Η σκληρή λιτότητα και οι αυξημένοι φόροι του προϋπολογισμού- που θα επιβαρύνει και πάλι τα χαμηλά εισοδήματα-, οι δυσμενείς εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, που θα θίξουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, αλλά και οι αυξήσεις που αποφασίζει η ΔΕΗ στα τιμολόγια δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τα ελληνικά νοικοκυριά.


Εάν σε αυτό το σκηνικό προστεθούν και οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί η κυβέρνηση επέλεξε ένα επικοινωνιακό τέχνασμα στον χειρισμό του Ασφαλιστικού: τα έβαλε με τα λεγόμενα «ευγενή» Ταμεία- γιατρούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους- θεωρώντας πως έτσι θα περάσουν τα σκληρά μέτρα της πιο εύκολα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι εάν στραφεί κατά των… ρετιρέ, που έτσι κι αλλιώς- όπως πιστεύει – δεν είναι και τόσο συμπαθή στην κοινωνία, μετά «νομιμοποιείται» να… πετσοκόψει και τα ασφαλιστικά κεκτημένα των άλλων Ταμείων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χρησιμοποιώντας νέους τρόπους υπολογισμού της σύνταξης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών, θα περικόψει τις κύριες συντάξεις μέχρι 35% και τις επικουρικές μέχρι 50%.

ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ για την οικονομική πραγματικότητα στη χώρα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος εισηγήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης αυξήσεις-φωτιά που φτάνουν μέχρι και το 30% στις υψηλές καταναλώσεις, από την 1η Ιανουαρίου 2008, 21% στα οικιακά τιμολόγια και επιβολή ρήτρας που θα αυξάνει τα τιμολόγια αυτόματα με την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ, τώρα, απορρίπτουν την… γκρίνια ότι το κόμμα είναι απόν στις κρίσιμες στιγμές της επικαιρότητας- προϋπολογισμό, Ασφαλιστικό. Όσον αφορά τη σύνθεση των οργάνων, λένε ότι είναι θέμα ημερών- αλλά στο μεταξύ ο κ. Παπανδρέου προσανατολίζεται να προσθέσει και έναν «πρωινό καφέ», θεωρώντας μη αποτελεσματική την καθημερινή συνεδρίαση του 15μελούς οργάνου που θα περιλαμβάνει όλα τα κορυφαία στελέχη.