ΕΠΙ 8 ΧΡΟΝΙΑ οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη αποτελούν τον μεγαλύτερο ίσως πονοκέφαλο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Κάθε μήνα μία τουλάχιστον τουρκική κατασκοπευτική πτήση αφορούσε την αεροφωτογράφηση των αυτοκινούμενων συστημάτων αεράμυνας σε κάποια από τις εναλλακτικές βάσεις στο ανατολικό μέρος του νησιού. Μάλιστα, η τελευταία τέτοια είδους επιχείρηση κόστισε πέρυσι τη ζωή στον πιλότο Κώστα Ηλιάκη, ανοιχτά της Καρπάθου. Έκτοτε οι Τούρκοι έκοψαν αυτού του είδους τις «εξορμήσεις».

Και όμως, τα ρωσικής κατασκευής συστήματα S-300, που εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη όταν Τούρκοι και ΗΠΑ εκβίασαν τη Λευκωσία να μη φθάσουν στην Κύπρο, δεν ήταν μέχρι τώρα ελληνικής ιδιοκτησίας! Και μάλιστα, τα τελευταία 3- 4 χρόνια βρίσκονται σε ετοιμότητα μόνον οι μισοί εκτοξευτήρες λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών!

Εδώ και λίγες ημέρες οι S-300 είναι και με τη βούλα ελληνικοί- οι υπογραφές των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου είναι τυπικό πλέον θέμα. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η επίλυση του θέματος αυτού, που είχε κολλήσει κυρίως με ελληνική ευθύνη, απελευθερώνει τη ροή ανταλλακτικών, καθώς και την άφιξη Ρώσων τεχνικών για να εκσυγχρονίσουν και να ελέγξουν ορισμένες λειτουργίες. Αμέσως μετά, σε περίπου δύο μήνες, η Πολεμική Αεροπορία θα κάνει και την πρώτη βολή.

Οι S-300 βρίσκονται στην Κρήτη- σε διαφορετικές και συνεχώς εναλλασσόμενες θέσεις- από τον Μάρτιο του 1999. Στο νησί έφθασαν μυστικά και με παραπλανητικό δρομολόγιο- μέσω Γιβραλτάρ- προκειμένου να αφαιρεθεί από την Τουρκία η δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τη διέλευση από τα Δαρδανέλλια για να αυξήσει με την «πυραυλολογία» την ένταση στην περιοχή.

Οι S-300 μαζί με τους αμερικανικής κατασκευής Ρatriot αποτελούν το δεύτερο επίπεδο αντιαεροπορικής προστασίας της χώρας, μετά τα αεροσκάφη αεράμυνας που είναι το πρώτο επίπεδο. Στο τρίτο επίπεδο βρίσκονται οι εκσυγχρονισμένοι πύραυλοι Χοκ, στο τέταρτο οι μικρού- μεσαίου βεληνεκούς (ΤΟR-ΜΙ, Κροτάλ, Βέλος, ΟSΑ-ΑΚ) και στο χαμηλότερο (πέμπτο) οι πολύ μικρού βεληνεκούς φορητοί πύραυλοι (Στίγκερ κ.λπ.). Οι S-300 συγκροτούν ανεξάρτητη Σμηναρχία Μάχης Κατευθυνόμενων Βλημάτων.

Το κόστος αγοράς των S-300 είχε καλυφθεί από την Κύπρο και έναντι αυτού η Ελλάδα κάλυψε το κόστος αντιαεροπορικών και άλλων συστημάτων της Κύπρου (ΤΟRΜΙ κ.λπ.).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από