Νέα σοβαρά ερωτήματα για την προετοιμασία της αστυνομικής επιχείρησης στα Ζωνιανά προκαλεί η αποκάλυψη εμπιστευτικού εγγράφου που είχε στείλει η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης με αποδέκτη τον γενικό διευθυντή Κρήτης Αντώνη Βιτωράκη.

Στο έγγραφο που εστάλη την 30ή Οκτωβρίου, πέντε ημέρες πριν από την αιματηρή επίθεση που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό του 27χρονου ειδικού φρουρού Ευστάθιου Λαζαρίδη και τον ελαφρύτερο τραυματισμό δύο συναδέλφων του, οι αστυνομικοί ενημέρωναν τον κ. Βιτωράκη πως κάτοικοι της περιοχής Μυλοποτάμου ετοίμαζαν επίθεση εις βάρος τους. «Από ασφαλείς πληροφορίες που έχουμε, κάποια άτομα από τα χωριά μεταξύ Κράνας και Λιβαδίων έχουν σκοπό, με πρόφαση έναν στημένο έλεγχο σε αυτοκίνητο ή σε κάτι άλλο, να επιχειρήσουν να επιτεθούν εναντίον του πληρώματος του τζιπ που θα βρίσκεται στην περιοχή…».

Οι ειδικοί φρουροί ζητούσαν την ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών εκ μέρους του κ. Βιτωράκη, η οποία δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, στήθηκε μια αστυνομική επιχείρηση- παρωδία για να ελεγχθούν τα σπίτια δύο κατοίκων των Ζωνιανών, αφού προηγουμένως τους είχε δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να κρύψουν κάθε πιθανό ενοχοποιητικό στοιχείο.

Η αποκάλυψη του εγγράφου προκάλεσε νέους τριγμούς στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών που πληροφορήθηκε πριν από λίγες ημέρες την ύπαρξή του, είχε ζητήσει να μη διαρρεύσει στον Τύπο.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη στη Βουλή για τους ελέγχους που έγιναν στα Ζωνιανά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, χωρίς να εντοπιστούν φυτείες χασίς. «Δεν έγινε η δουλειά που έπρεπε να γίνει από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές», είπε ο κ. Χηνοφώτης.