Με την εσωστρέφεια φλερτάρισε σοβαρά το ΠΑΣΟΚ άλλη μία φορά, τις τελευταίες ημέρες. Το ότι δεν την εναγκαλίστηκε τελικά, το οφείλει περισσότερο στην... κυβέρνηση. Αφορμή αποτέλεσαν οι κυβερνητικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό, τον εκλογικό νόμο και τον προϋπολογισμό, που βρήκαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- σύμφωνα με τα... μουρμουρητά βουλευτών και στελεχών- αμήχανο και αδύναμο να απαντήσει επί της ουσίας.

Τα μουρμουρητά έγιναν πολύ περισσότερα την Τετάρτη, όταν ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την απουσία του ΠΑΣΟΚ από το προσκήνιο, παρέπεμπε σταθερά στις προεκλογικές θέσεις του Κινήματος που συμπεριλαμβάνονταν στο κυβερνητικό πρόγραμμα!

Στη Βουλή. Την Πέμπτη το μεσημέρι, τα μουρμουρητά έγιναν γκρίνια όταν ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματοςάγνωστο γιατί, δεδομένου ότι δεν την είχε ειδοποιήσει κανείς σχετικά- ανέμενε στη Βουλή τον Γιώργο Παπανδρέου να λάβει τον λόγο επί της συζητούμενης τροπολογίας για τους εργαζομένους στην Αlpha Βank και να τοποθετηθεί για το Ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν προσήλθε στη Βουλή εκτιμώντας ότι είναι νωρίς να τοποθετηθεί για ένα θέμα κολοσσιαίας σημασίας για την κοινωνία με αφορμή μια τροπολογία- έστω «σκανδαλωδώς» ευνοϊκή για τα συμφέροντα όπως τη χαρακτηρίζει-, αλλά οι βουλευτές άφησαν να διαφανεί η δυσαρέσκειά τους στο περιστύλιο της Βουλής και στο εντευκτήριο.

Ορισμένοι μάλιστα «θυμήθηκαν» ότι ο κ. Παπανδρέου απουσίαζε επί τριήμερο στο Λονδίνο (είχε μεταβεί για να προεδρεύσει σε σύσκεψη του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την παγκόσμια ανάπτυξη στην κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού Γκ. Μπράουν), απουσία που συνέπεσε με την κατάθεση του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση. Ο Θ. Πάγκαλος. Με αφορμή πάντως δημοσιεύματα σε όλο τον Τύπο που μιλούσαν για αντιπολιτευτική... χαλαρότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χθες ο Θόδωρος Πάγκαλος επιτέθηκε σε «συμφέροντα» τα οποία επιχειρούν να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι το κόμμα του δίνει πολύωρες μάχες στη Βουλή. Προσέθεσε μάλιστα ότι «αυτό το αίσχος το ΠΑΣΟΚ θα το παλέψει και θα τους συντρίψουμε αυτούς». Στο περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου, πάλι, οι απαντήσεις είναι απλές. Τέτοιες κινήσεις, την επαύριον ουσιαστικά της καθαρής νίκης του στην εκλογή για το προεδρικό αξίωμα, θεωρούνται εν πολλοίς έλλειψη αναγνώρισης της υπεροχής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έναντι του αντιπάλου του, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το ίδιο συνέβη και με τον εκλογικό νόμο. Η κυβερνητική πρόταση έμεινε αναπάντητη επί της ουσίας μετά την έγκρισή του από την Κυβερνητική Επιτροπή, επειδή όλοι θεώρησαν πως οι πολίτες είχαν κατά νου όσα είχε αναφέρει σχετικά ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας - ότι προτείνει μια παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου, με μονοεδρικές περιφέρειες και μείζονες εκλογικές περιφέρειες με λίστα. Είχε προηγηθεί και η γραπτή δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την οποία έπαιρνε αποστάσεις από την πρόταση Παπανδρέου, μεσολάβησε και η ανακοίνωση της Επιτροπής η οποία θα εξειδικεύσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το εκλογικό σύστημα, οπότε κανείς από τα κορυφαία στελέχη δεν πήρε το θάρρος να τοποθετηθεί υπεύθυνα τόσο για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσο και για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων επί του εκλογικού νόμου, που προτείνεται. Το έλλειμμα ήταν εμφανές και προφανώς δεν καλύφθηκε από μια δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Γ. Ραγκούση. Η κατάσταση αυτή, όμως, έδωσε την ευκαιρία σε αρκετά στελέχη της πλευράς των ηττημένων να την αποδώσουν στην αδυναμία του Κινήματος να εκμεταλλευθεί την πλούσια από κάθε άποψη δημοσιότητα που είχαν οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ. Όπως έλεγε ένα από αυτά τα στελέχη στα «ΝΕΑ», «επί 55 ημέρες ήμασταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και δεν καταφέραμε, στην κορύφωση αυτής της υπόθεσης, να καβαλήσουμε το κύμα και να πάμε μπροστά. Τώρα είμαστε πάλι εκεί όπου βρισκόμασταν πριν απο τις εκλογές, ηττημένοι και χωρίς “αέρα”, απέναντι σε μια κυβέρνηση που ενώ είναι ετοιμόρροπη, προσπαθεί να επιβάλει άγρια λιτότητα και να εφαρμόσει τις πιο αντιλαϊκές πολιτικές».


