ΕΙΝΑΙ παράδοξη η επιμονή της κυβέρνησης να βιντεοσκοπούνται οι διαδηλώσεις και μάλιστα όταν κάτι τέτοιο επιχειρείται να γίνει πράξη με εισαγγελικές εντολές.

ΠΡΩΤΟΝ, γιατί είναι ένα μέτρο αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Όπως πουθενά οι κάμερες δεν μείωσαν την εγκληματικότητα έτσι και στις πορείες όσοι θα θέλουν να κάνουν επεισόδια θα φροντίζουν να κρύβονται και να δρουν- όπως και συχνά δρουν- σε δρόμους ή στενά όπου δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, επειδή η προσπάθεια θεσμικής κατοχύρωσης των καμερών γίνεται σε αντιπαράθεση με την κατ΄ εξοχήν αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

ΕΔΩ πιθανώς να βρίσκεται και η ουσία. Γιατί βέβαια λίγοι ασφαλώς θα διαφωνούσαν με τη βιντεοσκόπηση επεισοδίων. Το πρόβλημα αρχίζει και τελειώνει στην παροχή ικανοποιητικών εγγυήσεων ότι δεν θα υπάρξει κατάχρηση του μέτρου.

ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστικό ότι λίγοι διαμαρτυρήθηκαν για τη χρήση καμερών στα γήπεδα. Γιατί φυσικά όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης της βίας, όπως όλοι κατανοούν ότι σε κλειστούς χώρους οι κάμερες μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Η γενικευμένη χρήση των καμερών της κυκλοφορίας όμως για τέτοιους σκοπούς ασφαλώς είναι διαφορετική υπόθεση. Ιδίως όταν η αρμόδια αρχή επιμένει ότι έτσι παραβιάζονται το Σύνταγμα και η νομοθεσία.

ΑΝ πράγματι η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και για την παρακολούθηση των διαδηλώσεων, τότε ασφαλώς οφείλει να φέρει το θέμα στη Βουλή και να αναλάβει τις ευθύνες μιας τέτοιας απόφασης. Τουλάχιστον έτσι θα τεθεί και το ζήτημα των εγγυήσεων για την προστασία των πολιτών.

ΤΟ να επιχειρεί όμως να υφαρπάσει μια τέτοια απόφαση αποτελεί πλήγμα για τους θεσμούς των ανεξάρτητων αρχών και γεννά δικαιολογημένες καχυποψίες για τις πραγματικές της προθέσεις.