ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ υψηλά, σπάζοντας για πρώτη φορά το φράγμα του 1,48, κατέγραψε χθες η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, προκαλώντας εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου αλλά και άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Εν μέσω έντονης φημολογίας- η οποία τελικά διαψεύσθηκε – ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα πραγματοποιούσε έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να μειώσει τα επιτόκια του δολαρίου, το ενιαίο νόμισμα σημείωσε νέο ρεκόρ, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία του διαπραγματευόταν έναντι μέχρι και 1,4813 δολαρίων. Οι χώρες του ΟΠΕΚ φέρονται διατεθειμένες να «γυρίσουν την πλάτη» στο αμερικανικό νόμισμα, γεγονός που πιέζει ακόμα περισσότερο την ισοτιμία.

● Η «βουτιά» του δολαρίου προκάλεσε εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, το οποίο στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε τα 97 δολάρια καταγράφοντας ημερήσια άνοδο της τάξεως του 2,5% και πλέον βρίσκεται μια ανάσα από το ιστορικό ρεκόρ των 98,62 δολαρίων που είχε καταγράψει στις 7 Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας τον εφιάλτη των 100 δολαρίων.

● Η έντονη φημολογία επηρέασε και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία ανέκαμψαν μετά τη βουτιά της Δευτέρας, όχι όμως και το ελληνικό, το οποίο συνέχισε την πτωτική του πορεία, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση 0,70% και να κλείνει στις 4.960,31 μονάδες. Σημαντικές ήταν για ακόμα μια συνεδρίαση οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο, εν μέσω και της κρίσης που μαστίζει τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα παγκοσμίως λόγω των επισφαλών στεγαστικών δανείων, ενώ συνολικά από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 67 ενισχύθηκαν, 176 υποχώρησαν και 56 παρέμειναν αμετάβλητες.

● Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος έκλεισαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη FΤSΕ/100 στο Λονδίνο να ενισχύεται κατά 1,73%, τον δείκτη ΧΕΤRΑ DΑΧ στην Φρανκφούρτη να κερδίζει 1,58% και τον δείκτη CΑC 40 στο Παρίσι να καταγράφει κέρδη 1,36%.