάσης Τσίγκας πέτυχε χατ-τρικ στο πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο που αγωνίστηκε ο Εν Ντόι έμεινε άκαπνος. Και φυσικά, δεν εννοούμε ότι ο Τσίγκας είναι καλύτερος του Εν Ντόι, όμως έχει μεγαλύτερη έφεση στο σκοράρισμα και ελίσσεται καλύτερα και πιο ορθολογικά μέσα στην περιοχή.

Απαλλαγή

Ο Εν Ντόι απαλλάχτηκε χθες από την Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας από την κατηγορία της διακωμώδησης του αθλήματος στη φάση με τον Δέλλα.

Συνωστισμός

Το κακό στον Παναθηναϊκό είναι ότι υπάρχει πολυκοσμία στον χώρο του κέντρου, ενώ σιγά-σιγά γυρίζει και ο Σωτήρης Νίνης στη θέση του δεξιού χαφ, όπου υπάρχει και ο Ελίνι Δημούτσος. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί, ενδεχομένως, λέμε, ο ΠΑΟ και ο Πεσέιρο να ήθελαν να δουν ακόμη πιο επιθετική και «εκρηκτική » την ομάδα που ονειρεύονται με δύο σέντερ φορ και στα χαφ δεξιά τον Εν Ντόι (όταν το 4-4-2 είναι στην ευθεία) ή πίσω από τους δύο φορ (στην περίπτωση του ρόμβου). Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι ο Εν Ντόι δεν έχει… «ξεκολλήσει» και δουλεύοντας στην προπόνηση, υπό τις οδηγίες των Πεσέιρο και των συνεργατών του, θα τα καταφέρει. Κάθε μεταβατικό στάδιο άλλωστε, θέλει τον χρόνο του και έχουμε διανύσει λίγο περισσότερο από το 1/4 του πρωταθλήματος.

Πίεση και έλεγχος από την αρχή


Συνέχεια των προηγούμενων (προ διακοπής δηλαδή) εμφανίσεων, που έφεραν τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκας, ζήτησε ο Ζοζέ Πεσέιρο. Ο Πορτογάλος ανησυχεί μήπως η ομάδα του δεν δείξει το καλό αγωνιστικό της πρόσωπο, επηρεασμένη απο την αγωνιστική απραξία και για αυτό το λόγο είχε πολλές συνομιλίες με τους ποδοσφαιριστές του, προκειμένου να τους εξηγήσει την κρισιμότητα του αυριανού (19.00, ΑLΡΗΑ) αγώνα με τη Λάρισα και τη χρησιμότητα του «διπλού» στο Αλκαζάρ. Η αποστολή των «πρασίνων» αναχωρεί σήμερα οδικώς για τη θεσσαλική πόλη με τον Πορτογάλο προπονητή να μην υπολογίζει στον Γιάννη Γκούμα που είχε ενοχλήσεις και να ετοιμάζεται για νέο rotation στην 11άδα. «Πιέστε ψηλά, κρατήστε εσείς την μπάλα, ελέγξτε την κυκλοφορία», ήταν μερικές από τις βασικές εντολές του 47χρονου προπονητή.

Δεν αποκλείεται η σύνθεση του Πορτογάλου να κρύβει και κάποια έκπληξη θέλοντας να επιβραβεύσει κάποιον ποδοσφαιριστή (π.χ. τον Δάρλα, ή Σιόντη, Ενακαρίρε) για την προσπάθεια στις προπονήσεις. Όπως είπε και ο ίδιος πριν από λίγες μέρες υπολογίζει όλους τους ποδοσφαιριστές του και θα τους χρησιμοποιήσει όταν αισθανθεί ότι είναι 100% έτοιμοι. Η πολύ καλή απόδοση πάντως του Φίλιππου Δάρλα στο φιλικό με τον Ηλυσιακό, αλλά και η συνολική προσπάθεια που καταβάλλει στις προπονήσεις, αποτελούν στοιχεία που δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τον Πεσέιρο, ο οποίος έλεγε στο περιβάλλον του ότι ολοένα τον υπολογίζει και τον εμπιστεύεται περισσότερο. Κεντρικό δίδυμο εκτός απροόπτου θα αποτελέσουν οι Νασίφ Μόρις και Χοσού Σαριέγκι, αφού ο Ενακαρίρε είχε χάσει κάποιες προπονήσεις, ενώ στην επίθεση θα ξεκινήσει ο Σαλπιγγίδης και ο Πορτογάλος θα επιλέξει ποιο θα είναι το στήριγμά του με τους Μάντζιο, Παπαδόπουλο να έχουν πολλές πιθανότητες.