«Έχει ήδη μιλήσει για Ασφαλιστικό, εκλογικό νόμο»

Oι απόψεις αυτές απορρίπτονται χωρίς δεύτερη συζήτηση από το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου, που χθες εξέφραζε την απορία του για τον επαπειλούμενο νέο γύρο εσωστρέφειας. Οι ίδιες πηγές απέδιδαν την κατάσταση αυτή στα «απόνερα» της εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή προέδρου, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη ότι «ακόμη κι αν μιλούσε ο Γ. Παπανδρέου, δεν θα έλεγε τίποτε περισσότερο από αυτά που κατά καιρούς έχει πει για το ασφαλιστικό ή τον εκλογικό νόμο»...

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όργανα που ο κ. Παπανδρέου θα συγκροτήσει στην πορεία προς το Συνέδριο. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, αύριο πρόκειται να ανακοινώσει τη Γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, η οποία- όπως τονίζουν με έμφαση οι στενοί συνεργάτες του- θα υπακούει σε όρους και προϋποθέσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ και από κανένα ελληνικό κόμμα.

Για παράδειγμα, τίθεται πλέον ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή κάποιου στα όργανα του ΠΑΣΟΚ, το «δημόσιο ήθος» και η ανεξαρτησία του έναντι των συμφερόντων- οικονομικών και εκδοτικών- και έναντι των κάθε λογής εξωθεσμικών παραγόντων. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να εδραιωθεί η ανανέωση στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τέθηκε από τον Γ. Παπανδρέου ως όρος για τη συμμετοχή κάποιου στη γραμματεία της ΚΟΕΣ, να μην έχει θητεύσει σε κυβερνητική θέση ή να μην κατέχει τώρα συγκεκριμένο αξίωμα στην κοινοβουλευτική δράση του Κινήματος.


Χωρίς ΠΑΣΟΚ

Όπως πάει, η Ν.Δ. θα πάθει υπερκόπωση. Κυβέρνηση και κόμμα μοιράζονται τις δουλειές. Οι μεν στηρίζουν το σύστημα και οι δε έχουν αναλάβει να το «ενοχλούν». Ευτυχώς που υπάρχουν και οι μικροί του Κοινοβουλίου να δίνουν ένα χέρι στους τελευταίους. Και το ΠΑΣΟΚ;

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού μας υπεραπασχόλησε επί δίμηνο, αποφάσισε να αποσυρθεί. Η επίθεση των «εξωθεσμικών κέντρων» αποκρούστηκε. Αποσοβήθηκε ο κίνδυνος να παραμείνει το Κίνημα δέσμιο «οργανωμένων συμφερόντων». Έκτοτε, ο Γιώργος Παπανδρέου λείπει σε ταξίδια για δουλειές.

Στην Ελλάδα παραμένει ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος διεκπεραιώνει κάθε ζήτημα με μία σύντομη και στερεότυπη δήλωση. Βεβαίως, στο ΠΑΣΟΚ παραμένει τελικά και ο κ. Παπασπύρος που, ως πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, πρωτοστατεί στους κοινωνικούς αγώνες. Οι υπόλοιποι περιμένουν τον πρόεδρο του Κινήματος να επιστρέψει και να εκδηλώσει τις βουλήσεις του. Το Κίνημα, για μια ακόμα φορά στα τελευταία χρόνια, βρίσκεται χωρίς όργανα. Μάλλον βρίσκεται και χωρίς Καταστατικό. Διότι στο Καταστατικό (που εγκρίθηκε το 2005) δεν αναφέρεται πουθενά ότι τα εκλεγμένα κομματικά όργανα παύονται από τον πρόεδρο.

Η «πρωτόγνωρη διαδικασία» της 11ης Νοεμβρίου οδήγησε σε γνώριμες καταστάσεις. Το αποτέλεσμα είναι η έκλειψη του Κινήματος από το πολιτικό προσκήνιο ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεται αντιπολίτευση. Είναι απίθανο κάποιοι να πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανακάμψει με μόνο θέμα στην ατζέντα του την «αυτονομία της πολιτικής». Άλλωστε και η «αυτονομία της πολιτικής» προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιας πολιτικής. Και η άσκηση πολιτικής απαιτεί κάποια συγκρότηση.

Και η συγκρότηση ενός προοδευτικού κόμματος βασίζεται σε κάποια συλλογική λειτουργία. Περιμέναμε κάποτε τις βουλευτικές εκλογές, που το ΠΑΣΟΚ επιμόνως ζητούσε.

Ύστερα περιμέναμε να λυθεί το πρόβλημα ηγεσίας. Τώρα, περιμένουμε το Συνέδριο. Από Σεπτέμβρη σε Νοέμβρη, από Νοέμβρη σε Φλεβάρη, το «νέο ξεκίνημα» αναβάλλεται. Το ΠΑΣΟΚ θέλει τον χρόνο του και για το ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται, ο χρόνος δεν συνιστά πρόβλημα. Όμως, η κοινωνία ζει στον πραγματικό χρόνο. Οι προσδοκίες της αφορούν το μέλλον αλλά υπάρχουν στο παρόν. Το μέλλον αποφασίζεται στο παρόν, από το οποίο, επί του παρόντος, το ΠΑΣΟΚ απουσιάζει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από